Thursday, February 23, 2012

RUNNING SHOES

kan ada banyak kasut lari di pasaran.

and selalunya orang akan tertarik pada kasut yg famous amos,
mcm ADIDAS and NIKE..
bukan sahaja namanya terkenal, selalunya rupa kasut ini pun cantik-cantik,
dengan color yg cantik.
and selalunya kasut-kasut ini endorsed by big names, mostly by athletes and celebrity..
david beckham, kathy perry, kobe bryan.. ramai lagilah..
which we took as in a way as their professional opinion, since dorang ni kaki sukan,
sure le tahu kasut mana yg sedap di pakai untuk bersukan (applicable untuk athletes le kan)
and celebrity more jika anda hendak copy gaya mereka.
(okay, celebrities and athletes di atas takde lah endorsed running shoes specifically, namun mereka endorsed jenama sukan, my mistake)

most running shoes are heavily padded,
i used to own few pairs yg di dalam category ini.
dibeli kerana kurang membaca dan tidak tahu my feet needs,
juga kerana rupanya yg cantik dan berjenama.
juga ingat highly padded shoes akan menyerap hentakan larian ..

setiap kali saya berlari menggunakan kasut jenis ini,
saya rasa feet saya choking,
literally tidak boleh bernafas.
bila siap 2 rounds or more,
saya akan berhenti , buka kasut dan stokin..
kasi angin itu kaki..
ppfftttttt.
selain choking, kasut juga berat because of all the pads..
making it heavy..
oh believe me, heavy shoes is equal dgn dragging hendak berlari,
menjadi kurang rajin okay.

kasut terbaru saya, (yg dah tak baru pun lagi, almost 2 years oredi)
saya membuat mental note untuk beli kasut yg ringan..
saya beli nike lunarswift..
ala-ala feeling nak gliding.

saya berlari ditching my stokins..
merisikokan kasut berbau, hehe, tapi saya tak peduli..
well, the experience is way way better,
if i stop running, it is because saya dah mengah and pancit,
not because of my feet begging to be freed.
and the lighter shoes juga menjadikan yer feet's strike and running form menjadi better..
(oh, if u read bout running, there are ways to run secara betul,which i am not the best person to bebel bout it, hehe, tidak qualify)

sekarang baru saya tahu,
ada terms minimalist shoes.
not only they ditched all the heavy pads,
they also buat tapak kasut in a way, only parts yg kena tanah aje yg tinggal..
meaning tempat arch tapak kaki itu, kena buang..
really, reaally ringaan.
please do check New Balance and Brooks(i personally like the green silence line yg dibuat partly menggunakan barangan recycle) which now i know specialising in running shoes..

there are purists yg go as far as bare footed running..
which if u wanna to achieve,
sila buat gradually,
which mostly started with minimalist shoe line,
some graduating to VFF (Vibram Five Fingers- which i think is really a cool shoes)..
and terus kaki ayam..

there are few runners kat taman rakyat klang yg bare-footed,
which me and hubby look with such an awe and respects..
mostly apek tua.. some indian guys and x really sure ada malay ke tidak..

ada purists yg swear that by bare footed running,
banyak kesakitan kaki mereka yg hilang..
but putting hygene concerns and obvious hazard of luka di tapak kaki aside,
i am still running with my pair of lunaswift for the time being..
hehe, sissyyyy..

2 comments:

Tijah said...

wah! kebetulan aku tgh usha kasut lari ni. so lunaswift paling best ke takat ni? ke ada yg lain2 lagi? cer sajes few sket nyah

hantumakan said...

tijah, aku cadangkan kau baca kasut-kasut yg dicadangkan oleh blog ini..

http://www.runpals.com/minimalist-running-shoes.html

pas tuh kau usha time dorang sale, kau leh save lagi 30% or more selalunya..