Sunday, July 25, 2010

he had me at......(part two)

okay,
dikeranakan esok takde computer,
maka akak buat gaya ober hapdate twice pernight..

mari kita kembali pada kisah percintaan babe doyah dan dude botak....

selain dari kisah 'uk uk ' di tepian pantai itu..
ada lagi beberapa kisah
-ada satu kisah telah tidak mendapat kelulusan pihak penapis/kopirait encik dude botak, maka rancangan untuk menerbitkan entri itu pun terpaksalah dibatalkan. penat dah aku pujuk, dude botak tetap tak kasik, kalau babe doyah dia on aje citer mana pun, hahahahaaaa-

ketika bade doyah dan dude botak menjadi pelajar IPTA,
mereka selalu kluar berpacaran ke Subang Parade.
yelah, paling dekat kat shah alam kan..
kat shah alam tu mana ada entertainment jaman dorang blajar dulu,
balik2 lepak kat kompleks PKNS tuh,
boleh bleeding hidung bosan..
korang tak caya?
cuba kau cuba lepak terpacak kat kompleks PKNS..
tak de apa dek, balik2 people watching..
tu pun kalau kau lucky dapat lah tengok ziana zain lalu nak pi buat rambut kat one salon kat situ,
itu pun kalau kau lucky.

okay, berbalik pada kisah subang parade tadi, hehe
pada suatu bulan puasa,
dude botak pun mengajak babe doyah ke subang parade,
window shopping barang raya kekdahnya..
cekitdout baju raya lah ..

masa itu babe doyah tak posa kerana dapat cuti..
tapi babe doyah takde lah kisah sgt pasal nak makan ke minum kan,
slama ini pun sesejak dok asrama,
babe doyah bantai aje pose..
tak koser jadi kera sumbang dok pulun makan depan orang..
tak syiok ah,
makan time buka ngan orang lain lagi best..

awak posa ke ni hari? tanya dude botak

'tak, kita cuti, yeah yeah...' kata babe doyah.

'dah makan ke?' tanya dude botak lagi.

'alaa, takyah.. makan nanti le time buka.' sambung babe doyah, slamber aje.

dude botak berkerut. muka macam tak puas hati. perlukah?

tetiba dude botak ajak pergi supermarket parkson. dia ajak beli air kotak dan food.
kemudian dude botak ajak lepak kat tangga yg ada pintu penghadang api itu.
dia temankan babe doyah makan.

'awak, cepatlah makan. nanti awak sakit ke apa.' minta dude botak.

'hahaaa, mana ada lak sakit.' kata babe doyah

'habis tuh, kalau tak de apa, napa Allah bagi cuti. makanlah, saya teman, saya tak kisah.'

babe doyah pun cucuk straw pada air kotak. meneguk air pemberian dude botak.
tisk tisk.
babe doyah slalu kena layan macam bukan seorang girly girl.
tak pernah rasa diri frail.
but sesekali bila ada orang yg kisah dan concern,
it strikes hard on places she didnt know she had.
how sweet was that?

dude botak had babe doyah pada suatu bulan puasa.......

passing and lost

Assalamualaikum,

Saya sbenarnya amat sedih membaca mengenai passing of love ones, orang yg berjuang untuk hidup dan lost of sumthing yg amat berharga..

namun, saya tak tahu bagaimana nak menyentuh mengenainya dan menulis mengenainya..
lebih lebih lagi saya pasti perkara ini adalah amat heaving kepada mereka yg dekat dan rapat..

kepada doktor singa,
saya harap akak banyak bersabar..
( i think i am choking and didnt know how to write bout allahyarham ayah kakak and yer lost,
but mainly because saya tak sanggup menyarung kasut akak dan bayangkan saya yg kehilangan ayah..saya benar-benar berharap akak tabah)
saya doakan ayah akak ditempatkan bersama orang yg beriman,
Al-fatihah.

kepada nenny,
thanks memperkenalkan blog onebreastbouncing,
maybe i was kinda late knowing allahyarhamah,
but as she wished,
one more soul is touched by her strength,
saya mungkin tidak akan setabah akak raden jika saya yg sakit..
but if ever i did, she is a hero that i wud emulate myself to be.
jadi separuh sepertinya pun jadilah
semoga dia juga ditempatkan disamping mereka yg beriman,
dan i was really hoping her kids will be as strong as their mom..

lastly but not least,
kepada tijah..
atuk awak memang atuk yg best..
bila aku baca cerita pasal dia layan kau masa kecik2..
hopefully dia akan tabah....

Saya,
tidak pernah lagi kehilangan orang yg tersayang..
ibu ayah adik beradik semua masih ada..
atuk saya meninggal tatkala saya kecil..
tabahkan saya bila harinya sampai..
tak terbayang rasa kehilangan akak singa..
pasti meruntun.

atau..
mungkin saya yg pergi dahulu dari mereka..
tingalkan ibu ayah adik beradik, suami dan anak-anak...
saya harap,
saya bukan makhluk yg sia sia..
saya harap purpose saya di dunia ini selesai..
but it's a God's plan, aint it..
my plan is secondary..
terima kasih kak galoh for the lessons.

dan saya,
tidak cantik drop dead gorgeous,
but bersyukur i am whole,
cukup sifat dan limbs..
tak terbayang bagaimana atuk tijah akan cope..
but what we aint got, we'll double on the effort..
yg baik baik saja untuk atuk tijah..

rasa kerdil bila baca entri mereka..

Saturday, July 24, 2010

he had me at......

bulan July adalah bulan reminiscing.
bulan July adalah bulan dimana aku akan mengimbau hari hari yg lepas sebelum aku dan habidud diijabkabul..

he didn't had me at hello (jerry maguire-tom cruise and renee zellweger)..

maka mari kita bercerita mengenai 'he had me at'..

HE HAD ME AT...
walau secara exteriornya babe doyah seorang yg buragas, tampak tomboi dan suka main sukan, dia mencari cinta yg 'moving'
cinta yg hatinya akan tahu 'that's what i call love'..
When she said that, she meant that yer heart and yer jasad just know that love is love that can be feel rather than being uttered and being pegang dan cenggitulah kekdahnya.

bila jumpa cinta,
yer head was facing the other way,
but yer lips were smiling secretly,
coz yer heart just burst with undescribable happiness.
it just doesnt matter bila yer other half tak perasan,
walau u're secretly longing being caught doing so.

bila hati ada cinta,
out of sight means every little second is burgeoning with longing..
rasa nak gila,
you try to buff up only to learn that you're no buffy (the vampire slayer-fine, reference tak seswei)..
your heart will just collapse ..
tidur tak akan lena,
mandi tak akan puas,
makan tak akan sedap.

bila fikir cinta itu pinjaman..
aku akan sedar yg aku memang seorang hamba yg perlu banyak belajar.
i live too dependant on the high it been giving me..

babe doyah belajar rasa begini setelah dia berkawan dengan dude botak.
ada beberapa insiden jua yg menyebabkan babe doyah menjadi head over heels pada dude botak ini.

seperti, suatu ketika, dude botak datang bertamu ke hometown babe doyah.
ayah babe doyah membawa sekawanan budak skolah ke kem motivasi di tepian pantai, maka ayah babe doyah pun extend invitation kepada dude botak untuk turut serta.

maka babe doyah dan dude botak pun ikutlah ke pantai.
bila ayah babe doyah sebok men'drill' murid2 hendak periksa-motivasi kekdahnya,
babe doyah dan dude botak itu pun bercanda di pasiran pantai (ahaks, trus ingat pada ziela jalil)

tiba2 perut babe doyah meragam..
perut babe doyah ini jenis meragam yg most of the time tak kena tempat, tidak boleh tidak, perlu relieve masa itu juga, tokleh tunggu-tunggu.
yg trus rasa macam sikit pnya anginlah pusing2 dalam itu perut, mmg menciklah babe doyah kalau terkena sakit perut yg satu nih.

'awak, kita sakit perutlah' kata babe doyah.

'boleh tahan tak?' tanya dude botak.

'mestilah tak, kalau idak, tidak le kita bagitahu awak nih' kata babe doyah lagi dengan muka yg dah tak berapa berseri dah.

maka the hunt for 'rumah kecik/bilik termenung' pun berlaku.
ini bukan port dickson ye, yg bila ada duit barang 50sen boleh terus buat business dgn senang hati.
ini pantai yg babe doyah tak pernah jejakkan kaki ever and won't jejakkan kaki ever juer despite the believe yg jika anda pernah 'buang' di rumah yg anda kunjungi, anda akan kunjungi lagi tempat itu.

'macamana ni?' kata dude botak

'orang serious tokleh tahanlah' adu babe doyah.

'jom cari semaklah. nanti saya tolong 'jaga' untuk awak.' kata dude botak dengan muka yg tak de sengih, takde mockery juer takde ciri geli dan sebagainya hanya ciri serious berpikir untuk selesaikan masalah babe doyah itu.

babe doyah adalah dalam keadaan terjepit waktu itu. you know if u gotta one wish from a genie, this is one kind of situation yg kau akan guna hajat itu untuk selesaikan masalah ini rather than mintak jadi kaya raya. perut babe doyah pula sakit yg seakan jika dia buat buat buang masa pikir lagi, letupan kecil bakal berlaku dan ia takkan meletup blank ammo okeh, sure ada isi punya.


maka ------ okeh, aku choose untuk omit this part of the story, nanti babe doyah malu ah -----

dude botak raise to the occasion dan masalah babe doyah pun selesai. setelah selesai, dude botak slamber aje takde pun buat lawak mengenainya.. hehehe.

at that time, babe doyak knew she had her back covered, if anything happened, back disini adalah bilamana situasi vulnerable atau terjepit okeh, bukan babe doyah's 'back' okeh.

dude botak had babe doyah at 'jaga'....

sekian. T_T

Friday, July 23, 2010

THE PLAN

kembali, kembali, kembaliiiiiiiii
hahahaaa, seperti biasa perlu cakap gema untuk dapat perhatian..

okeh, sudah sbulan from the last time saya mempita ukur ukuran badan saya,
untuk sesi ukur bulan ini saya berjaya lagi mengurangkan sebanyak 20.7 cm (yeah yeah)
namun percayalah, jika dilihat secara black copy, 20.7 cm tuh ciput saja..
tapi sebagai sejenis orang yg suka juga nak berpesta atas kejayaan diri, saya tetap terlonjak-lonjak kegembiraan, hahahaaa
cm yg paling banyak berkurangan adalah pinggang (4.6cm) dituruti oleh dada (3.5cm)
dan yg hampeh tak nak berganjak adalah ukur lilitan peha dan lengan,
bila le peha nak comel nih,

okeh, kita tinggalkan topik ukuran badan,
bulan ini i start with a plan, (padahal dah dekat gila dgn bulan puasa, obvious sgt yg plan ini akan terganggu, chait)


i compiled the cardio that i could do untuk mengelakkan kebosanan asik berbasikal hingga tongkeng panas berapi lagi rasa seperti patah..
else that cardio, i compiled juga all the resistance move yg best, stretching badan/yoga pose dan recipes enak low calorie hi nutrisi, fibre dan vitamin..



and this is habidud's plan,
he's starting on protein shake kononnya mahu bina otot,
dia nak bribe saya juga,
tapi saya khuatir akan menjadi she-hulk,
akak tak rela nok



ini journal fitness saya,
cukup dgn misspelled word and all, hahahaaa
di dalamnya tertera nilai calories jaya bakar..
ukuran badan bulan ke bulan
dan simple weekly plan.
namun tak sanggup nak start food journal kerana tahu makan hi calories food sokmo..
NAMUN kapasiti makanan telah berjaya dikurangkan..

i am sure saya tak mahu ke arah makan bercatu,
kerana saya associate food dgn good life experience.. :)
so when i crave for delicious food,
might as well saya makan dari saya rebel dan stuff myself silly, hehe

oh by the way, it's a conformation i lost almost 1.5kg since i started my new fitness journay..
what's bugging me is, how am i gonna cope bila ramadhan dan syawal menjelang,
knowing me, i hate stopping at a bump, the odd of me stopping altogether are pretty high...
but saya berharap i'm steel enough to sondol through lah

Monday, July 12, 2010

sebagai ratu realiti tv...


saya sukaaaaaaaaaaaa dgn realiti tv..
hahaaaa, well not so sure is it because of the drama ke hapa ntah..
NAMUN season baru kluar di 8tv project runaway terabai sebab kluar hari khamis, hari tuisyen,
lepas tuisyen terus rasa waktu rehat and no tv , hahahaa
TETAPI
bersempena finale SHOWDOWN 2010,
saya akan menyokong floor fever dan giller battle crew.
sebab saya sukakan underdog,
wakaka crew dah banyak penyokong walau hail from kampung sindri (muar johor, tipu juga sebab cuma 2 orang aje dari johor, yg lain dri negeri lain)
-lagha kan saya, maafkan saya, mungkin kerna diri sendiri tiada bakat menari, perlu tengok orang lain menari and buat-buat rasa kalau goyang punggung, i can execute the same routines easy peasy.

Sunday, July 11, 2010

Target heart rate zone

hello kawan-kawan,
kembali kita pada topik fitness dan cobaan hidup sihat, hihiiii
mencoba itu penting okeh..
harap-harap dituruti dengan amalan berpanjangan.

baiklah,
kerana saya dah bebel panjang sgt,
berbalik kita kepada tajuk topik iaitu TARGET HEART RATE ZONE.

Saya pernah menyuarakan soalan kepada para doktor (akak singa dan leha) mengenai ini.
rupanya chart about target heart rate zone(THRZ) ini ada tergantung di gym, hahahaa..
oleh itu mari kita berkongsi pengetahuan.

sebelum itew,
mengapakah THRZ ini penting,
kepada siapa yg waswas mari saya terangkan.. achecheh, mcm real aje
ia penting kerana for the amount of time and effort yg anda gunakan untuk eksesaiz,
THRZ ini akan menentukan berapa banyaknya calories yg terbakar itu.

jika anda bercardiovascular selama sejam
dgn maintain THRZ anda, anda akan bakar lebih calorie,
jika tidak, pembakaran calorie itu akan kurang.
fahem sudah?
lebih mudahnya, ia adalah kekdah untuk membakar secara maksimum dan efektif.

okay, ke subtopik seterusnya.
THRZ adalah berbeda mengikut tahap keaktifan dan usia sedari semua.
THRZ untuk orang yg berusia lebih muda adalah lebih rendah berbanding kepada yg berusia
lebih tua.
meaning it's easier for younger people to reached their THRZ sebagai contoh awal doplohan=120
dan usia saya=130

nanti aku cilok formula pengiraan yg simple dari chart kat gym.
tetapi formula Karvonen yg dilink disini adalah lebih accurate sebab korang kena kira korangnya heart beat perminute masa bangun tido pagi (provided korang tak terbangun terkujat, atau kena sergah atau dapat mimpi ngeri mahupun wet dreams)..
kenapa bangun tido?
kerana waktu itu jantung korang berdegup dgn resting pace gitu kot (dr singa dan leha, kalau ada intrepretation saya yg salah sila betulkan)

okay apa lagi yg perlu dikupas ni ye?

