Sunday, June 6, 2010

Ini kisah benar

Dalam kita asyik rasa tidak berpuas hati the outcome of the society of today, and people of the world in general (refer to 'school of terror' and event that took place on ships in Israel -better says of lebanon- waters), i witnessed and experienced kebaikan orang pula smalam.

saya percaya things happened for a reason
saya percaya the first event is like the first rotating cog yg start a full scale motion of other events
ini adalah kisah 'series of fortunate events'


smalam, around 10.45pm saya baru perasan yang saya kehilangan wallet saya,
saya perasan kehilangannya di toll booth tatkala habidud meminta small change for paying the toll money.

i runsacked my non-designer bag (hah, mengakunya, haha), and there was no bayang of the wallet but hosts of other stuffs seperti helaian renyuk bill sudah berbayar, small booklet of menu from a pasta joint, perfume pemberian ita shadilla, make-up bag sponsored by drsinga (wah, terasa sepetti artist sponsored head-to-toe and on my duta-mode ke hapa, hahaha)

first instinct said i lost the wallet kat kenduri kawin,
u know the fabble of orang hilang pelbagai barang ketika sibuk menolong orang ketika kenduri,
but i never lost my sight of the bag walau ketika sedang bungkuskan nasi minyak untuk bontrot.

kemudian baru teringat yg saya singgah belikan air minum untuk keluarga kat imitation of 7 11 sbelum singgah di rumah adik di kota damansara selepas kenduri.
that was at 5pm or might be earlier.

asked bro in law to checked the kedai for us,
since kami takut kedai tutup sbelum kami sempat pusing and asked,
the kedai guy said no wallet left..
haiyaaah

after some discussion,
kami ambil keputusan pusing balik,
tanya the kedai runcit personally,
singgah rumah adik to checked one last time and kalau still takde terus buat report polis.

habidud said,
let's make a stop at pondok jaga and ask them first,
kerna i might tercicir while i opened the car's door waktu habidud dropped us near the entrance.

sepanjang perjalanan,
hati sangatlah restless..
leceh okeh ilang wallet.
masuk ini i lost count how many time i lost my ic..
mungkin 5 kali, seawal tingkatan 1 dah start ilang ic..
(ssaya tak pernah jual my ic to any PATI okeh, if u're wondering)

dekat pondok jaga habidud stopped his car
saya turun dan melangkah towards.

saya beri salam and a young jaga said
'dari muka akak ni saya macam kenal aje'

i said' aaa, adik ada jumpa tak wallet akak?'

'saya jumpa, saya naik blok ketuk tiap pintu tanya ini kawan sesiapa ke.
saya cuma kluarkan ic akak sebab nak tunjuk gambar, saya ada saksi tak ambil apa yg lain'

saya tak terkata rasa berterima kasih. he is really a nice fellow, berhemah dan cakap penuh sopan santun.

saya tanya jumpa kat blok mana?
he said blok B.
i said saya turun di blok D.

duit saya hilang but sikit saja. :).
i guess the 'legs' yg broght my wallet to blok B had a jolly time makan eskrem with that money,
guessing from the amount, nothing much they/he/she can buy anyway.

i said thanks again, and my habidud bukak pintu and bellowed a sincere thanks from the car.

kemudian saya tak puas hati,
teringin give a little back than just a thank you,
asked habidud kata nak belikan KFC
( saya tahu it's nothing, but it was really sincere from bottom of my heart)
maka cari ATM to withdraw money, none working since it is 12.00midnite.

singgah juga KFC and asked to swipe for a paltry rm12.75 bill
and they said sure can why not.
BUT
turned out off line but my bill had been tendered..
dorang kata (with a real good manner to boot) I had to pay cash kalau tidak 'short' and dorang have to pay for it.
i said i really have no money ATM all down.

finally the minah yg incharged the cash register said,
takpelah akak, kalau panjang umur, akak dtang bayarlah kat saya
yg ini biarlah saya bayarkan dulu.

wonders of humanity..
sgt sgt tersentuh..

pusing balik to the guard house,
handed the kfc..
the nice young guard segan and he actually lari from taking the kfc himself
(by the way, his awek sedang hantarkan dia makanan kenduri sort off, from the look of it)

when i was about to walked away
dia tanya dari kejauhan

'akak datang sini pergi mana tadi, rumah kawan?'

'tak, rumah adik' i answered.

'insyaAllah jumpa lagi' he said.

how quaint. perfectly perfect moment.


MY LESSON.

  1. buat baik dibalas baik. saya tahu pemuda guard dan gadis di kfc akan dapat balasannya suatu hari nanti ketika mereka dirundung malang. Allah maha tahu, kalau saya tak bercerita, there is no other soul out there would know bout the story pun. but i believe there's a mechanism beyond us yg akan make this a perfect pictures. it's the work of God. Devine mechanism.


  2. Pada malam tadi juga, I saw again habidud as the person i felt in love. he was so collected, cool, no finger pointing and patiently assisting. i done this so many time, macam masa dating, saya hilangkan the whole stack of thermo dinamics notes yg dia been complaining susah gila, ketika turun naik commuter. we just boarded the commuter back to the place kitorang naik commuter just to check, but the notes hilang, but he never scolded me. aaaaa, i love u beb.


  3. oh, rupanya ketika habidud berhenti ketika saya haru biru selongkar beg untuk cari wallet, dia baru prasan yg just after the toll booth, ada jpj yg menunggu. sesiapa yg pernah baca blog saya sedari awal, they'll know how morbid my husband is to jpj, hahahaaa.. maka, the incident itself, the time taken for us to justify and take action, jpj dah blah pun dari temat menunggu itu, few for habidud.


  4. self-reflecting. dri pagi i made min's and ammo target just because she made a small clumsy mistake. lepas to heading to kenduri, meeting with saudara mara and masuk kereta balik, i was questioning some saudara's anak yg do something that i wouldn't let my kids doing. BUT, who the hell i was anyway. kenapa i see myself fit to argue. baru hilang wallet, i lost a rational bearing of things. kenapa saya made min denagr saya nag sedangkan saya juga cuia. kecuaian bukanlah satu act yg disengajakan. mungkin God tried to remind me of that.


  5. lastly, sesungguhnya setiap kejadian buruk, ada kejadian baik yg berlaku. kehidupan is a system of balance. let just not lost hope just yet. kalau within capacity kita untuk berbuat baik, let us be.

wah, panjangkah cerita kau ni pagi, panjang gilaaa.

:)

4 comments:

MK said...

woww...cerita yang bagus.

saya memang masih lagi percaya, disebalik kejahatan di dalam dunis sekarang masih ada lagi orang2 yang baik hati. salah seorang daripadanya yelah saya sendiri...

hahahahaha

better be extra careful in the future yah!!

DrSinga said...

den suko baco entry ni....
for the many2 moral of the storinya...
:)

kucingorengemok said...

banyak lagi orang baik dalam dunia ni... tapi terselit celah orang tak berapa baik dan orang langsung tak baik, jadi kena selak lebih sikit kot..? hehe

ps: kamu dah jual kek ke sekarang (cakap 'kamu' aku teringat kat pow lee!)

hantumakan said...

mk - well said, well said.. :)

baik cik puan, akan lebih berhati-hati, maybe perlu beli gari and garikan all the important stuffs lekat pada badan, haha

drsinga - tomyum soup for the soul, ;D

kog - well, it's either u see it half full or half empty, it goes both ways, dlm baik ada jahat, ke dalam jahat ada baik..

saya jual jika ada kamu kamu yg nak beli..

(weh, pow lee adalah few of chineses that i remember, else than janet, joyce lin, eng cheng li, chu eng lin, anak cikgu musik nama apa?

pow lee adalah suka meng'color' wajah manusia berwarna kuning air jika kena color anything in class with such a pictures.. mmm, pelik mengapa saya ingat ini, kamu pula?)