Wednesday, March 13, 2013

Malaysia Women Marathon 20km training.


Last Sunday, I was bracing my 1st training for my first half marathon organised by none other than the Malaysia Women Marathon. Ingat yang datang training semua takde cap macam kita.... little that I know.. muahahaaa

Bangun tido pukul 3, dgn tak had a proper dinner apatah lagi carbo loading, I thought all the jingly fat underneath my thick skin would be sufficient enough to fuel my first long run ever.

Habidud hantar drive laju2 ke nun sana Lake Garden. Sampai sana tengok 'humaaaaaaaingaaaai, semua badan sangat lean okeh, kaki siap seakan ada muscle yg menonjol tpi idak le begitu sekali..'

Groups are divided into 2, 20km and 30km, of course yostruli ini nak lari 20km sajork, hehee..

After taking pictures, the run started. They all these kaki lari dah laju gila. Mak yang tertinggal kat belakang. tertinggal aje tak pe lagi, I was having a breathing fit, and it was not even the first 2km.  Then, yostruli dipasangkan dengan pacer, Mr Tey. (a quick check by habidud after sampai rumah menunjukkan Mr Tey is one of marathon lumineries merangkap photographer. Beliau berlari sambil membawa kamera bersaiz bapak gaban). Macam Mr Tey tanya gue.. like 'How many time I run per week' yg jawapan aku telah diberitahu tak cukup sistah, tk cukup, u have to put a lot more training...

Kemudian dikeranakan Mr Tey ini adalah photographer juer maka sedikit sebok dan mana le boleh tertinggl jauh2 mana ke pulak orang yg nak diambik gambar semua dah ilang jauh ke depan, aku telah berpindah pacer kepada Mr Fuad puler...

Macam2 kami bualkan ketika berlari.

Seperti cerita beliau yang dia lari full marathon suatu ketika dulu and stopped for 26 years before doing it again.
Last year alone he did 6 full marathons, the most he ever did in a year.
Yang dia is training seorang ibu beranak dua yg did half marathon for Brooks and tak silap aku going to do her first full marathon di MWM nanti (atau mungkin another half marathon),

sambil itu beliau juer menitip beberapa tips.


  1. Jangan tunduk ketika berlari. Tegakkan postur supaya tarik nafas lebih selesa. maklumlah expanding chest.
  2. Focus on your breathing while running. 
  3. Tangan jangan dihayunkan gaya X, sila hayunkan atas ke bawah seakan kawad. Visualised seperti memegang bulu ayam di tangan, so that u feel that u r light as a feather.
  4. Jika tidak mampu berlari, have an aim. 4 tiang lampu lari, 4 jalan, 4 lari dan seterusnya.
  5. Di water station, feel free to wash yer face even to soak yer head wet. Sangat nikmat okeh.
  6. Please do more than 3 times training during weekdays. Running only weekends is not enough.
Kalau ada lagi, aku tulis lagi. dengan ini tindakan untuk berlari 21km awal April nanti adalah satu cobaan pembuktian yang aku jua boleh buat. Walau berbadan besar mewah dengan lemak. :P 

Eh sebelum terlupa, I didnt make it to the finish 20km. Tak sanggup cerita betapa sakitnya semua bahagian badan, tapak kaki, betis, peha sampai shoulder blades juga rasa nak kipak.


No comments: