Monday, July 5, 2010

ibu saya seorang cyborg

sabtu lepas, ibu saya telipon saya..

ring ring - trus gossip gossip..

tipu, tipu.. ibu saya cuma bercerita. dia mana pandai gossip..

dia kata, adik bungsu saya patah hati..
kesian..

trus ibu bercerita dari 'a' sampai mm 'x' kot, sebab tak sampai 'z' perbualan kena potong pendek..
masing masing ada komitmen..

trus saya teringat hubungan saya bersama ibu sedari kecit..

saya dan ibu punya kisah yang panjang..
maklumlah saya anak sulung, kisah ini panjang lebih berbentuk pengalaman dari jangka waktu..

saya dan ibu kurang hubungan yang organik.
mcm cium cium busyuk busyuk sayang mama.. hahaha
sebab saya brutal dari kecit, misti ibu pun malas nak busyuk busyukkan saya,
namun ibu tak pernah juga busyuk busyuk anak yg lain.

ibu saya sangat suka menyendiri.
dia suka duduk sorang sorang dan diam diam,
ibu slalu kelihatan 'spaced out',
kadangkala kami adik beradik biarkan ibu termenung sendiri..
tak tahulah kenapa kitorang begitu,
prangai ini bawa ke tua..
kami pandai buat dek tahap dewa walaupun kejadian hebat berlaku disekeliling kami.. sumpah tak tipu.
tak caya cuba kau kentut busuk gila tepi aku, sure aku boleh buat muka sposen, sebab tak mahu jatuhkan air muka si pengentut. (kluar tajuk, aku tahu)

selain dari itu,
ibu saya juga seorang pessimist tahap dewa.
masa saya depan ke sekolah mrsm,
ibu berkata, yg saya harus blajar lebih rajin kerana bukan saya yg paling pandai di sekolah itu nanti, hahahahaaaa.. betul tak saya kata dia pessimist. but she was darn true..and truthfull.
tapi sebab saya degil, saya tak dek aje nasihatnya, dan trus malas belajar, hihiii,

kalau sakit pun,
ibu saya bukan seorang yg akan lap kan tuala basah ke dahi,
atau checked delapan kali semalam..
saya semput tahap kaput mengah mengah macam ikan di luar tangki air jua ibu slamba,
mungkin kerana ibu tahu saya seorang survivor, haha
kalau stakat chicken pox, ibu juga bukan seorang yg akan mengamalkan pemakanan berjaga,
sebotol bosa kicap aku bantai masa tuh, tak de pun ibu kata 'jgn jgn nehi nehi, nanti parut,'
saya juga pernah terkoyak di antara jari ketika bermain handball di skolah,
balik ibu tak de belek pun jari kita,
sebab pagi tu sbelum pegi skolah, gaduh dgn ibu sebab tak dpt pakai sluar yg cantik untuk main handball.. T-T
by the way ibu, i got 3 stitches for that.

ibu pernah hantar kad 'good luck' masa saya form 2,
saya siap tak percaya langsung itu yg dia hantar.

ibu slalu jadi 'bad cop',
ayah pula slalu picked 'cool cop'.
ada masa rasa ibu langsung tak cool,

NAMUN

ibu saya seorang cyborg,
saya tahu ibu cyborg a little too late.
bila saya meniti usia antara lewat remaja ke dewasa..

bila saya silap pilih,
ibu was there,
temankan saya,
suluh jalan pulang,
ibu suluh tak pakai lampu picit,
ibu suluh guna tenaga cyborgnya.

bila saya gaduh ngan my 'then' boipren now habidud,
boipren itu slalu hush hush geng geng sama ibu,
mengadu jiwanya kacau di porak peranda dek anak sulungnya ini.

bila kita bantai pi called UK,
merendek gatai2 lap u lap u,
ngan then boipren now habidud,
dan bill telipon cecah 2 ribu,
ibu sabar saja, beri leeway.

banyak lagi kisah cyborg ibu sbenarnya..
tak terpikir dlm masa mnulis nih.

it takes me being a mom,
to understand ibu cyborg saya.

mama,
i wouldn't have u any other way,
maybe me understanding u,
is kinda belated gift or something.
but,
it's great between us now..
:)

and you're great beyond words,
just being yerself
kalau saya masuk syurga,
saya harap mama sudi payungi saya dgn tapak kaki mama.

7 comments:

Neny said...

cool...

I guess masa remaja mmg zaman bergaduh ngan mak. Sy pon penah kena tempeleng ngan mak masa Form 2 sbb ckp secara sarcastic. Her bebels was so annoying to my ears. But then bila dah meningkat dewasa, i understand the reason for the tempeleng, the bebels and all. Coz I am a mother now :))

DrSinga said...

kan..kan..kan...
mana ada parut hitam kalau makan kicap masa ciken pox!!!
.
saya ibu yang optimis...
saya rindu ibu saya...

leha said...

my mum pun cam tu.. kalau jatuh bukan pujuk... kena marah lagi adala... bila nak exam tgk kenkawan nangis mak pujuk tapi kita kena marah... jgn ngada ngada katanya.. tapi sebenarnya itu yang membuat kita jadi insan kuat... love my mom too...

hantumakan said...

neny - kan, being a mom, made some sense of the past, maybe kita dah nak come full circle.. :), by the way, u're a great mom and sure do yer mom too

akak singa - hahahaaa, kita siap rasa mrajuk mama saya tak sibuk2 buatkan sambal ikan bilis kering itu untuk my chicken pox diet, hahahaa

pessimist has the tendency for being real, but holding back the potential.. :)

optimist - yeah, semua orang suka jadi optimist, saya lak tak sure saya 'mist' yg mana, haha

leha - samolah kita, tak pernah rasa manja dgn mama, tisk tisk, sdikit membawa ke besar, gila perhatian dri suami, sgt mengada.. hahahaa (ayat ini men'describe' diri sindri, haha)

Manis Desa said...

umm... saya nangis baca

"kalau saya masuk syurga,
saya harap mama sudi payungi saya dgn tapak kaki mama"

hmmm...

Manis Desa said...

eh.. lupa tukar profile..hai kak dalia..it's me MK

hantumakan said...

mk - ingatkan stalker baru, hahaha..

sesungguhnya, saya juga turut rasa nak nangis kala type sentence itu, deeply from my heart.