Tuesday, May 15, 2012

plateau trespassed

sebagai nota kaki,
updates berbentuk jiwa lara akan dikurangkan,
ahaks..


berbalik kepada kisah berat badan tunggul..
dengan ini saya umumkan yang saya berjaya sudah melangkau berat plateau saya..
dan dengan ini juga saya umumkan yg saya berjaya menjayakan cita-cita saya 2 tahun lepas(uisssh, lamanya) untuk turun sebanyak 10% dulu berat badan tunggul saya, hehehe....

and for the second phase, i'll tackle another 10% more of my existing weight...
i am happy, happy, happy, happy.. (sila ikut lagu kylie minogue yg dolu dolu tuh)..

how did i do it..?
sheer hard ass work out..

memula gym, pas tuh preggie..
tak larat, so gym rakyat activities stopped.

pas tu branak..
makan nona roguy tu pun x habis-habis sampai skang..

got a new toy early this year..
the heart rate monitor by polar,
which can keep track yer calories burned ..
which by my age, body weight and height telah menyarankan saya untuk beraktiviti aktif sebanyak
pembakaran kalori = 1700calorie per week
4 jam 15 minit aktiviti aktif perweek
haram tak pernah sampai.. tisks..

pas tu lari, malas malas ayam..
my personal best was hitting 5km per session..
jgn tanya berapa lama masa tapi.. hehehe..
hiking juga

breast feed anak bebi manja kesayangan..

skang eksesais kat rumah ikut u-tube fitness blender..
and dropped a kilo masa mkn ikut diet apps yg boleh donlod kat henpon itew..
owh but i didnt do the fad diet.. karbo zero, ke atkins ke.. ke south beach ke bondo itew..
i picked the healthy diet where u eat 3 times full meal(contohnya 85grms of pasta with lots of sayoq)  and twice snacks (the likes of fruits and yoghurt berperisa) per day..

haaaaaaa..
manyak kan..
did drop from the 'berat badan unggul wagon' few times..
what did i learn is anda kena tetap tetap juga buat aktif untuk kurus..
(1/2 hour just to maintain and curb the likes of darah tinggi and diabetes) and 1 hour untuk kuruskan berat anda)
and jaga makan adalah penting..
i dropped 2 kg when i was aware with what i'm putting in my mouth..
but i didnt starved my self silly..
owh, and breast feed means if u eat sensibly.. a 1000calories adalah bahagian utk bebi susuan,
so u kinda save some from there..
if u dont eat for two i mean..

saya belum kurus tahu..
jgn lak kata poyo cakap,
tapi kuranglah berat saya dri 2 tahun dulu..

oooo..
lastly kredit untuk habidud yg menjadi fitness junkie..
i just cant stand if i am not being competitive dengannya..
geram tengok, hahahah
thanks sayang..



sekian....





4 comments:

Lya Colours said...

update la gambo latest. weee nak tgk juge

Aza said...

Yipee! Tahniah, teruskan usaha anda! :-)

hantumakan said...

lya - adik lyaaaa oiii, akak x mampu lagi post picture.. blum siap dong renovate badan, haha

aza - hahahaaaa, tengs aza, lum bleh beat hang lagi ni, haha

Neny said...

ala, teruja nya bila baca post ni. I want to start losing weight too tp ngan gaya hidup sibuk skrg, x tau la bila nak start eat properly and doing exertcise. Anyway, keep up the good work and keep posting!!! Haih, mana la pegi warga Diari Kursu yg lain ye?