Thursday, December 15, 2011

OH TONIROMAS, U'RE THE BEST..

Punyalah lama kan tengok orang sana sini post pasal makan makan kat tony romas..
maka smalam malam hajat kesampaian,..
sambil jerit jerit kegembiraan.. (okay, ayat ini tipu saja)

well,
slalunya makan kedai steak house bagai bagi saya
lebih indah khabar dari the final presentation.

TGIF laki aku cakap masak macam cincai - (reviewed untuk 6 years ago punya makan, hehe.. i had a suam suam kuku fajitas, and min's and aya's kids meal were such a dispair hingga mengeluh melihatnya and rasa makan burger cap ramly lebih enak)

makan di chillies kali akhir ketika mengendongkan zahra,
adalah tiba-tiba rasa makanannya 'bosankah tastebud aku hingga tidak impressed sgt'.
namun portioning adalah gah dan air juice yg bottomless dan boleh tukar tukar juice adalah heaven juice,
mungkin terkucil berbaldi baldi selepas keluar dri chillies.
but makanan adalah way way way way better than TGIF (fine, kalau ada yg kata TGIF masak sedap, maka nak tuduh TGIF Subang Parade yg masak tak sedap, namun kalau kita makan di outlet yg sama, anggaplah taste kita tak sama)

TONY ROMAS (with capital all, hehe)
awak puya ribs adalah -bunga, bunga, hebat, rainbow, bintang, bintang, matahari, air-mata-bergenang, cinta-gigit-pertama, masyuk- sedapnya. Tisk.

awak juga punya air juice yg bottomless walau awak tak beri saya tukar tukar juice, saya rela minum jus nanas sampai 2 gelas (itu aje yg mampu perut saya tadah, mungkinkah ribs sudah penuh dipurut?)

awak punya waiter juga sgt helpfull

tanpa in-my-face tiap satu minit tanya anything okay dgn senyum palstik lekat di muka lepas bayar bill tak tambah tips terus rasa mcm aku invisible. kan korang dah billkan 10% kan kat bill korang tuh untuk service charge.

our waiter di TONY ROMAS adalah sgt penolong tanpa 'air'
slamber aje cakap melayu tak koser speaking, siap cakap
'beli onion loaf yg half aje dah cukup, takyah yg besar.'

kemudian bila dah closed bil,
kami gatai nak tambah beli red velvet,
kamu ambil juga,
slain nak doggie bag tak mampu habiskan makanan yg gatai2 kami tambah,
juga kamu entertained..

and bila kamu hantar bil,
kamu kata the red velvet jadi complimentary, tak perlu bayar,
trus rasa saya ada 4 anak dara comel, bila mereka besar, mahu jadi mnantukah?
:B, bodohnya statement itu, criteria mnantu beri red velvet, senang sgt kantoi bila boipren anak nak tackle hati ibu mertuaku..








OYEAH
i am in love with toniromas.
bai.
nak wet dream bersama gambar gambar ini

Saturday, December 10, 2011

Taman Botanik, Penang 2

sekuntum bunga pelik di taman botanik, penang.
eh, pokoknya pun peliklah.
ada mcm akar2 tumbuh di perdu pokok.
lepas itu buah dan bunga pun kat situ.
daun pokok nun kat ataih.
bunga dia macam bunga durian, ke?




Taman Botanik, Penang - Victoria Lotus

Saya suka bunga air.
Macam lotus, water lily.
Mereka menenangkan.
Angan2 bila ada rumah landed, nak berlamankan yg berbungakan bunga air.
Victoria lotus adalah raja bunga air di hati saya.
Habidud pernah kata mcm impossible to breed di sini.
Yg dibawah ini di Penang.

Daun victoria utuh, kukuh.
Pernah tengok dalam gambar di komputer, si breeder letakkan bayinya atas daun victoria.
Hebat.
Daun ini kira kecil sebenarnya.
It can be really big in diameter.

Daunnya naik disisi.
Macam ada dinding.
Belah bawah daun macam ada kerangka, sebab itu dia kuat.

Kuntum bunga.
Mungkin sebab sudah noon, bunga pun kuncup.
Rupa kuncup dia macam ngeri pula, duri tuh, macam punk kan

Sekeluarga awed gila.

UUUUUUUUUUUUUUUUUU, hebat.


