Monday, December 31, 2012

2012

Morib Run 2012




Well people,
I am ending 2012 by totalling 156.1km running/walking..
Clocking 35:43 hours...
Some feat for lazy ass such myself..

I learn few lessons from few people..
One of my friend run for the cute medals or flashy dri-fit t-shirts..
I always ending up being jeles not parcitipating in her events..
As she said, she hates running and only worthy events shud have excess to her awesome liquid aka peluh.. hahhaahaaa..

and from other friend,
I learn being normal people,
We wont run and try the limit of our ability if not participating in event..
Being said that, I agree me being and participating in events,
It gave me some rush nice feeling before starting..
Seeing people warming up,
the sea of people wearing the same running vest/ t-shirts..
It kicks in the feeling of wanting to competing..
small part of me noticing, somebody always is somebody else secret rival, hahahaaa

As for me,
I always pick events because of the distance..
always 5km and below..
I dont give shit bout the baju and the medal..
And the highlight after events always the food they served, hahahhaaaaa
Nasi lemak, watermelon, 100 plus, Milo, Vico, energy bars, apples, yogurt,
Dem... i love eating but at least I try to justify it by working out before tucking in.. ;)

I am going to start 2013 by participating in 8km run.. hahahaaa
langsung tak pernah seumur idup lari 8km..
Maka dengan ini,
iringilah larian saya dengan doa..
Plisssss

Monday, December 10, 2012

Telinga Capang

Memang sah telinga anda capang bilamana anda memakai tudung Syria untuk suatu jangkawaktu apabila anda membuka tudung telinga anda lenguh.

kesian. (SEKIAN)



Sunday, December 2, 2012

Other people's experiences

Aku terbaca status seorang rakan yang bakal berkahwin very soon..

kata beliau
'it's interesting how people assume that i should run my life based on their own experience. :)'

Dulu aku pun macam tu juer..
Cukup nyampoh bilamana orang dok momokkan kita bilamana kita nak start new things in life..
macam nak kawin contoh mudahnya..

Namun selepas 12 tahun berkahwin,
dan ramai rakan2 lain yang dah berkahwin,
Aku akui yang perkahwinan itu suatu perkara yang memerlukan kita bekerja sangat keras..
Bukan perkara mudah langsung,
untuk yang belum berkahwin ini bukan perkara tipu-tipu punya..
dan ini bukan momokan jua..
ini cuma pesanan,
taknak dengar pun boleh..

Bila dah kawin,

kena cepat matang..supaya keputusan yang diambil terbaik untuk keluarga.

kena berpikiran terbuka, supaya segala bentuk teguran kita boleh anggap teguran untuk membina

kena terus cuba jadi better person kerana the only way is to go forward and grow..

kena banyak memaafkan, kerana suatu ketika mungkin kita yang perlukan kemaafan pasangan..

kena sedar dan berharap pasangan kita bukan jenis pikir hendak merosakkan kita, maka dengan itu kita akan selalu bersangka baik dengan niatnya..

banyak lagilah pesanan yang orang boleh beri kat kita, 

lain tahu suasana dah kawin dgn waktu bercinta,
walau kamu budget kamu dah kenal habis pasangan kamu waktu bercinta, namun kenyataan bila dah kahwin mmg tak sama.. 
ini kenyataan.. waktu itulah kamu tahu dia rajin ke, tidor dengkur ke, habit katun n kelakar dia ke, kengkadang pasangan kamu sindri pun tak tahu habit dia tu klakar..

kahwin mmg best, jgn salah anggap entri aku kali ni, hahahaaa
to have someone right beside you when u r in terrible need..
gelak sesama, nangis sesama..
makan sesama, tido sesama..
best gila woh...

but it needs lots of hard work ..
to get there,
to maintain it that way..
its a plus bila pasangan kamu itu serasi..
making all the works a breeze..

dengan ini saya mendoakan semua pasangan yang saya kenali diluar sana sentiasa berbahagia dan membahagiakan satu sama lain,
its a mutual things, takes two to tango, and when it is orchestrated by two maestro, marriage is a great thing..

Bagi yang bakal berkahwin (maklumlah skang kan musim kawin2), 
congratulation, dont take people's nasihat negatively, may yer marriage life is merry dan mendapat barakah..

dan yang bercinta,
trying to be a better person untuk pasangan kamu is always a good thing.. 
paling kurang kamu pasti jadi better.. maka, dont stop just at one point and declare yg kamu dah mencuba yang terbaik.. 
dah terbaik, buat lagi baik..

macam penceramah rumahtangga lak aku ni hari, hahahaaaa








Thursday, November 22, 2012

Cerita orang bercaj positif

One thing about positive people is they are really infectious..

Last night I finally met the person who had been the bullying force behind my habidud new healthy habit, RUNNING that is.. hahahaaa
His vendor.. :)..
n he regaled us with his story..

like how he went up hiking (actually running up) Bukit Bendera so many time and made up to the train station in 1hour 10mins (secara purata) ,
It's an 11 km steep path going up..

and that he and his wife gonna celebrate his wife birthday in March going up to Mount Kinabalu, his 5th or 6th time up..
n going to naik the last steam train in Malaysia..(after mendaki that is, not in the same time silly)

Telling us  that he gonna join an event that need him to run 12km, cycle for 80km after and continues with some God-knows-how-many-more km-after run...

Telling us that we are joining 'Mickey Club run event' since we never tried half marathon...
oh, it's actually not 'telling' more ridiculing, hahahahaaa..
such puny people i felt that time.. :P
more puny on my part since the longest I've been participating is a mere 5km..

made me 'nganga' when he tell that he runs in the morning, swims after, plays squash in the evening, and if there's more time, he squeezes one last activity (i forgot what, maybe because there's lalat at the back of my throat and i was trying to spit it of lady-likely, hahaha)..
n now he took a new interest in cycling.. (gosh, forgot to ask him whether he done some robotic implant or something like 6 million dollar man or robocop thingy to his physique)

He told that he likes the feel his heart thumping..
the 'dup dap' thing..
the louder the better..
Made he feel that he is alive..

and when people said,
'what's with the economy..'
he'll said, 'what economy?'
because he knows, as long his heart thumping fiercely,
there's always reasons to live this life..

and tetiba balik rasa mampu nak lari Newton 10km....
di persekitaran berbukit di Kinrara...
tapi hari yang sama saya dah sertai errr
acara Kelab Mickey Mouse...
5km aje

Maybe next time..
tak tahan okay kena pelekeh..

DEM.


Wednesday, November 7, 2012

CICM Responsible Care Run

Seperti yang aku poyo cerita, maka last Sunday aku telah pun menyertai CICM Responsible Care Run di Setia Alam  .
Pukul 5.30 Habidud dah gigih bangun, bukan aku tapi habidud ye..
aku dengan terpisat-pisatnya menggonyoh mata dan separa rela hati bangun dari katil n mandi ala-ala duduk di tepi shower supaya hanya air tempias shower aje yg kena kat aku, buahahaha..
alaaa, macam kau kena air terjun punya tempias gitu feelingnya.

Around 6am kitorang sampai di venue. Orang dah mula ramai. Gigih ketuk2 pintu kaca agar jaga kasi masuk nak tumpang surau. Jaga kunci pintu supaya x over crowded ok gak idea tu.

Dah semayang, dok temankan habidud n rakan2nya ready for their 10km run. Belagaks gila mamat tuh kat gue and anak gue.. mementang dah upgraded to longer distance.. sgt menghina org seperti aku ni ye.. nntilah bila gue daah mampu naik 10km.. hahahaaa, lama lagi tuh.. Mereka dilepaskan at 6.45am.

