Thursday, September 30, 2010

ENTERTAINING - SIRI LIMO (songo tuh lima juga ke in jawa?)

kesimpulannya, entertaining is an interesting activity..
macam buat kerja kat opis jugak tau..
u need some planning, and schedule jugak..
and u need to be creative at the same time,
macam buat event jugak..

i love when the crowd yg dtg itu around 6-10 people,
the presentation wud be seragam of some sort, (haha, okeh, i suka beli pinggan reject 1/2 dozen, hence the statement)
and it wud be a great way of laying back and have some chat and gossip for grown ups..
meaning it wud be greater if kids are allowed to stay back home having activities of their own, (believe me, they didn't appreciate much of us grown-ups socializing involving them)
and their palate of taste are so much different comparing us the grown ups.

but when kids do come, (saya juga tiada maid and paham kids and parents flock together)
i try my best to let them have a place of their group separated from grown ups,
just to let them have a feel of mingling between themselves rather kena paksa dengar para ibu menceceh between them, hahahaaa
but most of the time..
campoq sajalah, hahahaaa

SEKIAN TERIMA KASIH
-crash course officially habis.. :)-

Wednesday, September 29, 2010

ENTERTAINING - BAHAGIAN OMPEK

berbalik kepada topik tetamu boleh menjadi papua new guinea pigs itew..
saya tetap ada hati hendak membuat recipes baru..
kekdahnya ahkak tak kira akak nak gak, kalau tak akak meroyan..

tetapi bulehlah digunakan short cut kekdahnya.
seperti pada hari tersebut, saya masak spag ball ..
di masa yg sama saya buat juga mini meat ball
KERANA
saya gatai nak buat savoury cake iaitu WALNUT RAISIN CHEESE CAKE

oleh itu i kawinkan mereka berdua untuk menjadi appertizers/tapas/amuse-bouche/hors d'oeuvre/mezze/antipasto

MAKA JADILAH

bukan bukan, hahahahahaa



Mini meatball

savoury cake with mini ball

cucuklah dgn tooth pick, lepas kau telan meatball itu, jika terselit, bolehlah cungkil gigi, hihihiiii



Tuesday, September 28, 2010

ENTERTAINING - STORY 3

wokeh, mari kita sambung lagi citer pasal makan makan makan

mari kita tackle issue makanan pula.

in my case, slalunya kononnya suka nak jadikan tetamu guinea pigs ..
inilah masanya nak masak makanan baru sebab kalau makan sama family aje,
kengkadang mcm tak syok,
lagi ramai lagi meriah la kan.

but kengkadang kita boleh buat approach lain juga.
seperti the updated version of the ol'recipes.



ini the newest version of auntie lina's chicken mushroom bread pie

sila tengok link untuk ol'version

stakat ini sudah mencuba dgn roti gardinia, roti hotdog, juga baguatte..

yg di atas itu guna roti bamboo charcoal ash ke apoko, akak dah lupo..

and in future gonna eye hendak guna croissant, roti carrot and a log bread i saw in LAVENDER..

i loike new version roti terjual di kedai,

sgt hebatlah.

:D..

ENTERTAINING - PART 2

kursus bersambung kembali.. chechecheh


jika keciwa dgn bunga yg layu serta terlentuk seperti entry sbelum ini,

sila hampiri aci yg jual bunga di pinggir jalan dan minta kudup kudup bunga melur.

jika aci buat muka felik 'kenapakah melayu ini gila mahu bunga melur, nak buat sanggulkah?
anda buat rilek dan minta diskaun.

kenapa diskaun? kerna harga satu plastik taugeh singgit itu adalah sepuluh hengget ye puan puan bunga melur ini

selepas itu aci suruh saya beli bunga dari supplier yg naik motor kapchai sambil peluk sepelastik bosa bunga melur dan dapatlah 8 hengget. (masih terasa kemahalannya, bunga melur duduk di peti sejuk berenak-enak.. tisk tisk)

so, the back up plan is jadikan bunga melur penyeri vase dan pewangi semula jadi meja makan.

vavavaaaaaas (tetiba feeling aci)

Monday, September 27, 2010

ENTERTAINING

hari ini mari kita berkursus mengenai perkara yg buleh berlaku jika entertain orang di rumah.. :)

PICTURE 1 - bunga yg dibeli sangat segar bugar geram melihatnya, akak loike.
PICTURE 2 - wah, sangatlah kan, even batang bunga juga utuh lagi sgt berseri, telah dinasihatkan oleh florist tidak potong end of flowers kerana bunga cepat busuk, sebab itu vase kecik, bunga melempai hampir sampai ceiling rumah... hahaha..

PICTURE 3 - pagi2 esoknya, bunga sudah mula buang tebiat, buat perangai seperti orang yg dah tak panjang umur.. hati sedikit kuciwa.



PICTURE 4 - hari makin petang, bunga makin tunduk.. baaaad sign.