oh, mengapa perlu bina otot..
kita perlu bina otot SUPAYA otot kita dapat guna pakai segala tenaga yg kita consume itu.
jika tidak kena consume, waktu itulah ianya akan menjadi reserved tenaga iaitu lemak.

hendak bina otot kenalah weight training, juga dikenali sebagai strength training juga resistance training.
pada waktu itu, aktiviti paksa guna pakai otot dgn kejam angkat segala besi bagai yg berat itu akan membuatkan tisu otot kita tear .
untuk baik pulih dirinya, dia akan bina tisu otot yg lebih besar dan bulkier.
kerana itu jika anda buat weight training, target muscle perlu diubah setiap hari,
sebagai contoh, chest=sunday, leg=monday, biceps and triceps=tuesday dan seterusnya.
ini adalah untuk membolehkan otot anda membaik pulih.
lagipun lepas angkat berat especially for the first timer, otot anda akan sengal, lenguh dan sakit barang 2, 3 hari.

badan yg berat dgn lemak adalah kurang membakar lemak.
badan yg berat yg sama tapi lebih otot akan consume more energy ending up the need to tap from the reserved energy iaitu lemak yg tersimpan di dalam badan kita.
MAKA
perlu bina otot to make sure more calories terbakar.

okey
itu saja tutor pasal fitness ni hari, hahahaa.
saya masih belum jaya buat jadual yg mantap,
tapi saya ke gym sekurang-kurangnya 3 times a week,
and spending skurang-kurangnya sejam per session.
jika diukur pada kiraan bakar kalori pada display stationary basikal itu,
untuk minggu lepas, average, saya membakar 450 kalori sehari.
and i hit new high pembakaran kalori iaitu 710+ per hour.
so, that's my achievement selepas 2 bulan cobaan untuk beriadhah ini.

my failure so far?
saya malas weight training since i am able to do an hour cardiovascular session tanpa henti.
but i hope i can psych myself into doing it religiosly just i did my cardiovascular session.

akhir sekali, disclaimer.
saya bukan pengamal perubatan bertauliah mahupun pakar fitness.
jika ingin lebih klarifikasi, sila berjumpa mereka yg mahir,
apa yg tertulis disini adalah merely my intrepetation.

Friday, July 9, 2010

madcon-beggin'



madcon-beggin,
lagu ini sedap, so sila layan

makan bersama keluarga semua lebih nikmat

tajuk berbunyi lebih lebih aje kan, hahaha

ini adalah seolah sama dengan chocolate volcanoes, cumanya lebih mudah nak buat, dan kurang lemak digunakan
namanya chocolate cobblers dan ada yg claimed namanya chocolate pudding,
kawan saya bernama azareena yg search the recipe, and here i am, trying it out, :)

recipe di sini

by the way, rasa wise, it sort of lebih manis, macam ada kekurangan sesuatu yg i cant place my hand on.. but averall it is a success in terms of presentation, simplicity, bahan yg lebih sikit, so it made up for what's lacking i must say.

cubaan kedua mac and cheese yg tak berapa sedap, rasa seperti getah terbakar, mungkin terlalu teruja letak pelbagai jenis cheese membawa kepada downfall rasanya

stret from the jar sauce yg diwarwar sedap untuk buat pasta bakar.. juga biasa biasa saja despite rupa yg macam sedap dan pine nuts yg bertaburan..
itu saja frens.. till then peeps


Monday, July 5, 2010

ibu saya seorang cyborg

sabtu lepas, ibu saya telipon saya..

ring ring - trus gossip gossip..

tipu, tipu.. ibu saya cuma bercerita. dia mana pandai gossip..

dia kata, adik bungsu saya patah hati..
kesian..

trus ibu bercerita dari 'a' sampai mm 'x' kot, sebab tak sampai 'z' perbualan kena potong pendek..
masing masing ada komitmen..

trus saya teringat hubungan saya bersama ibu sedari kecit..

saya dan ibu punya kisah yang panjang..
maklumlah saya anak sulung, kisah ini panjang lebih berbentuk pengalaman dari jangka waktu..

saya dan ibu kurang hubungan yang organik.
mcm cium cium busyuk busyuk sayang mama.. hahaha
sebab saya brutal dari kecit, misti ibu pun malas nak busyuk busyukkan saya,
namun ibu tak pernah juga busyuk busyuk anak yg lain.

ibu saya sangat suka menyendiri.
dia suka duduk sorang sorang dan diam diam,
ibu slalu kelihatan 'spaced out',
kadangkala kami adik beradik biarkan ibu termenung sendiri..
tak tahulah kenapa kitorang begitu,
prangai ini bawa ke tua..
kami pandai buat dek tahap dewa walaupun kejadian hebat berlaku disekeliling kami.. sumpah tak tipu.
tak caya cuba kau kentut busuk gila tepi aku, sure aku boleh buat muka sposen, sebab tak mahu jatuhkan air muka si pengentut. (kluar tajuk, aku tahu)

selain dari itu,
ibu saya juga seorang pessimist tahap dewa.
masa saya depan ke sekolah mrsm,
ibu berkata, yg saya harus blajar lebih rajin kerana bukan saya yg paling pandai di sekolah itu nanti, hahahahaaaa.. betul tak saya kata dia pessimist. but she was darn true..and truthfull.
tapi sebab saya degil, saya tak dek aje nasihatnya, dan trus malas belajar, hihiii,

kalau sakit pun,
ibu saya bukan seorang yg akan lap kan tuala basah ke dahi,
atau checked delapan kali semalam..
saya semput tahap kaput mengah mengah macam ikan di luar tangki air jua ibu slamba,
mungkin kerana ibu tahu saya seorang survivor, haha
kalau stakat chicken pox, ibu juga bukan seorang yg akan mengamalkan pemakanan berjaga,
sebotol bosa kicap aku bantai masa tuh, tak de pun ibu kata 'jgn jgn nehi nehi, nanti parut,'
saya juga pernah terkoyak di antara jari ketika bermain handball di skolah,
balik ibu tak de belek pun jari kita,
sebab pagi tu sbelum pegi skolah, gaduh dgn ibu sebab tak dpt pakai sluar yg cantik untuk main handball.. T-T
by the way ibu, i got 3 stitches for that.

ibu pernah hantar kad 'good luck' masa saya form 2,
saya siap tak percaya langsung itu yg dia hantar.

ibu slalu jadi 'bad cop',
ayah pula slalu picked 'cool cop'.
ada masa rasa ibu langsung tak cool,

NAMUN

ibu saya seorang cyborg,
saya tahu ibu cyborg a little too late.
bila saya meniti usia antara lewat remaja ke dewasa..

bila saya silap pilih,
ibu was there,
temankan saya,
suluh jalan pulang,
ibu suluh tak pakai lampu picit,
ibu suluh guna tenaga cyborgnya.

bila saya gaduh ngan my 'then' boipren now habidud,
boipren itu slalu hush hush geng geng sama ibu,
mengadu jiwanya kacau di porak peranda dek anak sulungnya ini.

bila kita bantai pi called UK,
merendek gatai2 lap u lap u,
ngan then boipren now habidud,
dan bill telipon cecah 2 ribu,
ibu sabar saja, beri leeway.

banyak lagi kisah cyborg ibu sbenarnya..
tak terpikir dlm masa mnulis nih.

it takes me being a mom,
to understand ibu cyborg saya.

mama,
i wouldn't have u any other way,
maybe me understanding u,
is kinda belated gift or something.
but,
it's great between us now..
:)

and you're great beyond words,
just being yerself
kalau saya masuk syurga,
saya harap mama sudi payungi saya dgn tapak kaki mama.