Saturday, February 7, 2015

GOOD EDUCATION AT A PRICE

Assalamualaikum,

wah rasa blog dah bersawang juta2,kalau selak jupo sawang, selak lagi jupo sawang, kiikiii

Okaylah, ahkak ngaku ahkak sebok u..
Or seem I thought I macam sebok..
Ko biokan ajelah ahkak dgn ilusi tu eh...

Hari ni terpanggei sangat nak kongsi sesuatu,
Something so dear to us..
Pasai education anak2..

My 2nd daughter has been given a chance to menyambungkan pelajarannya di sebuah sekolah tersohor, tersohor la gak..

Let me start with the simple history of my kids education..

Depa ni sekolah tadika pun start lambat,
5 tahun baru le kitorang terhegeh penganto skolah..
sebab masuk tadika adalah diantara investment starter yg mahei utk anak2..
sapa x stuju akak xnak kawan, kuikui...
Oleh sebab mahei la kitorang start at 5, skip d usual masuk 4thn..
So, yg basic2 kitorang start le snirik kat rumah..
So far, things looking fine for my kids,
Dah anak 3 pun semua lagu tu,
Semua pun doing okay kat school..
All 3 in the first classes in their schools..

Kemdian, came the sekolah rendah..
2 anak kita dah graduated from sekolah rendah (achewah poyo bunyik macam dah abih U)
Both 5A, both Mumtaz,
Both x attended any tuition.. yg berbayo by outsiders..
except tuition wajib skolah..
Buku pun untuk rujukan UPSR,
we bought as we progressing thru on need basis,
abih buku latihan, den boli, abih lagi den boli..
Tapi anak den peliat buat extra latihan..
yang x abih last year den beri kat anak jiran..

So, yes, I am,
I AM one of those parents yang percaya education itu achievable with a reasonable cost..

Berbalik pada cerita anak nombol 2 ke sekolah berasrama penuh tu

Pertama-tamanya berbanyak Alhamdulillah.
She been given 2 choices of a very good schools.
Susah gila nak pilih pada mulanya.

Both schools came with a high price tags.
Pendaftaran, duit makan, bil koperasi...
memang menggegarkan minda.

After choosing one,
Kami mendaftarkan dgn penuh impian semangat bekoba.. :)
Settled mana yg patut,

Then came the necessity needs or so the school said..
Anak dikehendaki untuk memiliki Apple iPad Air2 (gitu la stated in the pekeliling letter)..
Demi the 'future class' project.
Untuk akak yg x berapa gadget forward ni opkoslah rsa sentap sentak dan beberapa sen lain (seperti ada ke sen?.. kiikii)

Then came the invitation ke Annual PIBG meeting..
With duit pibg yg juga menggegarkan minda..
alaa, akak dah terbiasa duit PIBG skolah anak dlm rm50 kaaaan, hihiii

So far, baru nak masuk 4 minggu anak mendaftar,
That's the financial breakdown of schooling her.

I do not know how to comment bout it..
I understand good education comes with a price.










4 comments:

Fazleyatul Aini said...

berapa ye duit pibg sekolah itu
*sebok* hehehe

Neny said...

ahkak!!!

Buntang2 mata saya bila part "anak dikehendaki memiliki Ipad Air2"

Melampaunya...mmg dah jadi sekolah utk anak2 org kaya pulak...

Kesian la kat org2 yg x mampu...

Tu belum lagi part aktiviti ko-kurikulum, lawatan, etc ye?

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Rumah Kuning said...
This comment has been removed by the author.