Kemudian turn kitorang lak, turn paling last after 21km and 10km lah ofkoss.. kena lepas at 7.15am, min kejab nak berak, kejab bosan berdiri, asyik laaaa buat muka problem pepagi.. aku dok psych diri nak lari dengan penuh kepoyoan, sambil cari secret rival.. jengjengjengjeng... nampak sorang minah bertudung biru.. aku tahu kelemahan aku dgn mengingat a face, so i choose to a stuck out tudung color from the sea of heads.. hahahaaaaa..

Finally 7.15 am pun tiba.. Si Min terus menerpa ke depan. Tinggalkan gue. The pack was to wait for me at a specific place at the finishing line. Sampai aku habis x nampak langsung si min waima ujung scarfnya sekalipun, hampeh.. hahahahaaa..

gue and secret rival gue was nect to neck..
gue lari, gue potong dia, kat depan sikit gue jalan,
dia lari, dia potong gue, depan gue sikit, dia jalan..
dah cantik le tu secret rival gue, sama level..
n aku rasa somehow, gue ni pun secret rival dia.. hahahahaaa..
kira dia adalah visible di depan gue agak lama untuk buat gue kena keep up dgn dia..
sehinggalah the last 2km, kitorang kena daki flyover,
aku masa tu kat depan, n was walking n start turun flyover je,
i was jogging kerana nak gunakan momentum of menurun ..
tahu tak tahu aku dah tak kena potong dah ngan secret rival..
x nak toleh belakang, kalau nampak dia dekat, nanti rasa matik tak mampu nak jauhkan diri, hahahahahaaa

Akhirnya gue pun sampai ke finishing line, masa nak menghampiri tu, gue pushed diri lari gak.. mainly sebab ramai orang lain yg nampak finishing line menggila pecut,
other reasons were because gue takut tetiba secret rival potong gue, gue tak larat nak kejar,
naaak jugak finisher medal and gue nak cari Min too.. hahahaaa

Sampai kat finishing line,
Min dok lambai sambil bg kata semangat.. 'Cepat ma cepat'
Sukarelawan bagi gue kad biru.. rupanya nombol gue,
hahaha gue dapat nombol 344,
the 1st 400 dapat medal.. yeaaay gue dapat gak, hahahaaa, happy..
Min dapat nombol 136 okay..
makan hasap dia je lah gue ni, cam road runner and coyote, hahahaaa




My finisher medal.. 

Since i made a pack with cosmic,
i pushed myself sebab malu kat pokok, jalanraya, langit, burung..
somehow rasa mereka tahu,
and kalau tak berjaya dapat medal tebal sey muka gue, hahaha


Habidud, me and Min. 

Ini lepas dah dpt makan nasi lemak, bihun goreng, endless tembikai potong, ayor vico, ayor revive, ayor mineral water.. waffle gardenia, power bar perasa pisang.. as for me, i always looking forward for the treats after running, hahahaaaaa.. kalau dah hantumakan, lepas lari pun still hantumakan gak..




My secret rival .
Yg kat tengah tudong biru tu..

thanks for the push babe..
i might not know u.. but u are a worthy rival..
till my next run, peeps..

by the way,
aku lari 1km 10mins, hahahaaa
gelak, gelak le kalau beranzzzzzzzzz..

:P







Friday, November 2, 2012

Gonna start learning to get cosmic work with me.. not againts

Yassmine bercerita,
sebelum periksa ujong tahun,
rakan sekelas chinese boy yg duduk di hadapannya berkata,
'Saya akan kalahkan awak periksa kali ini,'
A statement he made dgn muka selamba tiada riak, tiada ugutan..

Apabila keputusan peperiksaan ujong tahun keluar,
Chinese boy itu mendapat nombol 2 5A,
Yassmine nombol 4, 4A1B...
bukan sahaja lebih A malahan peratusannya juga lebih baik,
A deserving number 2..

He's pretty much a clever boy but not really the first 5 ranks in class.
But he did it this time.

A few weeks back,
i read an article,
by xandria, the TV host, the deejay, the MC
In the STAR

She said, (pretty much my interpretation)
If u made yer intention clear,
and saying it out loud,
and believe..
the cosmic will fine tune for you to make yer dream achievable..
the world works with you..
this is no blind confidence..
its kinda success magnet..
not only u tell yerself u want something,
u tell someone u want something..
n yer surrounding comply with you..

isnt that a beauty?

Mari kita secara berjemaah dream of some dreams yg best..
n then we psych our surrounding to be the bridge and extension ...
to be a complying tools to achieve it..

My dream untuk minggu ini is to get a finisher medal for 5km run on Sunday..
n i am gonna pick a secret rival that i wanna beat at the starting line..
it's between me and the OTHER specific runner that i not know of ....
hahahaaa..
PSYCH habis..
:P

thanks for the lesson brandon boy.. :)
and xandria.. heheee

Saturday, October 13, 2012

STATUS FB

Sekarang aku jarang2 bukak FB.
Itu satu pencapaian. (boleh belah..)
Maka itu hari aku bukak akaun FB aku..
seperti biasa bila di page 'HOME' akan baca status rakan2..
mungkin kadar sebok aku seperti tahap menusia biasa jua..

tetiba aku baca status seorang rakan..

(disclaimer: status tidak ditulis sebijon-bijon, untuk mengelakkan bocornya identiti.. )


SIMPANG PULAI - JANDA BAIK - SIMPANG PULAI

Aku ter'paham' yg rakan ku menulis, duduk di rumah ku di simpang pulai menjadi seorang 'janda yg baik' dan oh rumah ku di simpang pulai..

???????

halemak, bila kawan aku jadi janda?..
nasib baik dia rasa dia janda yg baik..

n terus baca komen rakan2nya yg lain nak curik idea bagaimana nak console perasaan seorang rakan yg dirundung malang..

kawan2nya semua komen gembira belaka.
terus aku rasa bodoh kerana statusnya cerita dia dr rumah pi berjalan ke janda baik dan pulang..

AKU BODOH.
aku tahu korang sekali lalu pun paham maksud statusnya itu.
PPPFFFTTTTT.

my fren, i know u are my silent reader, sorry... :)
nasib baik aku tak sempat komen status kamu kan..


Monday, July 9, 2012

mencurah rahsia di daun keladi.. tetiba..(bermaksud mencurah rahsia yg tak rahsia langsung adalah sia-sia) ppfftt

Tu hari masa gi hari report card,
ada few moms been asking me,
how my 2 daughters manages s to do well in their classess..

wah, start entri macam nak curah rahsia ..^-^

antara soklan soklan feveret ibu-ibu itu adalah

'sure mereka tak tengok tv'
''mereka tuition di mana?'
'what's their daily routines?'

sbenarnya masa lahirnya Yassmine,
Maklumlah anak sulong,
adalah sedikit darjah kepoyoan pada diri saya.
I read her magazines out loud, not the brainy type, but magazine Her World..(sila kesat air mata)..
i made her flash cards, using a red mounting card,
gambar apa dah lupa really...
I did try to teach her 'Bacalah Anakku' at the age of 4,but she cried more than she learned..
agaknya rupa mamanya yg asik tensi tertekan sgt mempengaruhi emosi yassmine tika itu.
so i stopped at one point,
mcm saiko tau ala2 nak jadi 'the hymn of a tiger mother' lak rasanya diri ini pada masa itu.
so, my affort of trying to raise a genius baby stop very early..really..

and all my daughters are late bloomers..
there were not really a moment yg dorang menunjukkan perkembangan luar biasa earlier than their supposedly age.
they learned to walk, talk after 1 year of age..
tumbuh gigi juga begitu,
as i am typing, even zahra tak suka bertatih at all..
dah masuk setahun 2 minggu umurnya pun.

and 3 of my daughters masuk tadika pun at 5 year old of age.
i and habidud decided that 4 year old is too young.
having only 1 working parent juga mempengaruhi our household budget yg menyebabkan memasukkan mereka 1 year earlier in kindie is kinda big of a modal..
tadika private fees zaman sekarang is like an acid when u put in yer pocket,
not only it burnt hole , it ate yer flesh too..

