Thursday, August 25, 2011

control-freak monster.....

spanjang ramadhon ini,
satu entri makanan pun tak muncul dalam blog ini,
sesungguhnya saya masuk dapor dan memasak hokey....
menu juga tidaklah korok sangat..

habidud telah masak nasi kabsah w lamb fore shank(yg dikorma'kan, sgt melayu khen),
ayam penyet juga telah muncul di meja makan, tapi bukan version wong solo,
ini adalah version nasi ayam indon kot.
lamb shank skali lagi juga telah dimasak sebagai sup,
and yesterday telah jaya memasak gulai daging kawah..
but for all we know, i might be bluffing sebab takde gambar to prove any kan kan kan?
oleh itu saya juga nak mengaku telah memasak kambing golek coca-cola..
ayam mandhi, beriani gam, lontong darat, murtabak singapora, ikan stim, siakap 3-4 rasa.. hahahahaa

spanjang ramadhon telah kurang ke 'bazir ramadhon' kerana takut bawa bebi ke tempat ramai orang..
nanti diserang germs, mak tak nak bebi mak sakit..
juga tiada berbuka di kedai kerana takut membawa bebi balik malam,
nanti kang kena tegur ngan mende halus, jadi tensi..
pasti mokcik-mokcik dan atuk2 saya kata saya degil bawa bebi kluar sampai sawan..

by the way..
saya baru prasan saya adalah control freak..
my simple perfect housewife life can be easily crushed by my family members punya simple choice.

ceritanya begini:
I have a system.
Most of the time, i have my daily 'to-do' list.
in fact, subconsciously i have mapped the exact way to get the things done.

sebagai contoh, nak masuk dapor nak masak sambal goreng & sup kambing.
dikeranakan salah satu api tungku saya tidak berkobar panasnya,
saya telah mengambil keputusan untuk menggoreng kentang dahulu kerana nak mem'pressure cook' kaki kambing take a longer time, sooooooo, bila kaki kambing naik tungku, the time won't be idle kerana saya boleh masak sambal goreng kat tungku yang tak berapa kuat apinya. (goreng kentang and pressure cook kena pakai api bosa).

bila saya pi semayang and pesan kat hubby kata bila dah habis guna tungku api besar, minta tolong gorengkan kentang.
and bila saya siap semayang tengok dia pressure cook kaki kambing,
my plan came to a halt.
i actually duduk and sullen, cant move forward sebab my plan is disturbed.
and this was too obvious sampai habidud dpt rasakan yg saya tertekan bordering irritated.

i have to come with plan B, and finally proceed barulah boleh ceria bercakap dgn habidud.
control freak kaan.

same thing goes jika iron baju, basuh baju, bangun tido, outing..
i actually do math to iron how many baju per session of ironing so that i can maximise sets of baju for kids to pakai yg cukup pairingnya. ( i mean kalau tak cukup pairing i might as well wait till the next laundry so that i can save on my energy and electric energy)

i know it's irritating for my family members coz i can nag my kids and sometime pissed when my plan and system terganggu..
but seriously, my system, in my opinion, make sense, make my world perfect.
it is like a logic puzzle, and most of all,
it help me to make things done,
memasak, membasuh, menggosok, fetch kids from school, sending....
soooooooooo..
my system helps my family members, kan?

failing doing so akan menyebabkan
no hot food on table, or maybe ada nasi tiada lauk air, ada ikan tiada sayur...
missmatched socks(i balled their socks with the rite partner, ooo yes, they are in love, don't star-cross loverkan mereka),
tudung w nametage si adik goes bersama baju skolah biru si akak),

ikut system dgn jaya akan membawa kepada
the rite size of spentoi for all 3 daughters that look just the same with the myriad of colors,
sampai kat skolah just nice when other parents cars vacant the parking lot( not too late not too early)
a happier mom to look at sebab dia mood baik..

maka fahamilah...
system itu penting.

6 comments:

mokjadeandell said...

TT looked like I was there before...nak system,nak in order,nak itu ini to our heart content.Kemudian tak berapa jalan.Selalu jadi perang saudara.
So last resort: You cant beat them,join them.
Now I can breathe even when the house is upside down,inside out.
Maybe too...am too old to jadi general.

Lya Colours said...

eh mewah gila menu kau kak. lontong darat, saya tak pernah makan tapi sangat teringin nak rasa. how? melaka ni nasi ambang pon takdo ! nyampah den

hantumakan said...

mokjadeandell -hahahaaaaaa, thanx for the advise.. joining their wagon for sure lepas ni.. :)

lya - alamak, have of the menu tuh kan menu bluff dek, weh, nak singgah rumah raya buleh.. :)

DrSinga said...

lama tak guna dan dengar 'korok'


sayam Raya Babedoyah!!!
mmmuahhhhh

DrSinga said...

bak kata KOG
'password ko hilang eh??!!'

MK said...

well.. blom terlambat utk mengomen. i was a 'my way or no way' wife/mom. tapi it made me tense to the max, kecewa & what not.

now, i am a 'lantaklah janji semua happy'

mmg agak sakit mata & jantung kdg2 tp mengurangkan stress & menjadikan saya sedikit rilex.

terpanjang pulak..tata!!