Tuesday, June 29, 2010

fitness me silly

okay,
tajuk bertajuk sedemikian kononnya nak ikut all the 'dummy' version punya bukulah.. haha

i nak hapdate perkembangan fitness i disini,
walau mungkin sorang pun tak amik port, haha..
tapi i akan buat juga.

i start ke gym pada 2 may lepas kan..
skang sudah ujung bulan june..
stakat ini,
i berjaya hanya menguruskan 1 kilogram, (dlm bahasa banjarnya kelo, haha, accent jgn lupa beb)
memang sikit ajekan, itu pun mcm segan2 aje nak senget ke kiri tau jarum penimbang itew..

TAPI
secara keseluruhannya,
i berjaya, bilamana ukur lilitan bahagian2 tertentu badan i di ukur,
MENGURANGKAN
11 CM jumlah keseluruhannya .. hihiiii
pinggang paling banyak kurang iaitu sebanyak 3 cm, chechecheh, warwar habis.
alaa
masa i ukur first time tuh,
i tengah bloated,
nak period..
i ukur next timenya, i pastikan i dah period siap2
tpi tak kisah le, nak gak ngaku gitu.

selain dri itu,
i juga rasa pakaian menjadi semakin loose fitting..
:)..
dan stamina bertambah.
skang kalau stakat nak kayuh beskal dgn resistance tinggi, up and down..
satu jam itew kacang saja dong..
kalau nak lagi hebat, i nak kata kacang nganyin saja (hahaha, lawak bosan ah kau ni)

mungkin antara penyebab,
lelemaks i tidak meltdown dgn gaya cairan glasier atau snowcap di gunung fuji,
bilamana suhu dunia semakin tinggi ini (okay, fine, tak kena mengena)
adalah kerana gaya pemakanan i yg tidak berapa berjaga..
i tibai saja all the masak lemak, deep fried bagai..
mungkin restraining power i sdikit lemah disitu..
BUT
i dah jarang mentekedarah dah..
sebab bila pikir sejam beskal bakar 600+calorie saja..
adus, letih betul

tapi bila pikir yg lemak ini terkumpul dalam masa 10 tahun,
i rasa i perlu lebih sabar,
lagipun i tak dpt masuk pun biggest looser and tak dpt trainer yg body 'taut' nak jerit2 kat i
bangun! angkat bontot! kayuh beskal! jgn makan muffin!
:), theheheee..

tapi yg pentingnya,
saya berharap dpt menjalani kehidupan sihat ini berpanjangan..
for many years to come..
kalau tercapai cita2 utk dpt berat badan ideal sekali pun,
moga saya akan tetap rajin pergi gym juga.

ps - habidud crank all the weights, kurang cardio
saya lak bercinta ngan stationary bike but kurang buat weight training,
dia dah turun 4kg.. guys and their muscle, disadvantage for women..
oh, biceps and triceps habidud smakin prominent. jeles.

3 comments:

Neny said...

err...dont u want to update this kat Diari Kurus? Sunyi sepi dah blog tu..(ewah2 pandai je suh org kan...i pon x hapdet apa kat situ...hehehe)

hantumakan said...

neny - hahahaaa, sunyi sgtlah diari kurus itew, trasa mcm bercakap gema di rumah kosong.. TAKUT.. hihiiiiii

Ita Shadila said...

congrats!! 11cm tuh banyak okehhhhhh, so proud of u.. btw, the reason y hilang kelo je tp in terms of cm byk plak.. sbb muscle adalah lg berat dr fat.. so berat fat tuh dikaver oleh muscle.. meaning - u r losing lotsa fat! :D

diari kurus.. nak update tp takut tader respons, 2-3 ari nih update la kot *pose aisyah janji manismu*