Soraya ambil gambar uncle Daus ambil gambar. :)
(gambar ini credit adik ipar)

Friday, December 9, 2011

PENANG-Bkt Bendera

Sehari sebelum cuti sekolah officially started,
kami 3 keluarga (adik and family, mak ayah and adik bungsu and ours)
headed to penang..
land of durians(we ate not the famed balik pulau one, haha) , jeruks(bought by heftily hauled packets), and off-guarde- bough- expensive Padang Kota dishes (screw u people yg juai barang macam juai emas, fry in hell)

Bukit Bendera is well, tidak disangka experience yg best.
suhu di atas sgt nyaman.
saya ingat naik ataih, trus turun..
the experience more on the train itself..
the train was laju, kudos untuk sapa yg menjayakan the project.
BUT rupanya kat atas adalah best..
makan di foodcourt yg rupa mcm nak roboh was pleasant..
i call the cook 'the unsung hero.. yelah.
sebab tak budget makan kat ataih sodap and murah..
murah adalah operative word disini.. :)


me, kiddos and sister.
min yg dah besar.. :)
nadrah and sofeya
kiddos and mokciks
my family and sister's family..best gila

again, credit picture to firdhaus adik ipau saya

PASTA NORMA AND SMOKED SALMON AND DILL FRITTATA

Lama betul rasanya tak update pasal food kat blog ni.
Masa preggie tu hari jadi malas supernova nak masak kan..
balik2 makan makanan simple.. (aku pun lupa aku masak apa tu hari, hahaha)
Namun ni hari adalah masak sikit-sikit.
jengjengjeng, maka terimalah..



PASTA NORMA
ekceli, this is an aubergine pasta dish that is finished with salted ricotta cheese
(achewah, padahal tengok tulis kat mag nih haaa info nya)..
but kita ganti mengikut recipe ini dgn cheese parmesan saja.

apsal norma aku pun tak sure.. kau nak panggil rhoma irama ke, normah damanhuri ke, ke the secret life of norma ke, sukatilah labu..
but as for me, this is the newest pasta dish yg sedap, in fact i am giving it a 5 star treats for it simplicity and it's tastiness.
yet again, itu tekak aku.
this dish is almost a vegetarian dish if not for the last part, when u sprinkle parmesan, and the terung part almost making the sauce having a meaty bite.. ke, ke?..
30mins, serves 2, super easy

aubergine/terung(jgn terung pipit sudah) 1 small, cut into 1cm discs
olive oil
garlic 2 cloves, finely chopped
chilli flakes a large pinch or more, regarding to yer liking
chopped tomatoes 1x400g tin ( i did used whole tomatoes tinned lepas tuh gunting2 aje pakai gunting dapoq)
basil 1/2 a small bunch, shredded ( koyak jo pun bulih)
linguine 200g
parmesan 50g


  • Discs terung tadi korang potong lagi sampai rupa jadi macam matchsticks. Panaskan barang sesudu 2 minyak dlm kuali non-stick, dan goreng terung pada api yg agak tinggi panasnya sehingga lembut dan kekuningan. Angkat, toskan dan season (garam dan pepper).

  • Panaskan lagi sesudu minyak dan masukkan garlic. Garing, masukkan chilli flakes dan tomatoes tin. Simmer untuk 10minit. Masukkan linguine yg telah direbus terlebih dahulu. Masukkan basil dan terung tadi.

  • Hidangkan bersama taburan keju parmesan dan basil segar.




SMOKED SALMON AND DILL FRITTATA
SERVES 2


  • Put 200g sliced potatoes in boiling salted water and cook until tender then drained well. While potatoes boiling, fry 1 small, sliced onion in butter until soft. Whisk 6 eggs in a bowl with salt and pepper. Add the cooked potatoes, sliced onion, 70g sliced smoked salmon and small bunch of chopped dill. Stir.

  • Heat some butter in non-stick pan. Pour the egg mix and leave for a few minutes till the bottom set. If you like you can continue to put the frittata under grill to brown the top of it. Cool and cut into wedges to serve.

recipes ikhsan Olive Magazine.

Friday, December 2, 2011

Zahra Rose

sebok benar rasanya mengulit anak yg seorang ini..
dia seorang yg sgt friendly..
memandang wajahnya hati menjadi sejuk yg amat-amat..
suka sgt senyum,
lately suka sgt menceceh 'ba..ba..ba..pa..pa..pa'
cute gila mengikut skala mak-mak yg slalu saja kata anak mereka comel..
saya sama saja mcm mereka..
okei bai,
nak masuk bilik dan peluk budak comel ini..


i'll curve my body into a spoon and let her tiny body fits into the soft crevices of my body..


credit untuk adik ipar yg mengambil gambar. thx bro.