Wednesday, March 13, 2013

Malaysia Women Marathon 20km training.


Last Sunday, I was bracing my 1st training for my first half marathon organised by none other than the Malaysia Women Marathon. Ingat yang datang training semua takde cap macam kita.... little that I know.. muahahaaa

Bangun tido pukul 3, dgn tak had a proper dinner apatah lagi carbo loading, I thought all the jingly fat underneath my thick skin would be sufficient enough to fuel my first long run ever.

Habidud hantar drive laju2 ke nun sana Lake Garden. Sampai sana tengok 'humaaaaaaaingaaaai, semua badan sangat lean okeh, kaki siap seakan ada muscle yg menonjol tpi idak le begitu sekali..'

Groups are divided into 2, 20km and 30km, of course yostruli ini nak lari 20km sajork, hehee..

After taking pictures, the run started. They all these kaki lari dah laju gila. Mak yang tertinggal kat belakang. tertinggal aje tak pe lagi, I was having a breathing fit, and it was not even the first 2km.  Then, yostruli dipasangkan dengan pacer, Mr Tey. (a quick check by habidud after sampai rumah menunjukkan Mr Tey is one of marathon lumineries merangkap photographer. Beliau berlari sambil membawa kamera bersaiz bapak gaban). Macam Mr Tey tanya gue.. like 'How many time I run per week' yg jawapan aku telah diberitahu tak cukup sistah, tk cukup, u have to put a lot more training...

Kemudian dikeranakan Mr Tey ini adalah photographer juer maka sedikit sebok dan mana le boleh tertinggl jauh2 mana ke pulak orang yg nak diambik gambar semua dah ilang jauh ke depan, aku telah berpindah pacer kepada Mr Fuad puler...

Macam2 kami bualkan ketika berlari.

Seperti cerita beliau yang dia lari full marathon suatu ketika dulu and stopped for 26 years before doing it again.
Last year alone he did 6 full marathons, the most he ever did in a year.
Yang dia is training seorang ibu beranak dua yg did half marathon for Brooks and tak silap aku going to do her first full marathon di MWM nanti (atau mungkin another half marathon),

sambil itu beliau juer menitip beberapa tips.


  1. Jangan tunduk ketika berlari. Tegakkan postur supaya tarik nafas lebih selesa. maklumlah expanding chest.
  2. Focus on your breathing while running. 
  3. Tangan jangan dihayunkan gaya X, sila hayunkan atas ke bawah seakan kawad. Visualised seperti memegang bulu ayam di tangan, so that u feel that u r light as a feather.
  4. Jika tidak mampu berlari, have an aim. 4 tiang lampu lari, 4 jalan, 4 lari dan seterusnya.
  5. Di water station, feel free to wash yer face even to soak yer head wet. Sangat nikmat okeh.
  6. Please do more than 3 times training during weekdays. Running only weekends is not enough.
Kalau ada lagi, aku tulis lagi. dengan ini tindakan untuk berlari 21km awal April nanti adalah satu cobaan pembuktian yang aku jua boleh buat. Walau berbadan besar mewah dengan lemak. :P 

Eh sebelum terlupa, I didnt make it to the finish 20km. Tak sanggup cerita betapa sakitnya semua bahagian badan, tapak kaki, betis, peha sampai shoulder blades juga rasa nak kipak.


Wednesday, March 6, 2013

BROOKS 2013, Bukit Jalil

Assalamualaikum..

Pada 3 Mac yang lepas,
saya turut serta dalam larian Brooks 2013..

Well, where should I start?

Bangun pagi at 4 am, early meh u said...
emangnya sebab habidud kali ini masuk larian 21km.. dasat dasat kan..
So, as usual, the furthest event will be flag of earlier, in our case it would be at 5.30am..
Maka dgn gaya meluru-luru, bersiaplah kami laki bini...

Sampai kat persekitaran Stadium Bukit Jalil at 5.15am,
cari parking like insane, terus meluru ke starting line..
habidud tak sempat proper stretching, it was like 2, 3 mins dah kena lari..
serious gelabah okey..

Bila habidud dah lari,
It was me yang tinggal melopong,
sebab 10km akan start lari at 6.30am
memula apa lagi,
pi unload the berat thingy from my inside, hahahahaaa
dating ngan mister toilet,
thank god toilet tidak beratur panjang and sistem air semua okay..

