Tuesday, June 29, 2010

fitness me silly

okay,
tajuk bertajuk sedemikian kononnya nak ikut all the 'dummy' version punya bukulah.. haha

i nak hapdate perkembangan fitness i disini,
walau mungkin sorang pun tak amik port, haha..
tapi i akan buat juga.

i start ke gym pada 2 may lepas kan..
skang sudah ujung bulan june..
stakat ini,
i berjaya hanya menguruskan 1 kilogram, (dlm bahasa banjarnya kelo, haha, accent jgn lupa beb)
memang sikit ajekan, itu pun mcm segan2 aje nak senget ke kiri tau jarum penimbang itew..

TAPI
secara keseluruhannya,
i berjaya, bilamana ukur lilitan bahagian2 tertentu badan i di ukur,
MENGURANGKAN
11 CM jumlah keseluruhannya .. hihiiii
pinggang paling banyak kurang iaitu sebanyak 3 cm, chechecheh, warwar habis.
alaa
masa i ukur first time tuh,
i tengah bloated,
nak period..
i ukur next timenya, i pastikan i dah period siap2
tpi tak kisah le, nak gak ngaku gitu.

selain dri itu,
i juga rasa pakaian menjadi semakin loose fitting..
:)..
dan stamina bertambah.
skang kalau stakat nak kayuh beskal dgn resistance tinggi, up and down..
satu jam itew kacang saja dong..
kalau nak lagi hebat, i nak kata kacang nganyin saja (hahaha, lawak bosan ah kau ni)

mungkin antara penyebab,
lelemaks i tidak meltdown dgn gaya cairan glasier atau snowcap di gunung fuji,
bilamana suhu dunia semakin tinggi ini (okay, fine, tak kena mengena)
adalah kerana gaya pemakanan i yg tidak berapa berjaga..
i tibai saja all the masak lemak, deep fried bagai..
mungkin restraining power i sdikit lemah disitu..
BUT
i dah jarang mentekedarah dah..
sebab bila pikir sejam beskal bakar 600+calorie saja..
adus, letih betul

tapi bila pikir yg lemak ini terkumpul dalam masa 10 tahun,
i rasa i perlu lebih sabar,
lagipun i tak dpt masuk pun biggest looser and tak dpt trainer yg body 'taut' nak jerit2 kat i
bangun! angkat bontot! kayuh beskal! jgn makan muffin!
:), theheheee..

tapi yg pentingnya,
saya berharap dpt menjalani kehidupan sihat ini berpanjangan..
for many years to come..
kalau tercapai cita2 utk dpt berat badan ideal sekali pun,
moga saya akan tetap rajin pergi gym juga.

ps - habidud crank all the weights, kurang cardio
saya lak bercinta ngan stationary bike but kurang buat weight training,
dia dah turun 4kg.. guys and their muscle, disadvantage for women..
oh, biceps and triceps habidud smakin prominent. jeles.

Friday, June 25, 2010

SO BATAK

Dulu kan masa skolah,
sure semua orang terlibat dgn bahasa 'slanga'
mcm kalau zaman aku, adalah cool kalau dpt uttered


'taik!'




nak ke mana?
ke laut..







korang paham la kot,

kalau macam budak skang




wtf!





begitulah kekdahnya.







si Hidayah budak tuisyen tuh suka cakap

so batak..

maksudnya mcm nak kata kampung gila, mendenya, itu pun tak rereti... paham maksud penggunaannya?


hari ni hari terbuka skolah yassmine dan soraya.

aku pakai baju kurung raya, colorfull gila...

kemudian pakai stokin belang2 dan pakai kasut wallabies warna dusky pink,
kenapa jgn tanya, mungkin malas nak kluarkan kasut lain, nampak kasut tepi pintu main sarung saja.

tanya dgn soraya, OKAY TAK?

dia jawab sambil mengeja S . O . B . A . T . A . K

boleh?

tsk tsk.

p/s - kepada semua, maafkan jika tidak menjawab komen. withdrawal computer skarang ini. weaned off game in fb, melihat komputer juga malas. but all comments appreciated. and everybody is love, always.. matilah mak buat konfesyon jiwang.

Tuesday, June 22, 2010

yassmine

ini cerita yassmine.
anak dara sulung saya yang berusia 9 tahun tuh..

CERITA 1
hari peksa semester 2 yg lepas.
saya berlegar di sekolah kerana soraya (anak no 2) sakit perut,
nasib baik berlegar-legar tunggu.
dia muntah kat atas meja.
kesian.

saya tunggu di luar kelas.
duduk tepi koridor sambil baca buku.
waktu rehat dah nak habis,
loceng dah bunyi, budak pun dah beratur.

nampak 2 orang pengawas lalu..
seorang bertudung, seorang tidak..
tetiba datang lalu dekat kita.

pengawas bertudung - acik, acik ni ibu yassmine ye?

kita - ha'ah (sambil senyum)

pengawas bertudung - acik, yassmine tu baik, tapi kan........DIA SUKA MINTAK MAKANAN SAYA..

kita - ha?.. ye ke?.. (dlm hati tergelak-gelak).. nanti acik tegur dia, ni sapa nama?

pengawas bertudung - edrin..

hahahahaaaaaa.. kelakau..





CERITA 2

cuti semester,
anak2 kita sebok nak pi tidur rumah acik lina.
rumah acik lina ada wii nintendo,
syiok oooo..

kita siap packed barang dorang.
pesan berbuih-buih
adab tumpang rumah orang
sambil tuh suruh kemas lemari baju dorang,
mcm sarang tikus, kena denda skali basuh pinggan slama sbulan -sebab lemari sepah le-..

hari jum'at tiba, kita pun hantar mereka tinggal over the weekend.
sampai rumah sindri rasa sedih lak
sunyi pulak rasa bebudak 2 ketul yg tua tu takde,
tinggal ngan nadrah saja..

bila malam pun telpon


kita - min, rindu tak?
min - rinduuuu
voice over suara midon laki lina - mana ada rindu, tipu!!
min - alamak ma, sbenarnya kan, kak min tak rasa apa pun, rasa biasa aje

ampeh, trus ilang rasa sedih and malas dah nak call sampai le dorang pulang hari ahad.


itu yassmine.
anak saya yang paling resemble saya dalam pelbagai segi.
tapi dia anak papa dia.
no wonder habidud can stand me, he even can stand miniature of me.
even i cant stand miniature of me, hahahahaaaa


but i die for my kids.... that's momsy love ..
walau bebel, jegil mata bagai..
sampai hati grounding mereka dan denda..
kengkadang cakap something i regretted (but i usually ask for forgiveness and give reason why i turned balistic)
i always turn softy at a point..
always...

Wednesday, June 9, 2010

my thinking hat..... is sucks

i was on ke'poyo'an
tiba2 mcm hendak cerita mengenai budaya hiphop..
dikeranakan tadi watched 'showdown'
alaa, rancangan breaking breaking b boys itew..
sronok weh..
sgt menyeronokkan..

teringat issue habidud at one time,
suatu senjakala lalu (once upon a time gaya aku la nih intro kononnya)
cerita pasal skinhead malaysian yg pi punggah makan dari tong sampah..
kononnya so into penghayatan skinhead original.

BUT

habidud kata there's a reason skinhead being such.
memang takde makanan nak makan la tuh.
mana ada orang saja makan from dumpster
kau nak ke bedah?

begitu juga being racist,
culturally mmg ada sesuatu di negeri mereka
yg menyebabkan mereka tidak menerima orang luar.
aku pun tak paham, aku bukan german nahupun german shepherd (hah, got u there)

so tetiba malam ni aku berpikir pasal budaya hiphop.
yg nyatanya budaya ini budaya african american.
the rythm, the lyrics,, secara asalnya menyatakan mengenai apa yg mereka rasa..
kehidupan susah, suppressed, depressed,
unsur dadah, jenayah, hope, angst..

mcm lyrics eminem (song - soldier)


