Tuesday, February 28, 2012

L.A.R.I.K. 2

berbalik kita kepada issue kasut larik..
Nike ada line kasut lari yg ringan juga.
Nama linenya adalah luna.. BUKAN luna maya, iskh, iskh, iskh..

mine that i am using now is lunaswift.
they have other luna for sure.
lunaglide, lunaracer, luna elite+, and banyak lagilah,
in fact nike ada launched luna baru recently, aku dah lupa nama,
but laki aku kata hebat sungguh kasut itu..

tak dapat citer luna yg baru2 tuh,
citer yg aku punya pun kira okeh..
kira kalau korangnak beli luna,
mungkin lebih kurang kot, kot ajelah tapi..


my 2 year old lunaswift.
as we can see, badan yg tidak sarat berpadding.
the light test seperti biasa.. :)




tapak kasut.
nampak lambang nike+ itew..
kasut ini compatible dgn nike+ sportband,
where u can put chip in yer shoe's insole,
and pakai the nike+ sportband,
maka they can track yer kilometres achived per run or something like that..
chip itu juer compatible dgn apps from iphone.




okeh, gmbar ini tetiba takde purpose..



the place where u shud place the chip..
aku takde pun mende nih..
but just saying the extra kasut ni ada..


cons
  • tapak kasut ini banyak glued parts. maka most of the time, after sometimes, ia mudah tanggal-tanggal. (gambar tapak kasut, bahagian warna hitam kat belah belakang, all bahagian glued. habidud punya dah ilang ketika berlari, err bukan semua, tapi bahagian paling ujong.)
  • bahagian tapak and body juga pandai rekah and terbukak.
  • else than that, for the time being i have not much of comment. saya suka saja lari pakai kasut ini.

eh, tambahan,
kalau jari kaki anda capang macam saya,
NEW BALANCE ada line yg specialising on toe box yg besar.
selain dri itu, NEW bALANCE juga ada kasut bertapak yg collaborate dgn VIBRAM..
aku tak pernah pakai kasut ni jadi aku tak tahu kasutnya best ke tidak.

Monday, February 27, 2012

a.n.a.k

kalau pergi pasar tani,
pasar malam,
pasar basah..

hanya mampu beli anaaaaak

anak ikan,
anak sotong,
anak udang,

mahal betul seafood..
tisk.

Sunday, February 26, 2012

the vilest thing

the vilest thing one can do to oneself is to dissolute own happiness.
And in the process breaking more hearts, and hearts that matter.

susah untuk bergembira seorang.
tepuk tangan ada 2 tapak tangan.
bercium ada mulut dan pipi.
bersujud ada dahi dan tikar sembahyang.

menyakiti juga begitu,
bertumbuk ada buku lima dan hidung,
terjatuh ada tar dan lutut,
maka, apa yg seseorang buat, tempias pada orang lain juga.

WE are not the center of universe, tahu.....

Saturday, February 25, 2012

L.A.R.I.K.

Ini adalah cerita kasut larik.


(kasut adalah hasil pinjaman dari suami)
Ini adalah kasut BROOKS.
bukan beruks.
Ini adalah model Green Silence.
Perasan tidak lidah kasut itu?
selalunya tongue kasut kan kat tengah2 kasut bawah tali kasut.
(penerangan stret forward, mcmlah org tak tahu)
perasan tidak kamu yg model ini yg one side of it terus sambung dri badan kasut,
cuma one side yg terbelah
ini adalah KERANA
model conventional dgn lidah yg biasa itu kadangkala buat orang berlari tidak selesa.
asyik rasa lidah itu ke kiri atau ke kanan,
maka terciptalah lidah sebegini, tokleh gerak dah.



Ini adalah untuk membuktikan yg kasut ini adalah ringan,
see, less padding, u can actually see lobangs with lights coming tru..
breathable material..

cons
  • material is not as sturdy as the conventional running shoes.
  • price wise, they still charge u as expensive as much as shoes that use more materials than this one. lagilah jika kalau factor in, it used some recycled materials.
jadi, silalah beli tatkala sale, lebih lebih lagi bila new designs coming in, when they are letting go old designs tapi jika kaki anda saiz sedang-sedang, be prepared to be keciwa.


