Monday, October 17, 2011

Mari kita sula Joanna Blythman beramai-ramai

tu hari seperti ramai orang,
aku juga gigih pergi ke jualan gudang serigala besar yg jahat. (BIG BAD WOLF)

Jualan gudang itu amat hebat.
Hebat gila wa cakap lu.
My family ended up with 29 books, magz and comics.
gila-gila cool. (kata nad ikut gaya mat kool)


maka dari hari sabtu,
aku pun bacalah hasil belian aku tuh.
dimulakan dengan bismillah.
start baca dgn magz recepi olive.
hari ni re read sebab tu hari cuma tengok recipes aje.
ni hari start baca article, heheheee.
I came across sama ini article.
Ini kempen memburukkan minyak kelapa sawit.
Lebih-lebih betul aku tengok gaya minah ni tulis. alaa, si Joanna Blythman ni.
Endangered animals?
wild hogs and boars dah kira endangered ke skang?

hahahaaa, nak gelak aku baca part harvest guna buffalo tuh.

suka suka kau ajekan.
dulu tok moyang kau curik hasil negeri kitorang tak de pikir sustainable pun.
hutan dara jauh sekali.
tak dep un kau nak bayar balik rege timah yg berkapal-kapal kau dok bawak balik negri kau tuh.

masa kau jadi industrial country,
ada kau kisah pasal hutan korang?
i doubt so.
so, skang nak mandai-mandai mengajar orang pulak camna nak jaga negeri orang.
kebun-kebun kelapa sawit yg kat johor and selangor were hardly a hutan in this half a century.
so, mana hutan yg kena gondol tuh?
mungkin ada hutan yg gondol dek mereka yg tamak,
tapi aku harap pihak yg berkuasa jalankanlah tugas.
BUT my main concern is hasil sawit adalah periuk nasi petani-petani yg mengusahakan kebun yg bukaan pun hutan.
dan manalah ada pembakaran terbuka.
dan manalah ada orang utaan mahupun harimau dekat kebun-kebun in the villagers.

nantilah kau joanna.
aku voodoo kau.
lagipun sure kau pikir orang malaysia dok ataih pokok sambil kemban lagi kot.
dah kau suruh orang harvest pakai buffalo.
might as well aku santau n mandremkan kau, hahahaha

4 comments:

Lya Colours said...

hahaha sabar-sabar. marah bona ni
panggil itu buffalo kasi sondol itu joanna
baru ada akai !

leha said...

hahaha... lama dah aku tak jengok ko dalia... nih memang marah bebona nih... tapi memang menyakitkan hati statement dia...

afendi ariff said...

kalu dia lawa nak jugak aku sulakan...heh!

hantumakan said...

lya - mmg marah. dorang ni berat sbelah.

leha - bila nak jumpaaaaaaa.. nak tengok bebi gak.

afendi - err, aku rasa kau salah konsep sula ni