Yo', never was a thug, just infatuated with guns,
never was a gangsta, 'til I graduated to one,
and got the rep of a villain, for weapon concealin',
took the image of a thug, kept shit appealin',
willin' to stick out my neck, for respect if it meant life or death,
never live to regret what I said,
when you're me, people just want to see,
if it's true, if it's you, what you say in your rap's, what you do,
so they feel, as part of your obligation to fulfill,
when they see you on the streets, face to face, are you for real,
in confrontation ain't no conversation, if you feel you're in violation,
any hesitation'll get you killed, if you feel it, kill it,
if you conceal it, reveal it, being reasonable will leave you full of bullets,
pull it, squeeze it, till it's empty, tempt me, push me, pussies,
I need a good reason to give this trigger a good squeeze


saya mungkin tak well verse dalam bahasa slanga,
saya pun bukan rapper,
and hanya occasional music lover
tapi secara kepahaman from stret forward wording of the lyrics,
lagu ini adalah ganas..
suka akan senjata api..
sgt pissed tunggu masa saja to be provoke..


saya tak kata salah jadi rapper..
sebagai contoh as a person..
saya suka akan personaliti joe flizzow..
he's a thinker cool different convicting menyakinkan kind of a person..
pada saya dia lebih hebat dri bebudak yg grad from school of AF..


and b boys pun..
it's cool to being able doing power moves..
lompat lompat pakai tangan sebelah..
mcm tangan tu kaki beb..
hebat sungguh.


hiphop, rap ini..
tertariknya kita kepadanya adakah kerna..
kita penuh dgn angst
atau
kita ikutan saja?
atau kita boleh saja kata
it's only a type of music for god sake..
hahahaaa.. kenapalah nak pikir lelebih..


by the way,
lagu too phat, joe flizzow bukan pasal keganasan pun..
aku aje tetiba terlebih pikir..

Tuesday, June 8, 2010

reviews

from the last time, saya review buku bacaan, saya baca lagi another 3, seperti di bawah.

finally, saya menghabiskan baca all three books, the last one sure is better than the second installment, and it's pretty sum up the whole story.

buku ini mengenai women in general. so, empowerment sort of. hero sdikit rosak akhlak, suka screw women (screw as in hanky panky, intimate thingy) but buku ini never try to pass itself as book of moral. buku ini cerita pasal lisbeth, she's different yet strong.. the kind of loner di skolah yg just dont fit..

saya sgt sukakan buku ini. it's thriller, labyrinthine, current, and culturally different.

buku ini better than the other book she authored (we are all made of glue). interesting, only that her style of writing not that the kind i am fancy of.

last but not least, buku ini adalah from the same vein as 'slumdog mliionaire'. so steep with indian cultures, way of thinking. mmg seolah-olah membaca their version of movie.
so, that's a wrap u guys.
and i think i breech the '15 books per year' yg pm mahukan rakyatnya membaca, heheee..
well , accolodates for me.. okay apa patting my own back
:)

i take these kind of viagra

Saya memang take some sort of stimulant in life..
kalau life tak de stimulant, mana best..
takde panache or some sort.
stimulant saya dtg dalam bentuk buku pelbagai tema,
mereka ini maha seksi, provoking, wanna tear them pages to pages..



saya nak beli buku ini, tolonglah, tolonglah


i like woman to be strong, and all knowing bila buat sesuatu, bila saya nak jadi macam dia?


saya nak buku ini juga, well, malaysia is so synonim with mahathir, like it or not.

saya baru menjinakkan diri dgn bidang menjahit, ada some cute stitches diajar didalamnya, menarik tau.


owhhhhh.. this is the sexiest of the bunch.. food, sex, food, sexy, nigella (tetiba, haha), jaime oliver, naked chef.. sgt taw, (nmpak tak betapa those vocab blend nicely, hihiii)



i own this now, but cant make my self starting to read it just yet. on other kind of mode, sebab baru lepas siap baca the last trilogy of lisbeth salander.. so mode kebajikan+politikus blum on lagi, hahaha



tiap bulan, my last month list of wanna-have-book keep on changing, sebab tergoda dgn buku2 lain pulak, :p

