Wednesday, November 10, 2010

S.O.S - save our seafood

smalam dapat this little phamplet about jenis2 ikan yg kita patut kurang makan untuk mengelakkan mereka dari pupus.

menurutnya, jika kita stick with the way kita consume seafood seperti skarang, in 40 years we might lost it altogether, seafoodlah i mean, heheee

there are 3 catogories,

1-recommended
2-think twice
3-avoid

so, hari ni kita tengok dululah yg kita shud avoid..



list to AVOID seperti di bawah

BAWAL PUTIH
BAWAL HITAM
PARI
KERISI
PARANG (tihtihtih, sedap tu buat asam podeh)
IKAN SEBELAH
BULUS
SOTONG BIASA
SOTONG KATAK
UDANG KARANG
UDANG LOBAK
MAMENG (bukan ameng spring itu)
UDANG LIPAN
KEREPOH
KUNYIT-KUNYIT


dan beberapa jenis kerapu seperti di bawah

SIXBAR GROUPER



MALABAR GROUPER

DUSKYTAIL GROPER


ORANGE-SPOTTED GROUPER


so, marilah kita bersama-sama menjayakannya.

8 comments:

Lya Colours said...

seafood yg lain tuh xpe kot
tapi PARI ??
whut
i love pari a lot !!
especially asam pedas
ggrrrr

Tijah said...

mana bleh. semua ikan sedap tu. takpe makan je sampai pupus. dah pupus sok kita makan benda lain pulak.

DrSinga said...

kerapu stim... sedap...
kerepoh... tak pernah dengar..jadi saya tak pernah makan...jadi..saya telah menyelamatkannya...

kucingorengemok said...

gila kau, tak kasi aku makan kerapu?

chup, sapa kasi pamplet tu? jika orang yang bertulisan seperti di gambar itu, mari kita didik mereka supaya tidak makan sirip ikan jerung, harimau, ular dan pelbagai haiwan terpelihara lain. ngeh :)

hantumakan said...

lya - suka ikan pari yg bebesar tapak tangan itu, bakar style portugese heaven gila.., hehe

tijah - kau nih ganaz tuh, makan sampai pupus.. tapi okeh apa, mostly ikan tuh yg mahai2, hehe..slamat fulus..

akak dr - yeah for u, satu ikan telah slamattttttt..

kog - jgn risau, ada baka kerapu yg bolehlah, ni baka yg tokleh, ado laie.. yg bela dalam sanfgkar, nanti aku tulih lagi..

ops, source adalah
1-persatuan berlambang tapir (persatuan pencinta alam malaysia)
2-persatuan berlambang panda (wwf)
3-fsc (alu pun tak sure, hehehe)

Ita Shadila said...

udang lipan sounds so scary.. never had it so most porbably will avoid it too

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

setuju ngn YB Tijah....

p/s: baru mlm td poi umbai...makan seafood....miahahahhaa

hantumakan said...

ita shadilla - it's mantis prawn. bought it from pasar once.. penat menyiang, wont worth the hassle, hehe

norli si mamarempit - hahahaaaaa, amboi, pi umbai tak jemput.. :D