Saturday, December 10, 2011

Taman Botanik, Penang - Victoria Lotus

Saya suka bunga air.
Macam lotus, water lily.
Mereka menenangkan.
Angan2 bila ada rumah landed, nak berlamankan yg berbungakan bunga air.
Victoria lotus adalah raja bunga air di hati saya.
Habidud pernah kata mcm impossible to breed di sini.
Yg dibawah ini di Penang.

Daun victoria utuh, kukuh.
Pernah tengok dalam gambar di komputer, si breeder letakkan bayinya atas daun victoria.
Hebat.
Daun ini kira kecil sebenarnya.
It can be really big in diameter.

Daunnya naik disisi.
Macam ada dinding.
Belah bawah daun macam ada kerangka, sebab itu dia kuat.

Kuntum bunga.
Mungkin sebab sudah noon, bunga pun kuncup.
Rupa kuncup dia macam ngeri pula, duri tuh, macam punk kan

Sekeluarga awed gila.

UUUUUUUUUUUUUUUUUU, hebat.


Soraya ambil gambar uncle Daus ambil gambar. :)
(gambar ini credit adik ipar)

3 comments:

DrSinga said...

macam kepala monster nak keluor dari dalam tasik!!!

hantumakan said...

lochness, hahahaha

Anonymous said...

Agak ngeri bunga kuncup tu :[

~ita