Wednesday, May 12, 2010

Macaroni and Cheese dan Syaksyuka

skarang kan dah jadi si pemalas, kalau boleh memasak semua nak main masuk satu bekas saja, lepas tuh sorong masuk oven boleh lelepak tak yah gegodeh di tepi stove.. malas kan aku noks.


Macaroni and Cheese
recipe di sini, kerana rakan lama cik puan azareena bakal memasak untuk sports day anaknya, dia beri link to her recipe.. since pernah juer mencari recipe macaroni yg nampak mudah tetapi tada berkenan di hati, yg ini sgt berkenan di hati ku, achewah.
okay, gambar terbalik, hahaha




sesudah dibakar



patutnya gambar ini dulu.
verdict? sbelum buat, baca komen orang sbelum yg dah masak dulu, maka mengambil keputusan untuk tambah more evaporated milk, and double the cheese, malangnya sour cream tidak ku jumpa, maka letak saja dadih .. hahahaaaaa. juga telah meletak se'sachet' serbuk mushroom soup, kerana takutkan ia menjadi bland.. anak2 saya suka, suami saya suka, saya pun suka juer.




Syaksyukka
kemudian hari ni cuba pula recipe ini. :D






okay, gamabr after tidak ujud kerana telur tidak masak goyang kerana setelah letak di dalam oven telah masuk bilik mandi dan berus lantai, maka suruh anak2 saja tutup oven, but telur kan keep on cooking bila dibiarkan dalam oven coz of the heat.
kesimpulannya, ahkak suka okeh recipe satu bekas seperti di atas. effortless.





8 comments:

Ita Shadila said...

n i tot syaksyuka is typo for "saya suka".. pastuh gelak surang2

leha said...

boleh cuba hujung minggu ini.. senangkan satu bekas.. pastu main tinggal leh wat keje lain...

kucingorengemok said...

i think i wanna try rebut title "miss masak senang²". case in point- peach pie, syaksyukka... ok tak? :)

DrSinga said...

kita syukka...
tapi kita tak syuka masak..
kita syuka orang masak dan ajak makan..
ehem..ehem...

mama harith & nia said...

yippeee... dah ada orang tolong try test kan. so you think i should stick to this recipe for the big day?

hantumakan said...

ita - hahaaaaa, it sounding mcm tuh kan

leha - aku tahu kau dah cuba, hahahaa :D

kog - okeh, okeh, sila rebut dgn kadar segera.. ;)

dr singa - invitation oredi extended, ball is in yer court doktor :D

hantumakan said...

aza - i'll try the 2 recipes terkini very soon. :D

leha said...

ye dalia.. aku dah try... sodap wei.. laki ku pun suka... thanks to kog for the recepe... cuma next time kena taruk banyakkkk lagi black pepper...