Sunday, June 6, 2010

Ini kisah benar

Dalam kita asyik rasa tidak berpuas hati the outcome of the society of today, and people of the world in general (refer to 'school of terror' and event that took place on ships in Israel -better says of lebanon- waters), i witnessed and experienced kebaikan orang pula smalam.

saya percaya things happened for a reason
saya percaya the first event is like the first rotating cog yg start a full scale motion of other events
ini adalah kisah 'series of fortunate events'


smalam, around 10.45pm saya baru perasan yang saya kehilangan wallet saya,
saya perasan kehilangannya di toll booth tatkala habidud meminta small change for paying the toll money.

i runsacked my non-designer bag (hah, mengakunya, haha), and there was no bayang of the wallet but hosts of other stuffs seperti helaian renyuk bill sudah berbayar, small booklet of menu from a pasta joint, perfume pemberian ita shadilla, make-up bag sponsored by drsinga (wah, terasa sepetti artist sponsored head-to-toe and on my duta-mode ke hapa, hahaha)

first instinct said i lost the wallet kat kenduri kawin,
u know the fabble of orang hilang pelbagai barang ketika sibuk menolong orang ketika kenduri,
but i never lost my sight of the bag walau ketika sedang bungkuskan nasi minyak untuk bontrot.

kemudian baru teringat yg saya singgah belikan air minum untuk keluarga kat imitation of 7 11 sbelum singgah di rumah adik di kota damansara selepas kenduri.
that was at 5pm or might be earlier.

asked bro in law to checked the kedai for us,
since kami takut kedai tutup sbelum kami sempat pusing and asked,
the kedai guy said no wallet left..
haiyaaah

after some discussion,
kami ambil keputusan pusing balik,
tanya the kedai runcit personally,
singgah rumah adik to checked one last time and kalau still takde terus buat report polis.

habidud said,
let's make a stop at pondok jaga and ask them first,
kerna i might tercicir while i opened the car's door waktu habidud dropped us near the entrance.

sepanjang perjalanan,
hati sangatlah restless..
leceh okeh ilang wallet.
masuk ini i lost count how many time i lost my ic..
mungkin 5 kali, seawal tingkatan 1 dah start ilang ic..
(ssaya tak pernah jual my ic to any PATI okeh, if u're wondering)

dekat pondok jaga habidud stopped his car
saya turun dan melangkah towards.

saya beri salam and a young jaga said
'dari muka akak ni saya macam kenal aje'

i said' aaa, adik ada jumpa tak wallet akak?'

'saya jumpa, saya naik blok ketuk tiap pintu tanya ini kawan sesiapa ke.
saya cuma kluarkan ic akak sebab nak tunjuk gambar, saya ada saksi tak ambil apa yg lain'

saya tak terkata rasa berterima kasih. he is really a nice fellow, berhemah dan cakap penuh sopan santun.

saya tanya jumpa kat blok mana?
he said blok B.
i said saya turun di blok D.

duit saya hilang but sikit saja. :).
i guess the 'legs' yg broght my wallet to blok B had a jolly time makan eskrem with that money,
guessing from the amount, nothing much they/he/she can buy anyway.

i said thanks again, and my habidud bukak pintu and bellowed a sincere thanks from the car.

kemudian saya tak puas hati,
teringin give a little back than just a thank you,
asked habidud kata nak belikan KFC
( saya tahu it's nothing, but it was really sincere from bottom of my heart)
maka cari ATM to withdraw money, none working since it is 12.00midnite.

singgah juga KFC and asked to swipe for a paltry rm12.75 bill
and they said sure can why not.
BUT
turned out off line but my bill had been tendered..
dorang kata (with a real good manner to boot) I had to pay cash kalau tidak 'short' and dorang have to pay for it.
i said i really have no money ATM all down.

finally the minah yg incharged the cash register said,
takpelah akak, kalau panjang umur, akak dtang bayarlah kat saya
yg ini biarlah saya bayarkan dulu.

wonders of humanity..
sgt sgt tersentuh..

pusing balik to the guard house,
handed the kfc..
the nice young guard segan and he actually lari from taking the kfc himself
(by the way, his awek sedang hantarkan dia makanan kenduri sort off, from the look of it)

when i was about to walked away
dia tanya dari kejauhan

'akak datang sini pergi mana tadi, rumah kawan?'

'tak, rumah adik' i answered.

'insyaAllah jumpa lagi' he said.

how quaint. perfectly perfect moment.


MY LESSON.

  1. buat baik dibalas baik. saya tahu pemuda guard dan gadis di kfc akan dapat balasannya suatu hari nanti ketika mereka dirundung malang. Allah maha tahu, kalau saya tak bercerita, there is no other soul out there would know bout the story pun. but i believe there's a mechanism beyond us yg akan make this a perfect pictures. it's the work of God. Devine mechanism.


  2. Pada malam tadi juga, I saw again habidud as the person i felt in love. he was so collected, cool, no finger pointing and patiently assisting. i done this so many time, macam masa dating, saya hilangkan the whole stack of thermo dinamics notes yg dia been complaining susah gila, ketika turun naik commuter. we just boarded the commuter back to the place kitorang naik commuter just to check, but the notes hilang, but he never scolded me. aaaaa, i love u beb.


  3. oh, rupanya ketika habidud berhenti ketika saya haru biru selongkar beg untuk cari wallet, dia baru prasan yg just after the toll booth, ada jpj yg menunggu. sesiapa yg pernah baca blog saya sedari awal, they'll know how morbid my husband is to jpj, hahahaaa.. maka, the incident itself, the time taken for us to justify and take action, jpj dah blah pun dari temat menunggu itu, few for habidud.


  4. self-reflecting. dri pagi i made min's and ammo target just because she made a small clumsy mistake. lepas to heading to kenduri, meeting with saudara mara and masuk kereta balik, i was questioning some saudara's anak yg do something that i wouldn't let my kids doing. BUT, who the hell i was anyway. kenapa i see myself fit to argue. baru hilang wallet, i lost a rational bearing of things. kenapa saya made min denagr saya nag sedangkan saya juga cuia. kecuaian bukanlah satu act yg disengajakan. mungkin God tried to remind me of that.


  5. lastly, sesungguhnya setiap kejadian buruk, ada kejadian baik yg berlaku. kehidupan is a system of balance. let just not lost hope just yet. kalau within capacity kita untuk berbuat baik, let us be.

wah, panjangkah cerita kau ni pagi, panjang gilaaa.

:)

Thursday, June 3, 2010

diskusi fitness

baked turkey drumsticks with garlic, lemon and rosemary.


sedap dan mudah.
beli drumstick di jaya jusco, score some lobangs padanya.
tonyoh masuk crushed garlic dan rosemary merata-rata dalam lobang itew, kemudian perahkan lemon diatasnya, taboq garam dan blackpepper, perap dalam petiais barang sejam.
kemudian hiriskan russet potato tak tebal tak nipis,
masuk dalam oven pada suhu 190' ke 180'c
barang 25 minit atau garing atau ikut suka le korang.. asal tak mentah.
oh, berbalik kepada tajuk topik..

saya sedikit konpius lagi heran, mungkin perlu pendapat para doktor seperti leha dan akak singa.


  1. perlukah saya hit heart rate minimum 120 ketika eksesais untuk mencapai tahap bakar kalorie yg sempurna (mungkin salah guna ayat, saya maksudkan pembakaran calorie yg optimum untuk jangka masa dan usaha saya itu, so, nak panggil apa ayat itu?)


  2. apa perlu saya buat untuk capai heart rate 120, lebih resistance atau lebih laju ( i mean cardio activities), kerana kadang2 saya tengok resistance tinggi, heart rate saya mencapai 133 tapi kengkadang resistance rendah pun capai juga 130++, atau kelajuan dan resistance naik turun bagi lebih beban pada jantung=heart rate lebih tinggi, bagaimana?


  3. betulkah idea saya ini, yg heart rate yg melangkau 120 = usaha pembakaran calorie yg lebih bijak.. kerana kepahaman saya yg calorie yg terbakar dlm, let say 20 minit saya berkardio may varied.

jika sudi, tolonglah jawab pertanyaan saya ini.