Dari segi pemakanan pun,
tiada yang istimewa..
susu ibu semuanya,
takde susu tin mahal yg ada gangliosida ke, AHA, DHA dan berbagai abjad yg lain tu lah...
lepas start makan solid pun,
apa yg ada kat rumah ajelah..
nak beli organik food bagai, atau makanan-makanan tambahan hebat seperti pediasure
tak termampu rasanya.. 
those were all an unattainable luxury..
dorang minum susu coklat dugrow atau apa ntah satu lagi jenama nestle ke kot..
after they weaned from susu ibu..

We, saya and habidud, did the best that we can from what we have..

Pergi tadika juga yg ada dekat apartment kami  saja..
takde yg berjenama bagai dan menyediakan modul2 pembelajaran yg hebat gila..
ofkoz i did check many other kindies..
but the nearest to us was fullfilling to our needs..
i built a good rapport with the principle and hoping for the best..
this is the earliest foundation of education form for small kids we are talking about..
mistilah gelabah dengan choice sendiri..
both of my daughters went to same kindie..
nad tidak kerana kindie tu dah tutup..

so, menjawab soklan para ibu..

anak saya sukaaaaa tengok tv.
katun, gila gila kentang punya suka.
boboboi, secret circle, showdown 2010-2012, desperate housewives juga favvy kepada min,
the best in the world (raz is like THE funny guy of our family),
that is why we shouldnt have ASTRO,
the rate they are watching, i bet they will sleep at 1am everyday.

no tuition, nada....
bangun kul 6am, pi skolah, balik noon, lunch, freshen up, lunch in car coz dah tapau readily (dorang lmbat mcm siput sedut), off to sekolah agama rendah, balik at 5.45 sampai rumah, melingkau tengok tv and sometime pi playground, balik, melingkau sbelum kena hambat mandi and semayang, buat kerja rumah and dinner, tengok favorite rancangan tv and tidoooooooooo..

oh, dah jawab skali di atas untuk soklan 3.. :) ..


by the way cita-cita mereka pretty simple..
sorang nak jadi cikgu sains,
sorang nak jadi cikgu math,
and sorang nak jadi chef..

:)..

mama on saja..
esp yg chef..
hahahahahaaa





Wednesday, June 27, 2012

Min's and Soraya's

Keputusan peperiksaan semester 1dah lama keluar
Tinggal ambil report kad nya aje esok
Before ni cuma tengok keputusan online aje.
Dengan penuh kesyukuran mendapat anak2 yg terang hati..
One step at a time..
Blajar skolah rendah dulu.. 

Result peperiksaan Soraya for 1st semester. No 2 from the whole  standard 4 rank.

Soraya's. All As 1 C. Tak sempat siapkan art masa peksa.

Min's. No 3 from the whole school rank of standard 5.

Min's. All As and 1 B. Kajian Tempatan ni dah dua kali  dpt B. Badi kot. hahaha.

As usual, a super proud mom..




Sunday, June 24, 2012

Formerly known as...

dulu aku selalu wonder napekah penyanyi PRINCE tukaq nama..
jadi The Artist Formerly Known as Prince
pas tu jadi The Artist....

begitu juga dengan Puff Daddy,
yang menjadi P.Diddy,
kemudian Diddy..
dan kadang kala guna nama asalnya Sean Comb.

memeningkan lebih-lebih lagi bila nama mereka itu dah established..

'awat hangpa tukaq nama..?
pening cek weh....'

nama blogger saya kan Hantumakan,
selesa tahu gunapakai nama ini..
walau ada yg tegur nama ini skeri, buruk, x sedap sangat telinga mendengar..
x komersillah..
namun, in the nutshell, that was how i feel when i penned the name..
i love food, sampling, reading about, salivating, experimenting, thinking, smelling, tasting, dreaming, 'kacip'ing with my front teeth, grinding with my geraham, swirling with my tounge,
i can go on and on and on and on with the never ending lists.. :)
that is how much i love food,
still do...
and that was why being a 'GHOST' kinda fit my blogger name..
nak menunjukkan ketaksuban diri ini yg kerdil pada salah satu nikmat Illahi ya'itu MAKANAAAAAN..

dengan nama ini juga saya dapat ramai kenalan baru,
keep track with ol'frens..
Kira banyak saat gembiralah nama ini bersama saya..

selain dari itu,
secara tidak disedari,
berat badan saya juga turut naik bersama-sama dgn hobi saya yg sgt indulging ini..
>-<..
tidak perlu menangis kerana tidak perlu sesali perkara yg telah berlalu.. (muahaha, nasihat yg bongok sikit)..

well it's true,
yer name is doa,
just like people say..
T__T
mungkin jika hari ini saya shallow dan vain,
teringin saya nak tukar nama menjadi 'si jelita habis tak boleh mata berhenti memandang'
mungkinkah muka akan berobah menjadi seakan bidadari..
matilah kau mengharap..
mungkin akan menjadi hantu kumkum agaknya (hantu lagi, kau suka sgt pada hantu kenapa doyah oi?)
(cerita hantu kumkum jaman sekolah menceritakan gadis mengamal ilmu untuk jelita tetapi melanggar pantang muka menjadi hudoh.. itulah maksud perumpamaan tadi.. tisk)

okay, okay fine..
aku pergi kepada point aku yg berselindung dah berperenggan masih tak tahu apa yg kau merepek ini..

saya nak tukar nama saya..
:)
kerana walau saya sayang akan nama hantumakan..
saya sedang cuba berubah and liking my changes..
as  much as i love the name,
it kinda not fitting me anymore, tak feel okeh nama hantumakan
entry food pun di blog ini makin kurang,
bukan disengajakan but yeah i dont really cook new recipes of lately..
makan luar juga balik2 kedai yg sama..
jenis makanan pun macam kurang WOW factors untuk dipertontonkan atau dikongsi bersama..
kalau kau masak ayam recipe yg sama yg semua orang pun pandai masak,
apa ke pekdahnya kau buat entri kan..
mati busan orang tengok..
'ek eleh kak long ni, ini aku pun pandai masak'
pitam mak nak cope dgn komen sebegitu..

lagipun tukar nama blogger tidak perlu bayar atau angkat sumpah depan hakim kan kan kan..
hahahahahaaaa..

saya nak jadi hantu juga tapi..
hantulari
dengan harapan saya lebih kuat berlari....... untuk menjadi lebih sihat..









Wednesday, June 20, 2012

Choose and Be Merry, okay fine, election day

okay, itu cobaan nak trenslet 'pilihanraya'..

Bagi sesiapa yg peka,
tahun ini pasti akan ada pilihanraya.
inilah masanya kita nak excersize our rights once in 5 years..
Gunakanlah dengan bijak.

Sebagai pemerhati,
Saya teringin nak buat komen sikit.
lebih-lebih lagi tatkala banyak benar iklan propaganda di kaca tv..

Tolong jangan guna iklan memperingati terlalu banyak..
atau guna tag yg 'jgn mudah lupa'
as much the history has been kind to our nation..
or the path of history might be different if not for key leaders of the past.
and sebagai anak merdeka yg semakin matang..
saya nak habaq sikit.

to be a leader or be chosen to be a leader is a responsibility.
bukan hak mutlak.
money given or spent for the people are people's.
not in any way a loan,
so please dont remind us bout d rm100 or rm500 given.
in a way it's a tax payers money.
in many ways, it is an obligation for government to govern with all its capacity for the people.
untuk saya, keluarga saya, jiran saya, menakan saya, rakan senegeri saya, sesiapa saja rakyat jati malaysia.

i do not know if there's a hidden agendas of any parti lawan,
they do look kinda shady
i mean d DAP father son rules is kinda dictatorish (ado ko perkataan ni?.. hampeh aku ni)
and how would you say bout husband, wife and daughter rule kat pakatan rakyat?
felik gak le untuk level housewives mcm aku nak decipher.
mcm orang lain tak tahu berpolitik aje..

tapi,
for fence sitter,
yg boleh pikiaq panjang,
x payahlah mengungkit banyak beno..
x boleh ungkit pun.
it's not yer right tahu..
not that money comes from yer family coffers or anything like that.
it's malaysian people's money.
it's only u get to decide what to use it for..
so, decide wisely ..
sonang jo...
and if people kind enough or they are satisfied,
for the next 5 years,
u'll get to be choose again.

wah, pandai kau je nasihat..
>-<







Tuesday, June 12, 2012

berriadhah membawa faedah...

kembali kepada topik hidup gaya sehat.
hari ini saya akan mengupas topik penggunaan gadget Heart Rate Monitor merangkap personal trainer tidak buffed seperti di fitness first maka mengurangkan risiko berpeleseran dgn jejaka bukan muhrim (tetiba, kau aphal)..

hari ni saya akan mengupas berkenaan data terkumpul mingguan, achewah..
maklumlah last week ahkak berjaya berriadhah sebanyak 4 kali, maka data terkumpul lebih lawa dari biasa sebab itulah lebih berani hendak memaparkannya di blog..
>-<
sedikit menderita ye saya mencapai pencapaian ini..
jari kaki masih sengal dek kerana berlari sana sini..
pppfft (tampak diri lemah ayat sebegitu digunakan, sgt memalukan)

memula kita pilih menu DATA.




kemudian terpaparlah week yg anda telah capai.
dalam kes ini minggu lepas yg akak larilah dek.




resultnya akak telah mencapai 'Good training week.'
kau tak tengok dek minggu lousy akak lari,
macam2 komen mende ni, train more le, 
>-<
masa tu kurang mampu rasanya..




yg ini data paling penting.
Achieved time per zone.
ini le yg menentukan tahap fitness dan hasil bakaran kalori korang..
terbahagi kepada 3 zone.




zone 1.
110-128
memula aku start lari nak menten zone satu ni pun seksa.. 
bawah zone 1 pun ada jantung aku ni berdegup.
NAMUN skarang (achecheeeeh)
saya berjaya lebih capai.. sampai terlebih percent lak..  


zone 2.
zone yg dipentingkan namun belum mampu lagi.
129-146
kira kalau kau lari ni,
mengah la gak kalau nak borak..
nampak dak.
baru mampu capai 26% saja.
itu pun dah nearly 1hour tu..

as for zone 3, heart ratenya ialah
147-166.
kira kalau kau lari either kau sprint pas tuh mengah gila..
atau kau menten zone 2 and getting faster gradually.
tidak perlu capai mengikut program untuk kurus yg aku pilih.
nasib baik, hahahaaa..




week target kalori bakar ikut program seharusnya 1700kcal, 
ini kira terbaiklah ni aku pernah capai..
kalau anda pergi makan nasi briani atau nasik minyak bersama lauk pauknya siap tambah lagi..
maka spinggan yg anda makan itu kira ngam ngam je nak erased 4 times punya effort nak kurus.
start to make u think before u eat kan..
lelagilah kalau terkenang betapa mengahnya berlari.




week target untuk jumlah masa..
susah kan nak put aside 4hour 15mins perweek.
ini pun masa aku paling banyak le ni..




sekian sahaja topik kesihatan hari ini.
akan kembali di lain hari dgn lebih banyak infotainment.
tetiba.



Thursday, June 7, 2012

hot pants

smalam aku nampak ada gadis melayu memakai hot pants.

aku cuma nampak ada 3 sebab aje kenapa.

pertama.
dia rasa dia gadis panas (hot babe)

kedua
cuaca sekarang sangat panas.

ketiga
errr.. dia nak rasa neraka yg panas.

KESIAN (sekian)




Monday, June 4, 2012

Overkill

okeh kawan-kawan..
sesekali kalau anda rasa perlu berubah atau terasa mcm diri tak kena,
kita akan terpanggil untuk tengok bayangan diri sendiri (self reflection, betui ka aku trenslet?)

eh, aku self reflect kali ni tak de kena mengena pun nak berubah, hehe..
tapi terpikir, bila termenung tak de apa nak buat kan..
sungguh takde visi minah ni,
so apa guna kau self reflect kan?
tak payah jawab...... plis.

so, bila aku pikirkan..
sedari aku ni start bergaul ngan menusia lain selain ahli keluarga,
aku ada satu perangai yg aku panggil OVERKILL.

contohnya..
masa aku skolah rendah..
budak lelaki menyakat pompuan lain dgn cicak mati..
typically mistilah gegel2 yg kiut2 akan jerit2 kan..
aku errr buat2 x takut kat cicak mati..
tapi tak cukup dgn nak tunjuk aku tak takut..
bila budak lelaki baling cicak itu..
aku pi pijak cicak itu..
over kan....

masa aku skolah menengah,
bila ada cikgu sound aku,..
aku memang x boleh kalau tak menjawab..
 kalau kau rasa nak tak kena cop kat dahi sebagai pelajar lorat..
adalah wajarlah kan kau dok diam..
tapi kerana aku minah over,
so many times aku lupa daratan dan kedudukan..
dan pi menjawab cikgu..
tindakan agak bodoh disitu,
aku sedar...
yet again perangai melebih lebih itu wujud dalam diri aku..

alaaaa..
contoh kalau cikgu tanya
'awat awak tak pandai arab dalia?'
jawab tak stadi kan senang.. atau diam pun bulih..
tapi aku suka nak jawab menyakitkan hati cikgu
'manalah saya boleh pandai semua sabjek cikgu'
gitu jawab aku..

yang pastinya lagi,
prangai overkill aku ini akan lebih  menjadi kalau ada provokasi..
to make my point selepas di'provoke' itu..
aku akan made a point yg melebih-lebih..

macam kalau masa main netball,
pihak lawan rebut bola yg aku dah pegang kuat kat tangan (which is a contact faul)
aku akan hujah bola yg aku dapat itu (after declared by umpire) ke muka orang itew..
tak kena tapi intimidasi berbentuk overkill..

overkill juga akan menjadi bila mana akunya emotion heightened..
terlalu sedih, terlalu sayang, terlalu marah, terlalu terlalu terlalu yg lain2lah..
part yg ini malas nak ingat yg mana2 kerana berbentuk terlalu personal, hehe..

ada beberapa orang yg aku tak berani overkill.
ayah aku sebab dialah raja segala overkill, hahahahahaaaa..
and mak aku kerana ada something bout her yg overkill is kinda pointless..
err, selain daripada i shouldn't berperangai overkill around them ever.. >-<

so, adakah perangai overkill aku tu dah berkurangan?
jawapannya ofkoslah..
kerana faktor usia dan kematangan (ye lah matang kau tu)..
it is few notches kurang sudah pasti..
but insert the right provocation..
aku rasa darah overkill aku sure datang balik..
i guess it's the made up of my DNA strings.
nothing much i can do..
ALASAN.


Tuesday, May 22, 2012

Jika mahu eksesaiz, jom buat dgn penuh gaya...

okay kawan-kawan,
bila nak eksesaiz, pakai baju kepam juga boleh saja nak bakar lebihan bekalan lemaks di badan,
sumpah hasil peluh tetap bau pahit tak boleh belah..
>-<
namun sebagai manusia biasa yg suka buat gaya lebih dri contents, (hahaha)
pengadaan (as in for mengadakan dan juga mengada-ngada) barangan sampingan juga memberi lebih boost pada diri,
alaaa, motivasi namanya gitu..
oleh itu mari kita bersama-sama mengkompilasikan benda-benda yg boleh membuatkan masa eksesaiz anda lebih menariks..


1- sejak telipon bijak (smartphone) ada di pasaran, sebagai masyarakat celik IT, adalah afdal jika anda yg memilikinya mendonlod aps kesihatan yg ditawarkan. banyak saja tahu aps percuma tak payah bayaq satu sen pun untuk anda gunapakai. kalau anda suka, nak beli yg premium punya pun boleh, tapi sukatilah. as for me, the free aps is good enuff lebih2 lagi kalau guna sminggu tang ujung minggu aje, hehehe.. contoh aps yg boleh digunakan jika anda hendak keep track calorie terbakar, jarak larian, speed per minutes or hour, kelajuan anda per lap dan sebagainya ialah ENDOMONDO, SMARTRUNNER, dan MAPMYRUN. Seronok tahu kerana boleh tahu banyak mana anda bakar kalorie sekali lari. ada sekali aps kata saya lari tahap kura-kura.. tisk, sangat sayat hati memandangnya, lepas tu muka tak malu post lagi kat fb kadar kelajuan kura-kura itew.. hahaha.. only perkara yg mungkin kamu ambil kira adalah selalunya aps ini memerlukan gps, maka sila pastikan henpon anda ada packet data pada harga yg berpatutan., kalau tak adalah sahdu bayar bil telipon di ujung bulan.


2- okay, jika anda adalah feeling aktif gila, atau memang gaya poser mcm ada sorang minah tu(hahahaa, aku ke?.. aku ke?),  anda juga boleh invest wang anda dgn membeli Heart Rate Monitor yg juga agak sama penggunaannya dgn aps telipon itew. kelebihannya ialah menda ini ada transmitter yg anda letak kat strap dan strap itu anda strapped kat dada. Maka degupan laju jantung anda akan dipindah terus pada jam tangan  yg anda pakai kat wrist lah mana lagi,.. haaa, yg part heart rate, aps mmg takde melainkan anda tambah beli aps lain ke gadget lain. apsal nak tahu heart rate berapa?.. kerana ini lagi tepat beb, i mean it determine lah calorie bakar dgn lebih tepat, selain itu it factor in skali, berat, ketinggian, jantina dan kadar aktif anda, aktif ke, sedantery ke apo ke.., tapi itu aps ataih pun ada. namun kalau anda nak keep track mileage dan peta larian, anda tatap nak kena beli foot pod dan gps G1..langkah bijak, anda combine aps telipon dan heart rate monitor, maka it's a perfect partnership. u can pick from polar, suunto dan banyak lagi kot brands lain..

polar heart rate monitor ft60


3- lastly, bukak u-tube juga banyak skarang fitness eksesaiz yg 20 minits, 30 minits sebegitu. sila gugel and cari kat u-tube fitness blender. layan beb.


okay, dah ngantuk,
lagipon dah takde idea nak tulis apa lagi, 
okay peeps, hingga tarbiah di lain hari, 
wassalam

Tuesday, May 15, 2012

plateau trespassed

sebagai nota kaki,
updates berbentuk jiwa lara akan dikurangkan,
ahaks..


berbalik kepada kisah berat badan tunggul..
dengan ini saya umumkan yang saya berjaya sudah melangkau berat plateau saya..
dan dengan ini juga saya umumkan yg saya berjaya menjayakan cita-cita saya 2 tahun lepas(uisssh, lamanya) untuk turun sebanyak 10% dulu berat badan tunggul saya, hehehe....

and for the second phase, i'll tackle another 10% more of my existing weight...
i am happy, happy, happy, happy.. (sila ikut lagu kylie minogue yg dolu dolu tuh)..

how did i do it..?
sheer hard ass work out..

memula gym, pas tuh preggie..
tak larat, so gym rakyat activities stopped.

pas tu branak..
makan nona roguy tu pun x habis-habis sampai skang..

got a new toy early this year..
the heart rate monitor by polar,
which can keep track yer calories burned ..
which by my age, body weight and height telah menyarankan saya untuk beraktiviti aktif sebanyak
pembakaran kalori = 1700calorie per week
4 jam 15 minit aktiviti aktif perweek
haram tak pernah sampai.. tisks..

pas tu lari, malas malas ayam..
my personal best was hitting 5km per session..
jgn tanya berapa lama masa tapi.. hehehe..
hiking juga

breast feed anak bebi manja kesayangan..

skang eksesais kat rumah ikut u-tube fitness blender..
and dropped a kilo masa mkn ikut diet apps yg boleh donlod kat henpon itew..
owh but i didnt do the fad diet.. karbo zero, ke atkins ke.. ke south beach ke bondo itew..
i picked the healthy diet where u eat 3 times full meal(contohnya 85grms of pasta with lots of sayoq)  and twice snacks (the likes of fruits and yoghurt berperisa) per day..

haaaaaaa..
manyak kan..
did drop from the 'berat badan unggul wagon' few times..
what did i learn is anda kena tetap tetap juga buat aktif untuk kurus..
(1/2 hour just to maintain and curb the likes of darah tinggi and diabetes) and 1 hour untuk kuruskan berat anda)
and jaga makan adalah penting..
i dropped 2 kg when i was aware with what i'm putting in my mouth..
but i didnt starved my self silly..
owh, and breast feed means if u eat sensibly.. a 1000calories adalah bahagian utk bebi susuan,
so u kinda save some from there..
if u dont eat for two i mean..

saya belum kurus tahu..
jgn lak kata poyo cakap,
tapi kuranglah berat saya dri 2 tahun dulu..

oooo..
lastly kredit untuk habidud yg menjadi fitness junkie..
i just cant stand if i am not being competitive dengannya..
geram tengok, hahahah
thanks sayang..



sekian....





Saturday, May 5, 2012

ada apa dengan C.I.N.T.A

kenapa pandangan seseorang itu berubah-ubah?

kerana bila kita banyak pengalaman, atau bila kita jumpa situasi baru, and we learned from it,

a new doors opened,

maka what u think was right yesterday is just a bunch of craps today..


some people got it good,
bertuah bertemu cinta yang memenuhi,
bertuah bertemu cinta yang menyenangkan,
bertuah bertemu cinta yang effortless,
bertuah bertemu cinta yang complimenting every vital needs..
u might not think u need it, but when u have it, it's just make yer day really, really meaningfull..

but somewhere out there..
ada orang bertemu cinta yang sangat mencabar.
sangat memenatkan, it strained every bits energy yang ada..
yang sayang untuk ditinggalkan coz u've been building it half of yer life, malangnya keep on buat you bangun pagi at the wrong side of yer bed, every single morning,
yang make you must think before you act, ain't love is about living abandonly ..
yang membuatkan awak asyik berfikir, ikhlaskah dia menyayangi, sayangkah dia padaku, adakah aku membuat salah, was he ever happy?..is he ever happy?..

sedih tahu...
sedih sangat..
i cant stop feeling for her..
even as i am typing,
my heart bleeds just for thinking..
shivers..




Tuesday, April 10, 2012

P.E.L.U.P.A

Bangun tido pagi tadi,
I remember my moyang lelaki,
he was a great man.
Nama moyang Imat,
and i said, it's an ol'name,
sure susah nak jumpa orang nama Imat nowadays..
kalaulah ada anak lelaki, sure tempted nak namakan anak itu Imat Jr.

THEN,
teringat atuk (maternal gramma)
MashaAllah,
I forgot her name,
I used to know her name...
but asik panggil atuk, atuk, terlupa namanya..
sorry atuk. :)
(dah ingat namanya while typing this, nama atuk MASNAH IMAT, hehehe)
and hari tu borak ngan adik bungsu,

'eh, kau tahu ke bila bday atuk?'

she said
'aku pernah tengok,
dia tunjuk,
tapi atuk kata atuk main hentam aje masa buat IC,
tahun lahir pun atuk tak sure..'

Atuk,
saya sayang atuk,
walau saya kecit-kecit degil Ya Rabbi,
and suka geramkan atuk,
:)..
saya harap atuk tahu yang saya sayangkan atuk..
saya harap hardship atuk, atuk tempuhi dgn sabar..
Hanya Allah yg Maha mengetahui,


saya pelupa,
pembuktian.
saya lupa letak henpon kat baju t-sert
henpon yg take a nice plunge in a toilet bowl pool.
sebab laki seorang engineer, maka henpon kena post mortem.
proses pengeringan.
skrin still got water mark.
mari berdoa ia selamat..
(this is incident number 5 kot henpon berenang dlm kawasan air, tapi lagi 4 incident itu henpon lain, hehe, sian henpon tu kan, the one i am using now, hehe, hebat kan henpon lama saya, muahahaha)

NOTA KAKI
once you go smart phone, kau tak boleh handle tepon biasa dah..
i am so attached to this one, walau ia the cheapest for it's kind..
(even hidayah si budak tuition snide at my cheap choice, belagaks kan budak skarang)
particularly miss game, shopping list and fitness apps.


Sunday, April 8, 2012

tiga puluh enam tahun

Saya dah 36 tahun,
faheem dah dua tahun,
sepupu faheem dah setahun.. :)
thanks ita for the wish..
ye kami bertiga lahir pada tarikh yang sama..
awas dunia, coz these two kiddos gonna rock the world.
aku tak tapi,
sebab aku dah tua.. :)

bday disambut dgn tak berapa poyo,
selain dari terlalu sebok jaga rumah aku yg banyak tangga..
kebanyakkannya angka dalam usia aku tu menyebabkan tak berapa sronot aku nak cat bandar jadi merah.. (let's paint the town red.. kan?)

disamping itu masalah ahlil keluarga juga sedikit sebanyak cast a soon-to-be-raining-cloud over hari tua aku itu..
eleh, saja bunyi drama lebey.. mana ada, aku tipu, aku makan kat pasar ikan manhattan sambil makan kek yg anak2 dara aku beli sambil buat lawak bengong jugak, macam biasa, hehehe..
pas tu berbuih minum di kedai kopi kegemaran.. kedai akau bintang duit, hehehe

okay babai.

PS
saya takde masalah dgn suami.
saya ada masalah dgn orang lain, hehehe
eleh, mcm ada orang speculate pun.
P.R.A.S.A.N.



Monday, March 26, 2012

E A V E S D R O P

kalau kita suka pasang telinga,
kadang kadang kita dengar perbualan orang lain...


A : woh, boobsienya minah tu...

B : mana, mana? (sambil toleh arah muncung A).. -setelah bersetuju dgn pendapat- what's yer bet? push up bra ke, under the knife..

snickered sama-sama..... senyap jab sipped kopi kau... tukar look bengong..


A : bra kot...

B : no-laah, err, it wont have that wobbly way if it's.. i mean, push up bra is stiffing..




MORAL
jgn eavesdrop perbualan kitorang laki bini..
x seswei..



Friday, March 23, 2012

What doesn't kill you makes you stronger...

kata Kelly Clarkson 'what doesn't kill you makes you stronger'
i bet it has nothing to do with any PARAQUAT..okay..
so jangan pula sesiapa pi togok paraquat just to make a point kalau kau tak mati menogoknya, maka kau itu kuat..
pppfffttt..

i think it everything got to do with heart matters..
d delicate thingy inside you..
siapa yg tiada pernah kesedihan,
mungkin tak akan paham..
it's like a cancer that's eating you from inside.
bak ol'saying
mati tak basah, makan tak kenyang, tidur tak lena...
kenyataannya mmg begitu tahu.

you are broken...
(cuba cakap begini ketika patah hati, and mean it, kau akan sebenarnya paham meaning broken itu bigger than just 'broken')
d nearest i saw an actress ckp that 'she's broken' and actually feeling it was when debra from citer 'dexter' uttering it..
trus mengimbau perasaan broken itu ..
adus..

what kelly means is..
kalau kau tak succumb to yer heart injuries..
kalau kau tak memilih untuk menjadi bitter (okay fine, untuk seketika mungkin boleh)
after sometime..
u'll heal..
times heal..
u'll be stronger i'll bet..
tapi kenyataannya bukan sekelip mata.
that's reality..
and the marks of heart brutalise will forever be there,
but u can always wear it with some pride coz u know u survived.
u will be 'once broken' but recovered from it.
and hope stronger u'll become...

(mogok sebab tak dapat balik kampung menghadiri perkahwinan sepupu, pppffftt... )

Monday, March 19, 2012

apdet

demit..

i really really wanna update..
but d ideas are either too

shitty,
pointless,
abstract,
personal,

so, semua masuk reject kingdom..
pppfffttt!!!

like,
waa, i eager nak apdet,
bukak blog, yg kengkadang lupa password tu, sengih-sengih,
pas tu tetiba writer's block..
cheeeewah, writer le sangat..

anyway,
i have a new name for me..
missus typo..
gila typo and grammar longkang queen..
T_*

anyway..
thanks fadz for following..
it's been a while blog ini ada kawan baru..
:)
i love you..
my fav so far is entry awak bout the hot pant tudung clad minah itu..
and guess what,
saya follower awak yg ke - 200
what a feat,
hooray for me..
*buat muka bangga tak boleh blah, theheee*

okaylah
babai..
so much for an update kan..





Wednesday, March 14, 2012

Assalamualaikum semua....


Assalamualaikum semua.
Mama saya pesan suruh saya tulis blog dia hari ni..
saya okay aje, dah mama suruh saya tulis ajelah..