PICUTRE 5 - orang pun dah balik, meja pun dah sepah.. bunga lagilah.. tisk tisk..
itulah dia kursusnya ya tuan puan..
belilah bunga harum sundal malam, rumah jadi harum err cuma takut lak kak ponti pun datang bertandang nak pi rumah terbuka sambil mintak semangkuk darah.. tidaaaaak.




Wednesday, September 22, 2010

ledi gaga

sapa tak kenal ledi gaga kan..
alah, penyanyi pokerfes tuh..
bed romens..
:)

lagu terbaru dia,
alejandro yg slalu kluar corong radio tu munyik dia mcm tak best kan..

pas tuh laki aku kata dia dpt email circulation yg mengatakan
yg videoclip lagu alejandro banyak hidden messeges..
gotto do ngan konspirasi illuminatilah (pminat dan brown, sila duduk tegak2)..
and ledi gaga sindri mengaku yg lagu itu tribute untuk rakan2 gaynya..

pas tuh aku pi la tengok kan
(seperti biasa, ai mmg suka kes2 kontroversi ini)
ledi gaga memakai pakaian nun red latex sambil menelan rosary..
penari lelaki memakai hi-waisted brief..
ledi gaga memakai bustier yg ada mesingun kirikanan (kalah bustier connical madonna or femmebot dalam citer austin power 'yeah bebi')
macam macam adaaaaaa. (when i wrote this, meaning i refuse to divulge more..)

maka,
accidentally lagu ini breathe new something tatkala aku mendengarnya.
fakkit..
ledi gaga, sgt memesongkanlah awak ini.

Tuesday, September 21, 2010

terHANGET....

aku kan, kan kan..
terpaksa mengaku..
aku dah ketagihan fb kembali... hahahaaaa

once a game geek, always a game geek...
(geek la sgt, geek yg ini tak mampu bikin wang macam bill gates.. *sigh*)

tapi hari ini,
i telah termasuk fb najib tub razak..
not that i care much bout his doing before..
ini semua kerana dorang kecoh yg fb najib dah kena serang dgn indons..

serious dek..
dorang carutkan najib..
carut gilalah,

yg aku pelik sgt nih,
kenapalah indon2 ni semua bengang sgt dgn malaysia nih?
macam le najib tuh ter'rule' dorang skali..

dia kata kita jilat pant*t inggris le..
kita jeles ngan dorang le,,
kita jajah sabah sarawak le
and more beyond that..

setahu aku..
tiap kali aku bangun tido, kemas rumah, sidai baju, makan epok-epok..
korek idung, tengok tv, 'termenung'..dan segala aktiviti harian aku le..
aku takde masa langsung nak pikir pasal negara indonesia, pemimpinnya atau pun rakyatnya..

paling menggugat otak pikiran aku pun,
pasal kes peter porn and luna goddes maya tu hari je, (hahahahaaa)
tak pun the skimpinest of aktress indon dressing dalam citer indon yg kluar pagi petang kat tv tu haaa..
pas tuh posing opoyo semayang kat tikar mintak hidayah lepas tayang lurah dada..
tak pun tunjuk peha.. (cinta dan anugerah, tv9, 5.30-sadly ada ashraf sinclair act in it.. what a waste)

dorang marah macam angelic sgt..

tetiba terus teringat citer ita shadila dan maid kakaknya yg 'maryam' sgt,
mengandung tetiba ..(she's an indon)

or maid kakak ipar aku yg lari entah berapa kali..

siap sorang gambar profile fb dia a smiling pig pegang bendera kita..

dorang ni biar benar..
aku tak de masa nak carutkan bambang udiyono yokoono,
aku pun tak sure nama presiden dia apalah..

for the record,
aku tetap menjulang langit yg buminya kupijak..
dan patriotism aku terbakar gak bila indon ni sumer kutuk macam ni skali..
tak patutlah.. tak patut gilaaaaa

Monday, September 6, 2010

hapdet terkini..

untuk menjawab soklan dr singa, bukan, ini bukan computer baru, comp dah baik only that i am too lazy to hapdet..

untuk yg komen, juga sori tak menjawab..
masih jawapannya dalam kategori pemalas.. hehe..


sebulan puasa, berat badan tak turun pun,
mungkin kerana ia diisi dengan barangan di bawah ini..

white chocolate cheesecake,

made and stamped by habidud..

rasa manis tapi SEDAP

dia kata dia buat untuk ai,, (blushing)

soto buatan sindri, minus kacang dan su'un goreng..

everything else is there.

kuah clear ikut emak buat...so sapa suka rasa rempah ratus, bukan soto yg ini.. ngehehe

rojak singaaaaaaaaaaaapura (akak doktor singa, ia tidak kena mengena dgn kamu, hehe)
homemade, maka all the trimmings adalah sgt mewah, paru, sotong katak bosa godang, cuma tak de ketam goreng dan udang goreng,
takde stock.



last but not least,
mi rebus import dari priuk ibu di kampung..
anakanda tak dapat pulang,
tapi ibu titipkan kuah mi rebus..
nikmat oooo
untuk semua,
selamat hari raya,
jika ada yg tersalah cakap, or ter'type'
mahapkan saya,
saya menusia biasa