Tuesday, May 22, 2012

Jika mahu eksesaiz, jom buat dgn penuh gaya...

okay kawan-kawan,
bila nak eksesaiz, pakai baju kepam juga boleh saja nak bakar lebihan bekalan lemaks di badan,
sumpah hasil peluh tetap bau pahit tak boleh belah..
>-<
namun sebagai manusia biasa yg suka buat gaya lebih dri contents, (hahaha)
pengadaan (as in for mengadakan dan juga mengada-ngada) barangan sampingan juga memberi lebih boost pada diri,
alaaa, motivasi namanya gitu..
oleh itu mari kita bersama-sama mengkompilasikan benda-benda yg boleh membuatkan masa eksesaiz anda lebih menariks..


1- sejak telipon bijak (smartphone) ada di pasaran, sebagai masyarakat celik IT, adalah afdal jika anda yg memilikinya mendonlod aps kesihatan yg ditawarkan. banyak saja tahu aps percuma tak payah bayaq satu sen pun untuk anda gunapakai. kalau anda suka, nak beli yg premium punya pun boleh, tapi sukatilah. as for me, the free aps is good enuff lebih2 lagi kalau guna sminggu tang ujung minggu aje, hehehe.. contoh aps yg boleh digunakan jika anda hendak keep track calorie terbakar, jarak larian, speed per minutes or hour, kelajuan anda per lap dan sebagainya ialah ENDOMONDO, SMARTRUNNER, dan MAPMYRUN. Seronok tahu kerana boleh tahu banyak mana anda bakar kalorie sekali lari. ada sekali aps kata saya lari tahap kura-kura.. tisk, sangat sayat hati memandangnya, lepas tu muka tak malu post lagi kat fb kadar kelajuan kura-kura itew.. hahaha.. only perkara yg mungkin kamu ambil kira adalah selalunya aps ini memerlukan gps, maka sila pastikan henpon anda ada packet data pada harga yg berpatutan., kalau tak adalah sahdu bayar bil telipon di ujung bulan.


2- okay, jika anda adalah feeling aktif gila, atau memang gaya poser mcm ada sorang minah tu(hahahaa, aku ke?.. aku ke?),  anda juga boleh invest wang anda dgn membeli Heart Rate Monitor yg juga agak sama penggunaannya dgn aps telipon itew. kelebihannya ialah menda ini ada transmitter yg anda letak kat strap dan strap itu anda strapped kat dada. Maka degupan laju jantung anda akan dipindah terus pada jam tangan  yg anda pakai kat wrist lah mana lagi,.. haaa, yg part heart rate, aps mmg takde melainkan anda tambah beli aps lain ke gadget lain. apsal nak tahu heart rate berapa?.. kerana ini lagi tepat beb, i mean it determine lah calorie bakar dgn lebih tepat, selain itu it factor in skali, berat, ketinggian, jantina dan kadar aktif anda, aktif ke, sedantery ke apo ke.., tapi itu aps ataih pun ada. namun kalau anda nak keep track mileage dan peta larian, anda tatap nak kena beli foot pod dan gps G1..langkah bijak, anda combine aps telipon dan heart rate monitor, maka it's a perfect partnership. u can pick from polar, suunto dan banyak lagi kot brands lain..

polar heart rate monitor ft60


3- lastly, bukak u-tube juga banyak skarang fitness eksesaiz yg 20 minits, 30 minits sebegitu. sila gugel and cari kat u-tube fitness blender. layan beb.


okay, dah ngantuk,
lagipon dah takde idea nak tulis apa lagi, 
okay peeps, hingga tarbiah di lain hari, 
wassalam

Tuesday, May 15, 2012

plateau trespassed

sebagai nota kaki,
updates berbentuk jiwa lara akan dikurangkan,
ahaks..


berbalik kepada kisah berat badan tunggul..
dengan ini saya umumkan yang saya berjaya sudah melangkau berat plateau saya..
dan dengan ini juga saya umumkan yg saya berjaya menjayakan cita-cita saya 2 tahun lepas(uisssh, lamanya) untuk turun sebanyak 10% dulu berat badan tunggul saya, hehehe....

and for the second phase, i'll tackle another 10% more of my existing weight...
i am happy, happy, happy, happy.. (sila ikut lagu kylie minogue yg dolu dolu tuh)..

how did i do it..?
sheer hard ass work out..

memula gym, pas tuh preggie..
tak larat, so gym rakyat activities stopped.

pas tu branak..
makan nona roguy tu pun x habis-habis sampai skang..

got a new toy early this year..
the heart rate monitor by polar,
which can keep track yer calories burned ..
which by my age, body weight and height telah menyarankan saya untuk beraktiviti aktif sebanyak
pembakaran kalori = 1700calorie per week
4 jam 15 minit aktiviti aktif perweek
haram tak pernah sampai.. tisks..

pas tu lari, malas malas ayam..
my personal best was hitting 5km per session..
jgn tanya berapa lama masa tapi.. hehehe..
hiking juga

breast feed anak bebi manja kesayangan..

skang eksesais kat rumah ikut u-tube fitness blender..
and dropped a kilo masa mkn ikut diet apps yg boleh donlod kat henpon itew..
owh but i didnt do the fad diet.. karbo zero, ke atkins ke.. ke south beach ke bondo itew..
i picked the healthy diet where u eat 3 times full meal(contohnya 85grms of pasta with lots of sayoq)  and twice snacks (the likes of fruits and yoghurt berperisa) per day..

haaaaaaa..
manyak kan..
did drop from the 'berat badan unggul wagon' few times..
what did i learn is anda kena tetap tetap juga buat aktif untuk kurus..
(1/2 hour just to maintain and curb the likes of darah tinggi and diabetes) and 1 hour untuk kuruskan berat anda)
and jaga makan adalah penting..
i dropped 2 kg when i was aware with what i'm putting in my mouth..
but i didnt starved my self silly..
owh, and breast feed means if u eat sensibly.. a 1000calories adalah bahagian utk bebi susuan,
so u kinda save some from there..
if u dont eat for two i mean..

saya belum kurus tahu..
jgn lak kata poyo cakap,
tapi kuranglah berat saya dri 2 tahun dulu..

oooo..
lastly kredit untuk habidud yg menjadi fitness junkie..
i just cant stand if i am not being competitive dengannya..
geram tengok, hahahah
thanks sayang..



sekian....





Saturday, May 5, 2012

ada apa dengan C.I.N.T.A

kenapa pandangan seseorang itu berubah-ubah?

kerana bila kita banyak pengalaman, atau bila kita jumpa situasi baru, and we learned from it,

a new doors opened,

maka what u think was right yesterday is just a bunch of craps today..


some people got it good,
bertuah bertemu cinta yang memenuhi,
bertuah bertemu cinta yang menyenangkan,
bertuah bertemu cinta yang effortless,
bertuah bertemu cinta yang complimenting every vital needs..
u might not think u need it, but when u have it, it's just make yer day really, really meaningfull..

but somewhere out there..
ada orang bertemu cinta yang sangat mencabar.
sangat memenatkan, it strained every bits energy yang ada..
yang sayang untuk ditinggalkan coz u've been building it half of yer life, malangnya keep on buat you bangun pagi at the wrong side of yer bed, every single morning,
yang make you must think before you act, ain't love is about living abandonly ..
yang membuatkan awak asyik berfikir, ikhlaskah dia menyayangi, sayangkah dia padaku, adakah aku membuat salah, was he ever happy?..is he ever happy?..

sedih tahu...
sedih sangat..
i cant stop feeling for her..
even as i am typing,
my heart bleeds just for thinking..
shivers..