Sunday, January 27, 2013

Cobaan Training Half Marathon

Setelah memulakan latihan (achewah kunun),
mulalah rasa diri memang sah gila nak masuk half marathon mcm hampeh tak berkederat.. :p (ikon lidah terjelir menunujukkan kekdah cobaan untuk mendapatkan kadar oksigen dgn jilatan ke udara)

Gila habis,
sbenarnya pencapaian 1km=10min adalah diawangan impian saja,
sbenarnya diri ini hanya mampu berlari berkadaran lebih dari itu..
more like 11,12 sometimes 13km per 10mins, uhuk.. 
Maka mula terbayang yg dogtag idaman itu makin jauh dri jangkauan..

Namun,
saya telah membuatkan cobaan untuk menaikkan jarak larian sedikit demi sedikit..





 MPIB RUN 2013

8km (7.24 mapmyrun)

This was the 1st event of the year 2013.
Surely I had great fun entering.
I was feeling great, no pressure coz this is my 1st time trying 8km length.
Masa nak sampai garisan penamat rasa syok habis, feeling 'lihatlah dunia, I'm doing 8km  run'
Sekali tengok kat mapmyrun, jarak larian hanyalah 7.24km.
Nonetheless, I rarely did more than 5km pun kawang kwang kwang..
So, I am proud with myself.
Masa ni pun blum daftar half marathon,
My spirit was high and seems all thing is achieveable..
Little that I know, muahahahaaa..
  


DRAGONBACK 2013

11km (supposedly 14km, DNF)

Masa ni dah daftar dah dalam kategori couple for d half marathon meaning I am running with a pacer.
So, habidud pun was pacing with me that day.
Thank god we were only pirating.
Masuk tanpa bayar fee hence not getting any baju.. muahahaaa.. (and other benefits like food and water from water station)
Macam nak matik turun naik daki turun itu lengkok lengkok yg kelihatan dikejauhan..
It is called dragonback for an obvious reason..
I lost my steam from the first daki lagi..
Habidud keep on pushing me to do more running than walking (muahahaaa)
n we were like the few of the last surviving runners kat belakang..
Siap ambulans people following me and do the thumb-up are u okay? thingy to me..
and i was smiling dlm seksa, yes i am surviving no worries thingy coming back from me..
We supposedly to try to conquer 14km of the fat-assback, eh, dragonback..
ending up doing only 11km.
DNT is did not finish.. heheee

This is when I realize that me is half nuts to ever think to do half marathon in April..
More time needed to train..


FOLLOWING MR PACER

8.56km


And that made habidud starting whipping my ass to do more training..
Here we were doing around town running.. muahahaaa..
This is us running blakang AEON Bukit Tinggi,
Kalau disertai dgn acara shoppingthon, it would made my training more sweeter honey.. :)
He did pushed me from back, aimed till the traffic lite tactics, dragging my hands,
Intertwining jari stuffs.... anything everything to keep pushing me running, hahahaaa 

Dem, dem, dem..
That is all I am going to say..




Thursday, January 17, 2013

Malaysia Women Marathon 2013


Mari kawan, mari kawan dengar ini cerita....

Datang April 2013, akan dianjurkan satu marathon khas untuk kita aje taw..
ye, kita perempuan babe yg cun melecun ni..
ok fine, kalau cakap marathon sure ramai yg terkejang otot keras kematun, maklumlah, 42kilometer..
Boleh kompem dah booking tempat baring kat dlm ambulans sesiap awal-awal..

Saya pun takut nak masuk 42kilometer,
mak lum mampu noks

Oleh itu saya dengan berani berani merpati telah mendaftarkan diri untuk acara Half Marathon.
Dengan nama half tu, surelah jaraknya jua half kan (ramai la kutuk aku tuh, let me speak, let me speak)
Pengakuan hina, aku paling jauh pun pernah lari hanyalah 8km..
maka kamu semua dibenarkan untuk sceptical dgn hasil usaha aku menceburkan diri aku dalam masalah fizikal ini ye..

APA LA YANG KAU PIKIO mak nap oiiiiii, Mampukah Ahkak?
kenapa aku boleh terjebak sebegini rupa, tanya kamu?
sila scroll down my entry as u r reading, disamping itu bolehlah aku memberi butiran tentang event masakini nan hebat itew..

1.   Venue and Date 
Start and Finish Venue
I City, Shah Alam 
GPS coordinates  3.064753, 101.485391? +3° 3' 53.11", +101° 29' 7.41“

Date :  7 April 2013

Berdasarkan tarikh, event hebat ini akan berlaku dalamasa 4 bulan lagi..
Jika aku berlatih dgn gigih (hehee) dalam masa 4 bulan ini,
bolehlah kita assume yg aku agak bersedia (fengsan)..

Waktu layak adalah 4jam..
berkadar waktu dgn timing larian aku 10min=1km
4j x 60min = 240min
maka aku boleh capai 24km (jika tidak fengsan) dlm 4jam..
half marathon sejauh 21km.
Qualifying time checked. Heheee

Kenapa qualifying time penting bagi aku?
Keep on reading. babes  









Setelah anda mendaftar,
Pada tarikh anda collect race kit anda,
Selain anda mendapat bib bertiming chip,
anda akan dapat pareo ini,
cuns kan y'all..
lari kena ada motivation,
selain dari makanan, motivation aku adalah things u get after u paid yer godemit running fees..
heheheee








anda juga akan mendapat bag yang bercorak begini y'alls..
pareo, bag.. gosh, can it get any better?







dan akhir sekali,
all the marathon/half marathon finishers within the qualifying time will get this spanking nice dog tag with chain in a box..
Yg warna emas untuk full marathon and yang warna silver untuk half marathon..
Dikeranakan mende2 hebat di atas itulah, maka aku dgn penuh gaya perempuan materialistik telah mendaftarkan diri dalam event yg bakal membuatkan aku bekerja keras dalam 4 bulan ini.. hahahaaa

to sweetened it all up,
anda dibenarkan masuk kategori couple, dimana suami, adik lelaki, abang, boipren, suku sakat sedara menakan, rakan-rakan mahupun running trainer anda dibolehkan masuk untuk acara yang memang dikhaskan untuk wanita ini..
mereka dibenarkan menjadi pacer anda, 
meaning untuk gaya seorang lelaki budiman, mereka akan malu besar jika lari dan meninggalkan anda hidu asap getah tapak kasut sukan mereka..
mereka harus lari sama-sama dan memberi semangat kepada anda untuk anda menghabiskan larian yang sangat-sangat errr, syiok ini, hehee
Best tak Best?
Best gila wa cakap lu..

Namun jika anda merasakan 42km atau 21 km itu terlalu mencabar, 
masih ada acara 8km, anda masih lagi akan mendapat pareo dan bag..
okay gak, only that i think the dogtag chain is one bling bling that i really wanna have, hahaha.. 


Berikut adalah details untuk masuk larian ini.




5.     Registration Fees

                                                  Early  bird  7 Jan- 28 Feb 2013         After 1st March 2013

Full Marathon
Malaysian and
Permanent residence, and
work permit, student visas                          RM90                                       RM105    



Half Marathon                                         RM75                                       RM85
Malaysian and
Permanent Residence
Work permit
Student visas




Fun Run – 8km                                        RM45                                         RM55
Malaysian
Permanent residence,
work permit,
student visas

Berminat untuk mendaftar, anda boleh pergi ke SINI

So, kengkawan,
wish me luck,
aku sudah daftar malam tadi..
mungkin akan mimpi ngeri setiap malam kerana takut menunggu tarikh event, hahahaaa