Thursday, February 23, 2012

RUNNING SHOES

kan ada banyak kasut lari di pasaran.

and selalunya orang akan tertarik pada kasut yg famous amos,
mcm ADIDAS and NIKE..
bukan sahaja namanya terkenal, selalunya rupa kasut ini pun cantik-cantik,
dengan color yg cantik.
and selalunya kasut-kasut ini endorsed by big names, mostly by athletes and celebrity..
david beckham, kathy perry, kobe bryan.. ramai lagilah..
which we took as in a way as their professional opinion, since dorang ni kaki sukan,
sure le tahu kasut mana yg sedap di pakai untuk bersukan (applicable untuk athletes le kan)
and celebrity more jika anda hendak copy gaya mereka.
(okay, celebrities and athletes di atas takde lah endorsed running shoes specifically, namun mereka endorsed jenama sukan, my mistake)

most running shoes are heavily padded,
i used to own few pairs yg di dalam category ini.
dibeli kerana kurang membaca dan tidak tahu my feet needs,
juga kerana rupanya yg cantik dan berjenama.
juga ingat highly padded shoes akan menyerap hentakan larian ..

setiap kali saya berlari menggunakan kasut jenis ini,
saya rasa feet saya choking,
literally tidak boleh bernafas.
bila siap 2 rounds or more,
saya akan berhenti , buka kasut dan stokin..
kasi angin itu kaki..
ppfftttttt.
selain choking, kasut juga berat because of all the pads..
making it heavy..
oh believe me, heavy shoes is equal dgn dragging hendak berlari,
menjadi kurang rajin okay.

kasut terbaru saya, (yg dah tak baru pun lagi, almost 2 years oredi)
saya membuat mental note untuk beli kasut yg ringan..
saya beli nike lunarswift..
ala-ala feeling nak gliding.

saya berlari ditching my stokins..
merisikokan kasut berbau, hehe, tapi saya tak peduli..
well, the experience is way way better,
if i stop running, it is because saya dah mengah and pancit,
not because of my feet begging to be freed.
and the lighter shoes juga menjadikan yer feet's strike and running form menjadi better..
(oh, if u read bout running, there are ways to run secara betul,which i am not the best person to bebel bout it, hehe, tidak qualify)

sekarang baru saya tahu,
ada terms minimalist shoes.
not only they ditched all the heavy pads,
they also buat tapak kasut in a way, only parts yg kena tanah aje yg tinggal..
meaning tempat arch tapak kaki itu, kena buang..
really, reaally ringaan.
please do check New Balance and Brooks(i personally like the green silence line yg dibuat partly menggunakan barangan recycle) which now i know specialising in running shoes..

there are purists yg go as far as bare footed running..
which if u wanna to achieve,
sila buat gradually,
which mostly started with minimalist shoe line,
some graduating to VFF (Vibram Five Fingers- which i think is really a cool shoes)..
and terus kaki ayam..

there are few runners kat taman rakyat klang yg bare-footed,
which me and hubby look with such an awe and respects..
mostly apek tua.. some indian guys and x really sure ada malay ke tidak..

ada purists yg swear that by bare footed running,
banyak kesakitan kaki mereka yg hilang..
but putting hygene concerns and obvious hazard of luka di tapak kaki aside,
i am still running with my pair of lunaswift for the time being..
hehe, sissyyyy..

Tuesday, February 21, 2012

L.A.M.B S.H.A.N.K.

IMEJ BERIKUT INI AGAK GRAFIK.

sila jgn tengok jika tidak punya kendiri yg teguh.

alah, buat lawak aje, bukan gambar apa pun



lamb shank saje, yg tak berkawankan mashed potatoes..
nak masak tak susah jugak le,
bila gugel resepi rata-rata guna pakai tomatoes, in a form of chopped from tin or puree or dlm bentuk buahan dipotong..
bersama red wine, maka itu skipped..
herbs tengok ada pelbagai, maka main baling yg dok dlm peti sejuk (bay, rosemary and thymes)

seared lamb shank dulu, 5 minutes each side, ketepikan.
tumis garlic, baling wedges of onion, carrot.
tuang setin tomato dalam tin, tambah tomato puree sikit, lea and perrins sikit..
masukkan lamb shank balik smula, tambah air sikit, masukkan kiub ayam and herbs.
renih........................................

