Monday, November 29, 2010

JUALAN GEDANG, eh bukan, jualan gudang.. :)

dulu kan masa mula2 kawin kan,
suka gila pi jualan gudang..
SUKA?.. sebenarnya kan... taksub..
hehe

skang dah anak 3, kudrat pun takde,
adalah malas malas ayam nak pi,

tapi tu hari, on 13th november, akak dan habidud..
berpoyo-poyo le mnuju ke jualan gedang electrolux..
kerna kitchen hob kita dah semput semput ayam aje apinya..
nyampoh..
tpi dulu pun beli kat jualan gudang jugak mende tuh..
kira okeh le siap ngan cooker hood dan kitchen hob baru 5oorm..
tpi brand fagor le..
ni hari lepas 3 tahun umoq dia..
kena upgrade pada kitchen hob yg apinya bosa kobar2 boleh buat bakar lemak di badan~tipu gila cerita~


warehouse sale start at 9am. but when we arrived at 8.30, crowds built up infront of the building oredi.. untuk pengetahuan semua, most of the crowds comprises of chineses.. well, they are sure looking for bargain.. :)

lepas tunggu kat bawah barang 10minit, rupanya bahagian kitchen kat ataih, yg bawah hanya petiais, washer and dryer. maka gigih lagi naik ataih pula, depan lift aje orang dah banyak cenggini... maka memang nyata kegigihan dan preserverence perlu ye tuan puan jika hendak membeli di jualan gudang (oh boy, the crowd masa clarks warehouse sale 2 tahun lepas lebih insane dari ini, percayalah..


lambakan ovens yg kilat2 gitu, most of the items released were either display units, defected items (hencot, kemik, calar dll), discontinued models ataupun model kurang laku. juga ada cooker hood, vacuum, blender, kitchen hob, air cond, alemak, ahkak lupalah apa lagi, tpi barangan electrolux le, sebab tu hari ada yg tanya takde jual tv ke.. sori ye kak long, electrolux tak buat tv..



harga slashed down, the pink one is the sale price, kalau mata super bionic boleh baca the original price warna itam kecik kemeot itew.. namun jika anda lebih gigih dan nak well prepared, always do a research about the brand's models before going, check of the price dan features kerana takde orang yg akan entertained anda nak tanya jela-jela, seperti oven ini berapa cooking method, ada spit turn over ke, mana dulang ilang satu, bukan ada 8 ke (ngada lah tuh, slalu ada 2 kan) dan perkara2 gedik senama dengannya.





more items yg letak longgok2.. cara nak beli, sila book awal2 kertas warna pink itew.. tulis nama dan koyak the lower half portion, jika item dah takde lower half portion, meaning the items had been booked, dan sila nganga hingga langau masuk dan bertelur.. JANGAN.. items akan selamat hanya untuk 1 jam, jika anda tidak settle bayar within 1 hour, item akan open for sale kembali..

sesungguhnya orang macam gila ambik kertas pink itu banyak2.. mungkin mereka kerja jual barangan terpakai ke apa ntah, kawan adik yg datang pukul 11 telah pulang dgn hati kuciwa kerana most items sold oredi. and the sale suppose sampai petang at 5 pm. untuk itu hari, sale hanya berlaku for just one day berbeza dari slalu yg selalunya dri hari jumaat hinggalah ahad.


dan ini adalah kitchen hob baru kami punya kertas pink (apakah, orang nak tengok gambar baranglah) okay kitchen hob belum gilap kilat2 malu nak tayang di blog, hehehe... harga asal rm999 dan kitorang dpt half of the price , yeah yeah.. and api dia superb dek, kalau dekat2 mahu singe akunya bulu kat taik lalat, hehe.. skian, laporan saya mengenai jualan gedang, eh, gudang.

Sunday, November 21, 2010

si tenggeng

well, tu hari pergi ke hari kecemerlangan sekolah yassmine and soraya..
ada persembahan lakonan dek budak budak..
cerita twisted si tanggang menjadi tenggeng la pulok
best gila lagi lawak, hehe..

here is the first part of the story.
the rest, boleh lah pi carik dekat utube, there's four parts of it..


Wednesday, November 10, 2010

S.O.S - save our seafood

smalam dapat this little phamplet about jenis2 ikan yg kita patut kurang makan untuk mengelakkan mereka dari pupus.

menurutnya, jika kita stick with the way kita consume seafood seperti skarang, in 40 years we might lost it altogether, seafoodlah i mean, heheee

there are 3 catogories,

1-recommended
2-think twice
3-avoid

so, hari ni kita tengok dululah yg kita shud avoid..



list to AVOID seperti di bawah

BAWAL PUTIH
BAWAL HITAM
PARI
KERISI
PARANG (tihtihtih, sedap tu buat asam podeh)
IKAN SEBELAH
BULUS
SOTONG BIASA
SOTONG KATAK
UDANG KARANG
UDANG LOBAK
MAMENG (bukan ameng spring itu)
UDANG LIPAN
KEREPOH
KUNYIT-KUNYIT


dan beberapa jenis kerapu seperti di bawah

SIXBAR GROUPER



MALABAR GROUPER

DUSKYTAIL GROPER


ORANGE-SPOTTED GROUPER


so, marilah kita bersama-sama menjayakannya.

TWILIGHT

ye saya tahu saya seorang yang pemalas..
lately macam2 yg saya malaskan.. heheheee..
saya juga malas masak.. elleh, slalu malas juga, buat ayat penyata seolah sangat rajin saja masak..

saya bela seekor kucing..
namanya corky dan anak bungsu saya panggil dia cork'iah'..
dimelayukan kan kan..
bulu dia gugur disebelah one side of her flank..
mungkinkah dia berkurap disitu..
bahana..

saya baca keempat-empat buku twilight secara terus menerus..
saya tidak beli buku2 tersebut, saya pinjam,
boleh dikatakan saya dibawah spell twilight dan sekarang saya tidak pasti apakah saya sukakan/tidak sukakan citer pontianak yg glitter ini..
tapi hari ini mungkin selepas hampir 24jam saya habis membaca buku itu, saya hampir2 detox the spell from my system dan mula terpikir bella itu seorang yg too needy.

at one point saya hendak tengok movie yg digembar gemburkan dek peminat twilight itew..
tapi entahlah..

BUT,
seriously, ceritanya tidaklah that bad if u gave some chance and proceed reading it.. :)
ceritanyaaa citer romantiklah gitu..
cuma ada mystical creatures and ghost and alikes..
(mungkin selepas harry potter si ahli sihir, dan percy jackson si anak zeus tuhan greek, semua plot cerita pretty much acceptable... wow..)

oh, hari ini saya pergi tengok magika bersama keluarga.
SAYA KETINGGALAN tapi saya pergi tengok juga.
:)..

till later..
selamat hari raya aidil adha..