Sunday, December 2, 2012

Other people's experiences

Aku terbaca status seorang rakan yang bakal berkahwin very soon..

kata beliau
'it's interesting how people assume that i should run my life based on their own experience. :)'

Dulu aku pun macam tu juer..
Cukup nyampoh bilamana orang dok momokkan kita bilamana kita nak start new things in life..
macam nak kawin contoh mudahnya..

Namun selepas 12 tahun berkahwin,
dan ramai rakan2 lain yang dah berkahwin,
Aku akui yang perkahwinan itu suatu perkara yang memerlukan kita bekerja sangat keras..
Bukan perkara mudah langsung,
untuk yang belum berkahwin ini bukan perkara tipu-tipu punya..
dan ini bukan momokan jua..
ini cuma pesanan,
taknak dengar pun boleh..

Bila dah kawin,

kena cepat matang..supaya keputusan yang diambil terbaik untuk keluarga.

kena berpikiran terbuka, supaya segala bentuk teguran kita boleh anggap teguran untuk membina

kena terus cuba jadi better person kerana the only way is to go forward and grow..

kena banyak memaafkan, kerana suatu ketika mungkin kita yang perlukan kemaafan pasangan..

kena sedar dan berharap pasangan kita bukan jenis pikir hendak merosakkan kita, maka dengan itu kita akan selalu bersangka baik dengan niatnya..

banyak lagilah pesanan yang orang boleh beri kat kita, 

lain tahu suasana dah kawin dgn waktu bercinta,
walau kamu budget kamu dah kenal habis pasangan kamu waktu bercinta, namun kenyataan bila dah kahwin mmg tak sama.. 
ini kenyataan.. waktu itulah kamu tahu dia rajin ke, tidor dengkur ke, habit katun n kelakar dia ke, kengkadang pasangan kamu sindri pun tak tahu habit dia tu klakar..

kahwin mmg best, jgn salah anggap entri aku kali ni, hahahaaa
to have someone right beside you when u r in terrible need..
gelak sesama, nangis sesama..
makan sesama, tido sesama..
best gila woh...

but it needs lots of hard work ..
to get there,
to maintain it that way..
its a plus bila pasangan kamu itu serasi..
making all the works a breeze..

dengan ini saya mendoakan semua pasangan yang saya kenali diluar sana sentiasa berbahagia dan membahagiakan satu sama lain,
its a mutual things, takes two to tango, and when it is orchestrated by two maestro, marriage is a great thing..

Bagi yang bakal berkahwin (maklumlah skang kan musim kawin2), 
congratulation, dont take people's nasihat negatively, may yer marriage life is merry dan mendapat barakah..

dan yang bercinta,
trying to be a better person untuk pasangan kamu is always a good thing.. 
paling kurang kamu pasti jadi better.. maka, dont stop just at one point and declare yg kamu dah mencuba yang terbaik.. 
dah terbaik, buat lagi baik..

macam penceramah rumahtangga lak aku ni hari, hahahaaaa








No comments: