Tuesday, May 22, 2012

Jika mahu eksesaiz, jom buat dgn penuh gaya...

okay kawan-kawan,
bila nak eksesaiz, pakai baju kepam juga boleh saja nak bakar lebihan bekalan lemaks di badan,
sumpah hasil peluh tetap bau pahit tak boleh belah..
>-<
namun sebagai manusia biasa yg suka buat gaya lebih dri contents, (hahaha)
pengadaan (as in for mengadakan dan juga mengada-ngada) barangan sampingan juga memberi lebih boost pada diri,
alaaa, motivasi namanya gitu..
oleh itu mari kita bersama-sama mengkompilasikan benda-benda yg boleh membuatkan masa eksesaiz anda lebih menariks..


1- sejak telipon bijak (smartphone) ada di pasaran, sebagai masyarakat celik IT, adalah afdal jika anda yg memilikinya mendonlod aps kesihatan yg ditawarkan. banyak saja tahu aps percuma tak payah bayaq satu sen pun untuk anda gunapakai. kalau anda suka, nak beli yg premium punya pun boleh, tapi sukatilah. as for me, the free aps is good enuff lebih2 lagi kalau guna sminggu tang ujung minggu aje, hehehe.. contoh aps yg boleh digunakan jika anda hendak keep track calorie terbakar, jarak larian, speed per minutes or hour, kelajuan anda per lap dan sebagainya ialah ENDOMONDO, SMARTRUNNER, dan MAPMYRUN. Seronok tahu kerana boleh tahu banyak mana anda bakar kalorie sekali lari. ada sekali aps kata saya lari tahap kura-kura.. tisk, sangat sayat hati memandangnya, lepas tu muka tak malu post lagi kat fb kadar kelajuan kura-kura itew.. hahaha.. only perkara yg mungkin kamu ambil kira adalah selalunya aps ini memerlukan gps, maka sila pastikan henpon anda ada packet data pada harga yg berpatutan., kalau tak adalah sahdu bayar bil telipon di ujung bulan.


2- okay, jika anda adalah feeling aktif gila, atau memang gaya poser mcm ada sorang minah tu(hahahaa, aku ke?.. aku ke?),  anda juga boleh invest wang anda dgn membeli Heart Rate Monitor yg juga agak sama penggunaannya dgn aps telipon itew. kelebihannya ialah menda ini ada transmitter yg anda letak kat strap dan strap itu anda strapped kat dada. Maka degupan laju jantung anda akan dipindah terus pada jam tangan  yg anda pakai kat wrist lah mana lagi,.. haaa, yg part heart rate, aps mmg takde melainkan anda tambah beli aps lain ke gadget lain. apsal nak tahu heart rate berapa?.. kerana ini lagi tepat beb, i mean it determine lah calorie bakar dgn lebih tepat, selain itu it factor in skali, berat, ketinggian, jantina dan kadar aktif anda, aktif ke, sedantery ke apo ke.., tapi itu aps ataih pun ada. namun kalau anda nak keep track mileage dan peta larian, anda tatap nak kena beli foot pod dan gps G1..langkah bijak, anda combine aps telipon dan heart rate monitor, maka it's a perfect partnership. u can pick from polar, suunto dan banyak lagi kot brands lain..

polar heart rate monitor ft60


3- lastly, bukak u-tube juga banyak skarang fitness eksesaiz yg 20 minits, 30 minits sebegitu. sila gugel and cari kat u-tube fitness blender. layan beb.


okay, dah ngantuk,
lagipon dah takde idea nak tulis apa lagi, 
okay peeps, hingga tarbiah di lain hari, 
wassalam

No comments: