Thursday, August 25, 2011

control-freak monster.....

spanjang ramadhon ini,
satu entri makanan pun tak muncul dalam blog ini,
sesungguhnya saya masuk dapor dan memasak hokey....
menu juga tidaklah korok sangat..

habidud telah masak nasi kabsah w lamb fore shank(yg dikorma'kan, sgt melayu khen),
ayam penyet juga telah muncul di meja makan, tapi bukan version wong solo,
ini adalah version nasi ayam indon kot.
lamb shank skali lagi juga telah dimasak sebagai sup,
and yesterday telah jaya memasak gulai daging kawah..
but for all we know, i might be bluffing sebab takde gambar to prove any kan kan kan?
oleh itu saya juga nak mengaku telah memasak kambing golek coca-cola..
ayam mandhi, beriani gam, lontong darat, murtabak singapora, ikan stim, siakap 3-4 rasa.. hahahahaa

spanjang ramadhon telah kurang ke 'bazir ramadhon' kerana takut bawa bebi ke tempat ramai orang..
nanti diserang germs, mak tak nak bebi mak sakit..
juga tiada berbuka di kedai kerana takut membawa bebi balik malam,
nanti kang kena tegur ngan mende halus, jadi tensi..
pasti mokcik-mokcik dan atuk2 saya kata saya degil bawa bebi kluar sampai sawan..

by the way..
saya baru prasan saya adalah control freak..
my simple perfect housewife life can be easily crushed by my family members punya simple choice.

ceritanya begini:
I have a system.
Most of the time, i have my daily 'to-do' list.
in fact, subconsciously i have mapped the exact way to get the things done.

sebagai contoh, nak masuk dapor nak masak sambal goreng & sup kambing.
dikeranakan salah satu api tungku saya tidak berkobar panasnya,
saya telah mengambil keputusan untuk menggoreng kentang dahulu kerana nak mem'pressure cook' kaki kambing take a longer time, sooooooo, bila kaki kambing naik tungku, the time won't be idle kerana saya boleh masak sambal goreng kat tungku yang tak berapa kuat apinya. (goreng kentang and pressure cook kena pakai api bosa).

bila saya pi semayang and pesan kat hubby kata bila dah habis guna tungku api besar, minta tolong gorengkan kentang.
and bila saya siap semayang tengok dia pressure cook kaki kambing,
my plan came to a halt.
i actually duduk and sullen, cant move forward sebab my plan is disturbed.
and this was too obvious sampai habidud dpt rasakan yg saya tertekan bordering irritated.

i have to come with plan B, and finally proceed barulah boleh ceria bercakap dgn habidud.
control freak kaan.

same thing goes jika iron baju, basuh baju, bangun tido, outing..
i actually do math to iron how many baju per session of ironing so that i can maximise sets of baju for kids to pakai yg cukup pairingnya. ( i mean kalau tak cukup pairing i might as well wait till the next laundry so that i can save on my energy and electric energy)

i know it's irritating for my family members coz i can nag my kids and sometime pissed when my plan and system terganggu..
but seriously, my system, in my opinion, make sense, make my world perfect.
it is like a logic puzzle, and most of all,
it help me to make things done,
memasak, membasuh, menggosok, fetch kids from school, sending....
soooooooooo..
my system helps my family members, kan?

failing doing so akan menyebabkan
no hot food on table, or maybe ada nasi tiada lauk air, ada ikan tiada sayur...
missmatched socks(i balled their socks with the rite partner, ooo yes, they are in love, don't star-cross loverkan mereka),
tudung w nametage si adik goes bersama baju skolah biru si akak),

ikut system dgn jaya akan membawa kepada
the rite size of spentoi for all 3 daughters that look just the same with the myriad of colors,
sampai kat skolah just nice when other parents cars vacant the parking lot( not too late not too early)
a happier mom to look at sebab dia mood baik..

maka fahamilah...
system itu penting.

Thursday, August 11, 2011

why?.. why????????

dari pagi tadi dgn hepi dok di depan computer,
(bukan terus menerus, diselangi dgn sesi penyusuan, penyidaian, penyupiran dll)
NAMUN apsal suma rakan2 tidak begitu gigih men'update' blog mereka,
maka dgn gaya shahdu,
maka terpaksa men'update' blog sendiri untuk occupy mind sindri, hahahaa
tragis lagi menyedihkan perangai ini..

saya seorang ibu sibuk sekarang.
saya sibuk kerana saya menjaga seorang bebi baru.
bebi saya sgt baik, jarang menangis,
namun itu bukan pasport untuk bersenang lenang.
tanggungjawab saya menimbun.....

okay, fine,
orang dah paham kenapa kau jarang update blog,
takyah menceceh panjang-panjang pasal tu lagi.

tu hari dengar satu lagu..

(aku suka cakap aku tak into lagu, tapi manjang asik tukar lagu baru di blog, dan entri pasal lagu aje dah lebih soploh kot, maka aku mula rasa aku ini ada baka budak yg suka jerit wolf itu, baka penipu, chesssss, jgn kau cakap penipu, penipu di sini)

cakap pasal 'my heart skip a beat'
aku mula rasakan yg badan kita pandai berbuat sesuatu yg diluar tabi'i kadang-kala..
macam berdegup tuh, kau bayanglah,
berdegup tuh penting gila,
pam darah satu badan..
tapi apabila kau jiwang,
atau nampak si dia yg kau angau,
dia pi bantai 'skip a beat'
gila kan..
akak doktor singa, wujudkah term ini dalam bidang kedoktoran?
nasib baik skip a beat aje..
kalau banyak beat, mau kau arwah...
:)