Kemudian apa lagi,
pictures snapping,
dah snap post kat IG,
Biiiiiiig mistake on my part,
sebab belum apa2 my batt dah used half,
Gilo ko,
nak lari pakai gps, dah tentu need lotsa power.. pppffftttt

D usual prep before lari..
Jika ada timing chip, sila ikatkan chip siap2 pada tali kasut anda,
as well as the bib, 
sila pinkan di baju



Me loike this picture,
The black board thingy kat jalan itulah d device yg detect runners timing chip..
it made this 'dengung' white noise sound when runners lalu atas dia.. 
techy gila kaaaan.. 



D usual sponsor yang slalu ada time event lari..
D Mr MILO..
thanks for being there..
it quenched the indescribable thirst of many many runners..
Many thanks to Nestle...







Watermelons mmg heaven kalau dapat lepas lari..
tak terceritalah nikmatnyaaa serious tahu..



   yos truli, after event, as usual

Ok, sambung cerita setelah mengulas gambar-gambar...

My 10km run started at 6.30am.
It was a very hot start. Air was stiffed. X de angin, embun jantan u say?... jauh skali ye, embun pondan pun belum tentu wujud.. begitu panasnya suboh hari itewww.
I tried to run as far as my lung could cope.. which is usually hard to achieve di pagi yang sejuk kerana ada tema semput di waktu sejuk malam, meaning i cope better that morning..
I ran quite solid till almost 2km straight.. tetiba ada commotion di hadapan..
one of fellow runner didapati terbaring di jalan..ramai yg membantu, CPR was performed..
I went on forward.. if I stayed nothing much I know to help..

A few routes were gelap dan jalan banyak lopak..
some we ran thru kawasan perumahan,
some we ran thru construction areas..
But the thing that stuck the most in my head was how stinky few places smelled..
Ada bau hanyir di persekitaran construction area sbb ada pekerja kontrak tengah did their wet market aktiviti, and ada bau bangkai dan longkang at few others..
sgt x seronok sebab dem, sure le lari tercungap tarik oksigen kaan..

Uphill juer one other thing that haunt me..
Bukit Jalil is aptly named ye tuan puan..
curses were mildly spitted from my mouth..

Jalan were split with cones, for runners and cars..
But cones itu sgt penyebab hazard.. few runners bulldozed the cones..
maybe because there were 13k runners altogether involved and at one time 25km and 10km runners were  merge.. gila ramai kat jalan the only way to avoid people in front was to go sideways..
maka terlanggar mungkin..

I personally saw a guy runner tersadung and jatuh ke depan,
atas tar pasti kaki sagat kulit sakit gila..
but other fellow runner helped him up..
and his up and run some more....

fast forward..
I done my 10km run 1hour 46 mins..
masa mmg standard aku le teww...
ada jalan?  opkos jawapannya

apa aku nak kata pasal BROOKS 2013?
Bayaran agak sdikit mahal dr other running events..
Cuma dpt running vest which x digemari kerana nampak ketiak last2 jadi baju tido aje x boleh tayang kat luar.. pfffft..
Piala juga bersaiz cinoni apakah besaq tapak tangan kalau nak buat isi air langsung tekak merana tak hilang haus..
makanaaaaan n minuman?.. sgt kuciwa jiwa raga..
water station tiada 100+ menunggu.. apakah? tak patut tahu..
sampai di finishing line sbb dah pernah merasa terus dapat air mineral, epal atau pisang dan roti berkrim pada event lain, di brooks hanya dpt sebotol mineral water sgt menguciwakan..
kemudian kena beratur panjang (as i mentioned before, there were 13k runner altogether) untuk mendapatkan MILO, Potongan Tembikai, Tau Fu Fah, Roti Berkrim sgt memberi tekanan apatah lagi bila dah penat.. bayang nasi lemak atau mi hoon goreng mmg tak nampak langsunggg.. pppffftttttt..

Last but not least,
berita yg belum official is ada fatality..
somehow my heart said the guy yg given CPR by the road side itulah orangnya..
sgt kasihan..

Well next year..
I might not be brooks participant..
gonna b more selective..

sekian laporan saya.