Wednesday, May 19, 2010

apa perlu aku buat?

aku berasa seperti end of my tether melayan budak tuisyen,
kerana mereka tidak berubah,
masih main2,
yg nak UPSR pun masih buat latihan tengok jawapan blakang,
and tried to take credit by owning up jawab semuanya betul.

'sigh'
rasa mcm nak brenti sparuh jalan,
maybe we just not meant to be.
aku tahu ada cikgu yg lebih capable di luar sana to tackle them.

aku perlu lebih garangkah?
aku perlu lebih tegaskah?
i envisioned all the cool teachers i had during my school years,
and being garang is not one of cool trait.

i wanted them to know i am approachable,
please come to me with all the hard questions that been bugging u guys,
i'll try my best to accomodate.

but, instead,
u guys pretty okay labelling yerself for not being clever.
and just let be the puzzle of knowing something
as such thing as lame as not important knowing.

aaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrgh,
teringat zaman skolah rendah,
everythin is something to conquer,
math yg tricky, alam dan manusia yg interesting,
languages...

apalah yg ada dalam kepala budak2 skang,
yg pandai jadi terlalu pandai,
kerana pandai manipulate existing information,
yg lemah tak peduli nak perbaiki diri,
aku takut bila pikir.

kalau betul 'bodoh' aku redha,
ini not even trying,
aku lebih mencuba nak jadi seorang tukang ajar dri budak2 yg nak belajar.
because i feel, at this age pun, improving is always a better act,
and that's something to ponder.
pikirkan mereka at my age one day, what'll they do.

5 comments:

leha said...

wah.. luahan hati seorang guru... try your best dalia.. lepas tu it's up to them... harap mereka berubah... tapi dahsat la zaman sekarang yang tadika pun ada tusyen.. advance tol.. dulu kita takat supplement class petang waktu prep tu je kan.. tu pun dah form 5... kalau tak harapkan yang belajar kat sekolah je la...

afendi ariff said...

cikgu sek rendah aku dulu koyak jwpn blkg semua buku student dia..

approach very friendly but punishment dia sakit wo...punish dlm senyum!but dia akan bgtau parents why he gave those punishment!

kita org takut for the punishment so study very hard to avoid it..

at last we end up with full A's...heh!

motivasi utk ko sis....
don't give up...

Neny said...

i'm currently teaching my own kids, pon dah terasa sgt mencabar...it requires patience yg teramat tinggi, since i guess i dont have natural teaching skill..

And with u teaching anak org, ramai lak tu...and sanggup berfikir apakah cara utk provide the best for them....patut la org kata jadi cikgu ni keje sgt mulia, sbb nak mendidik bukan perkara senang. I dont have solution for ur issues but I wish you keep doing all these dgn jayanya.

Daun Bidara said...

mencabarnya jadi cikgu ni

hantumakan said...

leha - betul tu leha.. eh, tapi kan skang kan isi pelajaran juga susah aaa.

afendi - aku naaak sgt jadi macam cikgu kau tuh, ending dia cun, kau jugak yg senang skang kan.. membina kendiri diri yg jati, smpai skang pun kau rajin cari ilmu.,

neny - neny, thanks for yer kind words. but personally i think u are a great person yg rajin mencuba.. :) .. seperti thinking and making clever ways nak memindahkan the twins to sleep by themselves. i guess we must wanna be the best for the people around us.. :)..

daun - sangaaat, eh, awak jalan2 ke ostrolia ke?.. bestnyaaa.. :)