Nama saya Zahra Rose..
Aunty Aza kata nama saya funky..
Funky tu apa saya tak sure,
vocab saya lum sampai kat situ lagi..

but Aunty Aza ada abang boi kat rumah dia..
akak nad saya macam suka kat abang tu..
wowie, apakah abang boi itu akan jadi abang ipar saya nanti..
kita tungguuuuuuuu.. theheheheee..

aunty aza, kita buat lawak tau.. :)





saya kecit lagi,
lum masuk setahun pun..
ni hari kita macam demam..
lepas tu kita kentut busuk gila..
tadi papa kita kena sedas..
dia kata bau telur busuk..
eleh papa tu, kita kan sama sama suka buang angin..
jangan tak ngaku tahuuuuu..






mama selalu pesan kita bila besar jadi professor..
mende apa tu kita pun tak tahu..
sedap tak kalau kena makan..?
sebab skang kita ada hobi baru..
makan le..





Tengok akak2 kita ni,
suka enter frame kita..
okaylah semua..
jumpa lagi bila-bila..
sambil2 tu,
doakan le kita jadi anak yg solehah ye..
nanti kita suruh mama kita doakan balik untuk semua orang..
babai..




Tuesday, February 28, 2012

L.A.R.I.K. 2

berbalik kita kepada issue kasut larik..
Nike ada line kasut lari yg ringan juga.
Nama linenya adalah luna.. BUKAN luna maya, iskh, iskh, iskh..

mine that i am using now is lunaswift.
they have other luna for sure.
lunaglide, lunaracer, luna elite+, and banyak lagilah,
in fact nike ada launched luna baru recently, aku dah lupa nama,
but laki aku kata hebat sungguh kasut itu..

tak dapat citer luna yg baru2 tuh,
citer yg aku punya pun kira okeh..
kira kalau korangnak beli luna,
mungkin lebih kurang kot, kot ajelah tapi..


my 2 year old lunaswift.
as we can see, badan yg tidak sarat berpadding.
the light test seperti biasa.. :)




tapak kasut.
nampak lambang nike+ itew..
kasut ini compatible dgn nike+ sportband,
where u can put chip in yer shoe's insole,
and pakai the nike+ sportband,
maka they can track yer kilometres achived per run or something like that..
chip itu juer compatible dgn apps from iphone.




okeh, gmbar ini tetiba takde purpose..



the place where u shud place the chip..
aku takde pun mende nih..
but just saying the extra kasut ni ada..


cons
  • tapak kasut ini banyak glued parts. maka most of the time, after sometimes, ia mudah tanggal-tanggal. (gambar tapak kasut, bahagian warna hitam kat belah belakang, all bahagian glued. habidud punya dah ilang ketika berlari, err bukan semua, tapi bahagian paling ujong.)
  • bahagian tapak and body juga pandai rekah and terbukak.
  • else than that, for the time being i have not much of comment. saya suka saja lari pakai kasut ini.

eh, tambahan,
kalau jari kaki anda capang macam saya,
NEW BALANCE ada line yg specialising on toe box yg besar.
selain dri itu, NEW bALANCE juga ada kasut bertapak yg collaborate dgn VIBRAM..
aku tak pernah pakai kasut ni jadi aku tak tahu kasutnya best ke tidak.

Monday, February 27, 2012

a.n.a.k

kalau pergi pasar tani,
pasar malam,
pasar basah..

hanya mampu beli anaaaaak

anak ikan,
anak sotong,
anak udang,

mahal betul seafood..
tisk.

Sunday, February 26, 2012

the vilest thing

the vilest thing one can do to oneself is to dissolute own happiness.
And in the process breaking more hearts, and hearts that matter.

susah untuk bergembira seorang.
tepuk tangan ada 2 tapak tangan.
bercium ada mulut dan pipi.
bersujud ada dahi dan tikar sembahyang.

menyakiti juga begitu,
bertumbuk ada buku lima dan hidung,
terjatuh ada tar dan lutut,
maka, apa yg seseorang buat, tempias pada orang lain juga.

WE are not the center of universe, tahu.....

Saturday, February 25, 2012

L.A.R.I.K.

Ini adalah cerita kasut larik.


(kasut adalah hasil pinjaman dari suami)
Ini adalah kasut BROOKS.
bukan beruks.
Ini adalah model Green Silence.
Perasan tidak lidah kasut itu?
selalunya tongue kasut kan kat tengah2 kasut bawah tali kasut.
(penerangan stret forward, mcmlah org tak tahu)
perasan tidak kamu yg model ini yg one side of it terus sambung dri badan kasut,
cuma one side yg terbelah
ini adalah KERANA
model conventional dgn lidah yg biasa itu kadangkala buat orang berlari tidak selesa.
asyik rasa lidah itu ke kiri atau ke kanan,
maka terciptalah lidah sebegini, tokleh gerak dah.



Ini adalah untuk membuktikan yg kasut ini adalah ringan,
see, less padding, u can actually see lobangs with lights coming tru..
breathable material..

cons
  • material is not as sturdy as the conventional running shoes.
  • price wise, they still charge u as expensive as much as shoes that use more materials than this one. lagilah jika kalau factor in, it used some recycled materials.
jadi, silalah beli tatkala sale, lebih lebih lagi bila new designs coming in, when they are letting go old designs tapi jika kaki anda saiz sedang-sedang, be prepared to be keciwa.


Thursday, February 23, 2012

RUNNING SHOES

kan ada banyak kasut lari di pasaran.

and selalunya orang akan tertarik pada kasut yg famous amos,
mcm ADIDAS and NIKE..
bukan sahaja namanya terkenal, selalunya rupa kasut ini pun cantik-cantik,
dengan color yg cantik.
and selalunya kasut-kasut ini endorsed by big names, mostly by athletes and celebrity..
david beckham, kathy perry, kobe bryan.. ramai lagilah..
which we took as in a way as their professional opinion, since dorang ni kaki sukan,
sure le tahu kasut mana yg sedap di pakai untuk bersukan (applicable untuk athletes le kan)
and celebrity more jika anda hendak copy gaya mereka.
(okay, celebrities and athletes di atas takde lah endorsed running shoes specifically, namun mereka endorsed jenama sukan, my mistake)

most running shoes are heavily padded,
i used to own few pairs yg di dalam category ini.
dibeli kerana kurang membaca dan tidak tahu my feet needs,
juga kerana rupanya yg cantik dan berjenama.
juga ingat highly padded shoes akan menyerap hentakan larian ..

setiap kali saya berlari menggunakan kasut jenis ini,
saya rasa feet saya choking,
literally tidak boleh bernafas.
bila siap 2 rounds or more,
saya akan berhenti , buka kasut dan stokin..
kasi angin itu kaki..
ppfftttttt.
selain choking, kasut juga berat because of all the pads..
making it heavy..
oh believe me, heavy shoes is equal dgn dragging hendak berlari,
menjadi kurang rajin okay.

kasut terbaru saya, (yg dah tak baru pun lagi, almost 2 years oredi)
saya membuat mental note untuk beli kasut yg ringan..
saya beli nike lunarswift..
ala-ala feeling nak gliding.

saya berlari ditching my stokins..
merisikokan kasut berbau, hehe, tapi saya tak peduli..
well, the experience is way way better,
if i stop running, it is because saya dah mengah and pancit,
not because of my feet begging to be freed.
and the lighter shoes juga menjadikan yer feet's strike and running form menjadi better..
(oh, if u read bout running, there are ways to run secara betul,which i am not the best person to bebel bout it, hehe, tidak qualify)

sekarang baru saya tahu,
ada terms minimalist shoes.
not only they ditched all the heavy pads,
they also buat tapak kasut in a way, only parts yg kena tanah aje yg tinggal..
meaning tempat arch tapak kaki itu, kena buang..
really, reaally ringaan.
please do check New Balance and Brooks(i personally like the green silence line yg dibuat partly menggunakan barangan recycle) which now i know specialising in running shoes..

there are purists yg go as far as bare footed running..
which if u wanna to achieve,
sila buat gradually,
which mostly started with minimalist shoe line,
some graduating to VFF (Vibram Five Fingers- which i think is really a cool shoes)..
and terus kaki ayam..

there are few runners kat taman rakyat klang yg bare-footed,
which me and hubby look with such an awe and respects..
mostly apek tua.. some indian guys and x really sure ada malay ke tidak..

ada purists yg swear that by bare footed running,
banyak kesakitan kaki mereka yg hilang..
but putting hygene concerns and obvious hazard of luka di tapak kaki aside,
i am still running with my pair of lunaswift for the time being..
hehe, sissyyyy..