lepas sejam setengah tak lembut lembut perut dah lapar, masukkanlah dalam pressure cooker (okeh, nyampoh dah tunggu)


tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
dengan bantuan periuk tekanan yg chomel..



makan dgn tortilla and sayuran..

zahra pun tolong makan.....
kemudian esoknya telah menjadi stinker bomb..
sangat busuk okeh hasil penyahtinjaan budak kecil ini..

Friday, February 17, 2012

berat badan unggul

berat badan saya tidak unggul..
kalau nak panggil tunggul pun ok jugak, sebab mcm tunggul tak gerak-gerak..

namun,
2 tahun lepas (wow),
saya telah embarked dalam projek untuk menurunkan berat badan..
setakatan ini saya cuma sudah turun 5 kg..
tak banyak kan, tapi skurangnya tidak naik balik lepas turun..
target asal, masih ada lagi nak sampai, beberapa kilo lagi..
tpi ingatkan target itu untuk 6 months target, hehe,
terjadi lak 2 tahun, err, pun tak sampai-sampai, heheheh

tapi kira ok apa (ayat membujuk diri)
sebab last year saya preggie,
saya tak simpan sudah berat mengandung kiranya,

-perlu lebih gigih
-perlu lebih displin.
-hoih, baru senarai 2 points terus rasa lesu.. +__+

Tuesday, February 7, 2012

I am thankful for....

kadangkala kita tak perasan ada perkara yg kita born with itu perkara yg hebat..

semenjak dua menjak ini,
saya sgt bersyukur dilahirkan sebagai seorang perempuan melayu..(yg bukan terakhir..)

bila membaca,
kita akan membaca kisah pelbagai manusia tak kira kaum, bangsa, ethnic, gender, tahap kekayaannya, level pelajarannya..

kaum wanita di merata tempat,
benua dan negara,
tidak dapat merasa layanan yg kita rasa sekarang ini...

ada bangsa yg tidak sukakan wanita sama sekali..
wanita cuma bahan mainan sebelum tidur..
tidak ada taraf,
jika lahir bayi perempuan,
hanya dikira sebagai xtra mouth to feed..
bila berkahwin,
akan meninggalkan keluarga..
tidak ada nilai tambah mereka dalam keluarga..
rasa mcm binatang ladangkan..
mcm K.E.N.A J.U.A.L

cuba bca cerita 'snow flower n the secret fan' , 'reading lolita in tehran' atau 'thousand splendid sun'
kaki di 'bind' hingga patah2 untuk mnjadikannya kecil..
dibelasah, dipukul, dikekang kebebasan..
belajar tahap tinggi bukan untuk perempuan..
perkara2 yg soooooo wrong.

di afrika, genetalia dijahit untuk memastikan celibacy..
dowry di India.. sehingga hendak mengahwinkan anak/adik perempuan mnjadi beban keluarga..
jika x cukup keluarga lelaki akan mendera..
mcm sign surat sanggup diperhamba..

di pakistan, jika anda dirogol, ahli keluarga anda sendiri mungkin akan membunuh anda, honor killing katanya.
jika anda tolak cinta orang, anda mungkin akan disimbah asid, yer face scarred for life, if yer spirit not broken..

kita boleh ke universiti..
kita boleh membuat pilihan sendiri untuk berhijab atau tidak, walaupun secara terangnya ia wajib,
kita boleh jalan-jalan window shopping sendiri tanpa ditemani oleh ahli keluarga lelaki,
jika kita dirogol, kita tahu ada undang undang untuk menghukum,
jika kita tolak cinta orang, kita tak perlu merasa terlalu takut kena simbah asid, melainkan peminat anda itu stalker atau psycho..
kita boleh memiliki career..
kita boleh earn our own money.
kita sekurangnya can have freedom of mapping our own life map..

maka..
choose wise..
really wise..
we have an upper hand in designating our own happiness..
maka untuk itu,
i am thanful for..