Monday, July 9, 2012

mencurah rahsia di daun keladi.. tetiba..(bermaksud mencurah rahsia yg tak rahsia langsung adalah sia-sia) ppfftt

Tu hari masa gi hari report card,
ada few moms been asking me,
how my 2 daughters manages s to do well in their classess..

wah, start entri macam nak curah rahsia ..^-^

antara soklan soklan feveret ibu-ibu itu adalah

'sure mereka tak tengok tv'
''mereka tuition di mana?'
'what's their daily routines?'

sbenarnya masa lahirnya Yassmine,
Maklumlah anak sulong,
adalah sedikit darjah kepoyoan pada diri saya.
I read her magazines out loud, not the brainy type, but magazine Her World..(sila kesat air mata)..
i made her flash cards, using a red mounting card,
gambar apa dah lupa really...
I did try to teach her 'Bacalah Anakku' at the age of 4,but she cried more than she learned..
agaknya rupa mamanya yg asik tensi tertekan sgt mempengaruhi emosi yassmine tika itu.
so i stopped at one point,
mcm saiko tau ala2 nak jadi 'the hymn of a tiger mother' lak rasanya diri ini pada masa itu.
so, my affort of trying to raise a genius baby stop very early..really..

and all my daughters are late bloomers..
there were not really a moment yg dorang menunjukkan perkembangan luar biasa earlier than their supposedly age.
they learned to walk, talk after 1 year of age..
tumbuh gigi juga begitu,
as i am typing, even zahra tak suka bertatih at all..
dah masuk setahun 2 minggu umurnya pun.

and 3 of my daughters masuk tadika pun at 5 year old of age.
i and habidud decided that 4 year old is too young.
having only 1 working parent juga mempengaruhi our household budget yg menyebabkan memasukkan mereka 1 year earlier in kindie is kinda big of a modal..
tadika private fees zaman sekarang is like an acid when u put in yer pocket,
not only it burnt hole , it ate yer flesh too..

Dari segi pemakanan pun,
tiada yang istimewa..
susu ibu semuanya,
takde susu tin mahal yg ada gangliosida ke, AHA, DHA dan berbagai abjad yg lain tu lah...
lepas start makan solid pun,
apa yg ada kat rumah ajelah..
nak beli organik food bagai, atau makanan-makanan tambahan hebat seperti pediasure
tak termampu rasanya.. 
those were all an unattainable luxury..
dorang minum susu coklat dugrow atau apa ntah satu lagi jenama nestle ke kot..
after they weaned from susu ibu..

We, saya and habidud, did the best that we can from what we have..

Pergi tadika juga yg ada dekat apartment kami  saja..
takde yg berjenama bagai dan menyediakan modul2 pembelajaran yg hebat gila..
ofkoz i did check many other kindies..
but the nearest to us was fullfilling to our needs..
i built a good rapport with the principle and hoping for the best..
this is the earliest foundation of education form for small kids we are talking about..
mistilah gelabah dengan choice sendiri..
both of my daughters went to same kindie..
nad tidak kerana kindie tu dah tutup..

so, menjawab soklan para ibu..

anak saya sukaaaaa tengok tv.
katun, gila gila kentang punya suka.
boboboi, secret circle, showdown 2010-2012, desperate housewives juga favvy kepada min,
the best in the world (raz is like THE funny guy of our family),
that is why we shouldnt have ASTRO,
the rate they are watching, i bet they will sleep at 1am everyday.

no tuition, nada....
bangun kul 6am, pi skolah, balik noon, lunch, freshen up, lunch in car coz dah tapau readily (dorang lmbat mcm siput sedut), off to sekolah agama rendah, balik at 5.45 sampai rumah, melingkau tengok tv and sometime pi playground, balik, melingkau sbelum kena hambat mandi and semayang, buat kerja rumah and dinner, tengok favorite rancangan tv and tidoooooooooo..

oh, dah jawab skali di atas untuk soklan 3.. :) ..


by the way cita-cita mereka pretty simple..
sorang nak jadi cikgu sains,
sorang nak jadi cikgu math,
and sorang nak jadi chef..

:)..

mama on saja..
esp yg chef..
hahahahahaaa





4 comments:

sayadankamerasaya said...

nak chop jadik menantu yang nak jadik chep tu boleh!!??

Lya Colours said...

sweet nya nak jadi chef
yg mana 1 nak jadi chef ni
boleh join master chef !

*eh saya pon suka tgk showdown. haha

Neny said...

susu ibu la yg paling mahalnya!!!

Ita Shadila said...

Susuibu yg ada abjad dr a-z i guess.. N lotsa love from both parents.. As per my fren adek beradik dia 8, 4 menjadi 4 x menjadi.. Padahal brought up the same way.. My case all 3 girls, end up almost similar even the pointer.. How to explain that?