Tuesday, February 21, 2012

L.A.M.B S.H.A.N.K.

IMEJ BERIKUT INI AGAK GRAFIK.

sila jgn tengok jika tidak punya kendiri yg teguh.

alah, buat lawak aje, bukan gambar apa pun



lamb shank saje, yg tak berkawankan mashed potatoes..
nak masak tak susah jugak le,
bila gugel resepi rata-rata guna pakai tomatoes, in a form of chopped from tin or puree or dlm bentuk buahan dipotong..
bersama red wine, maka itu skipped..
herbs tengok ada pelbagai, maka main baling yg dok dlm peti sejuk (bay, rosemary and thymes)

seared lamb shank dulu, 5 minutes each side, ketepikan.
tumis garlic, baling wedges of onion, carrot.
tuang setin tomato dalam tin, tambah tomato puree sikit, lea and perrins sikit..
masukkan lamb shank balik smula, tambah air sikit, masukkan kiub ayam and herbs.
renih........................................

lepas sejam setengah tak lembut lembut perut dah lapar, masukkanlah dalam pressure cooker (okeh, nyampoh dah tunggu)


tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
dengan bantuan periuk tekanan yg chomel..



makan dgn tortilla and sayuran..

zahra pun tolong makan.....
kemudian esoknya telah menjadi stinker bomb..
sangat busuk okeh hasil penyahtinjaan budak kecil ini..

Friday, February 17, 2012

berat badan unggul

berat badan saya tidak unggul..
kalau nak panggil tunggul pun ok jugak, sebab mcm tunggul tak gerak-gerak..

namun,
2 tahun lepas (wow),
saya telah embarked dalam projek untuk menurunkan berat badan..
setakatan ini saya cuma sudah turun 5 kg..
tak banyak kan, tapi skurangnya tidak naik balik lepas turun..
target asal, masih ada lagi nak sampai, beberapa kilo lagi..
tpi ingatkan target itu untuk 6 months target, hehe,
terjadi lak 2 tahun, err, pun tak sampai-sampai, heheheh

tapi kira ok apa (ayat membujuk diri)
sebab last year saya preggie,
saya tak simpan sudah berat mengandung kiranya,

-perlu lebih gigih
-perlu lebih displin.
-hoih, baru senarai 2 points terus rasa lesu.. +__+

Tuesday, February 7, 2012

I am thankful for....

kadangkala kita tak perasan ada perkara yg kita born with itu perkara yg hebat..

semenjak dua menjak ini,
saya sgt bersyukur dilahirkan sebagai seorang perempuan melayu..(yg bukan terakhir..)

bila membaca,
kita akan membaca kisah pelbagai manusia tak kira kaum, bangsa, ethnic, gender, tahap kekayaannya, level pelajarannya..

kaum wanita di merata tempat,
benua dan negara,
tidak dapat merasa layanan yg kita rasa sekarang ini...

ada bangsa yg tidak sukakan wanita sama sekali..
wanita cuma bahan mainan sebelum tidur..
tidak ada taraf,
jika lahir bayi perempuan,
hanya dikira sebagai xtra mouth to feed..
bila berkahwin,
akan meninggalkan keluarga..
tidak ada nilai tambah mereka dalam keluarga..
rasa mcm binatang ladangkan..
mcm K.E.N.A J.U.A.L

cuba bca cerita 'snow flower n the secret fan' , 'reading lolita in tehran' atau 'thousand splendid sun'
kaki di 'bind' hingga patah2 untuk mnjadikannya kecil..
dibelasah, dipukul, dikekang kebebasan..
belajar tahap tinggi bukan untuk perempuan..
perkara2 yg soooooo wrong.

di afrika, genetalia dijahit untuk memastikan celibacy..
dowry di India.. sehingga hendak mengahwinkan anak/adik perempuan mnjadi beban keluarga..
jika x cukup keluarga lelaki akan mendera..
mcm sign surat sanggup diperhamba..

di pakistan, jika anda dirogol, ahli keluarga anda sendiri mungkin akan membunuh anda, honor killing katanya.
jika anda tolak cinta orang, anda mungkin akan disimbah asid, yer face scarred for life, if yer spirit not broken..

kita boleh ke universiti..
kita boleh membuat pilihan sendiri untuk berhijab atau tidak, walaupun secara terangnya ia wajib,
kita boleh jalan-jalan window shopping sendiri tanpa ditemani oleh ahli keluarga lelaki,
jika kita dirogol, kita tahu ada undang undang untuk menghukum,
jika kita tolak cinta orang, kita tak perlu merasa terlalu takut kena simbah asid, melainkan peminat anda itu stalker atau psycho..
kita boleh memiliki career..
kita boleh earn our own money.
kita sekurangnya can have freedom of mapping our own life map..

maka..
choose wise..
really wise..
we have an upper hand in designating our own happiness..
maka untuk itu,
i am thanful for..

Friday, January 27, 2012

HIKING, Tmn. Rakyat, Klang

sesungguhnya kehadiran paru-paru hijau (green lung) berdekatan dgn rumah tidak diketahui sama sekali oleh saya selama ini.. (achewah, ayat pembukaan yg agak berbunyi hebat)..

dulu masa mula-mula pergi taman rakyat,
dok khusyuk usha apek and nyonya tai chi,
skang dah tak berapa terlopong melihat mereka,
mungkin ciri teruja dan mudah takjub makin dissipate.. T__T

kengkadang kan, sebenarnya perasan,
ramai manusia gila naik bukit,
tapi tak muncul-muncul at the other end/ujung bulatan larian..
rupanya they took totally different path,
mendaki bukit yg jika memusing,
will take u err kalau ikut langkah mengah kura-kura saya,
1 hour to finish.

sila abaikan model cermin mata ini,
tujuan gambar untuk menunjukkan tahap cerun pendakian bertangga..
mamat itu seorang gila berlari skang,
sgt mendera si pengikut trail yg lebih mencuba untuk mencari bekalan oksigen tanpa cemar..
T__T
the other side of the hill view..
masjid klang, HTAR yg agak famous amos dgn kes baby gangren tangan salah cucuk dek houseman dan juga kes jaga tembak jaga yg tersohor ittew..
but we shud give credit when it's due..
saya melahirkan zahra disini,
and all i can say, tenaga hospital disini adalah pekerja yg banyak berbakti..
saya berterima kasih
cenuram ini mungkin digunakan oleh para pemain basikal downhill yg gilakan adrenalin,
kalau jatuh tertonggeng,
adrenalin tadi boleh dibuat ubat sapu, boleh baik pulih patah riuk anda..
seorang errr teruknya rupa minah ni naik bukit panjat tangga..
dei dude, when did u take my picture?
hampeh..

sekian sahaja laporan saya mengenai hiking,
esok hari akan kesini dan pandang nyonya dan apek taichi and ucap babai untuk panjat bukit..
tata.